Gå till sidans huvudinnehåll Gå till sidans meny
Kontakt

Kultur.

Verkar för ett mångsidigt och kvalitativt kulturutbud, oavsett bostadsort i länet.

Inbjudan-Nordisk-kulturdag

2016-09-29 En nordisk kulturdag i Umeå

År 2014 var Umeå europeisk kulturhuvudstad, ett år som möjliggjorde utökade regionala, nationella och internationella kultursamarbeten. Ett genomgående tema under kulturhuvudstadsåret var en nordlig blick på Europa och hur nordiska samarbeten kan utvecklas och stärkas

Fotot: Komplexity

Informationsträff för ”Kreativa platser” den 20 juni

Statens kulturråd avsätter 100 miljoner kronor för lokala och kulturella samverkansprojekt där personer som bor i specifika bostadsområden både sätts i centrum och uppmuntras att själva driva projekten. Bidraget heter "Kreativa platser" och under 2016-2018 ges det möjlighet att ansöka om projektmedel. Nu är representanter från Kulturrådet på turné och den 20 juni besöker de Umeå.

vaff_2016_black

Anrik filmfestival spänner bågen

Kortfilm varvas med mingel, prisutdelningar och föreläsningar när den tjugoförsta upplagan av VAFF filmfestival går av stapeln under lördagen den 28 maj i Umeå. Festivalen är en regional tävling för unga filmare och totalt tävlar nitton bidrag om att nå riksfinalen i Trollhättan.
VAFF besöks bland annat av filmskaparen Truls Svenningsson, filmkollektivet Lynx Studios och delar av teamet bakom den internationellt hyllade filmen Kung Fury.
Festivalen är gratis och arrangeras av Film i Västerbotten.

kulturstipendiater_2016

Västerbottens kulturstipendier 2016

Region Västerbottens förbundsstyrelse har beslutat att tilldela Ida Hansson, Umeå, årets bildkonststipendium på 150 000 kronor. Kulturstipendiet för film tilldelas Sophia och Lisa Josephson, Nordmaling, och för litteratur Anne Wuolab, Lycksele – båda dessa stipendier är på 75 000 kronor vardera.
Årets hederspris, i form av en skulptur, tilldelas kulturjournalisten Kerstin Berggren, Umeå.