Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
23 oktober, 2017

Utdelning av nytt kulturstipendium i Barentssamarbete

Den norrbottniska författaren Mona Mörtlund tilldelades den 19 oktober Barents Scholarship for Cultural Cooperation på 10 000 €. Stipendiet uppmärksammar och uppmuntrar konstnärlig kvalitet och gränsöverskridande samarbete i Barentsområdet. Prisutdelningen skedde vid Barentsrådets utrikesministermöte Arkhangelsk i Ryssland.

Tre Norrlandslän i samarbete om psykisk ohälsa

Runt om i landet arbetar föreningen Hjärnkolls ambassadörer för att på olika sätt förbättra attityderna och fördomarna kring psykisk ohälsa. Det krävs mer öppenhet och fler kunskaper.

Till (H)järnkoll
(H)järnkoll

Västerbotten i Almedalen 2017

För sjunde året i rad fanns Västerbotten på plats under Almedalsveckan i Visby, 2-9 juli 2017. Ett program fullspäckat av aktiviteter fyllde Västerbottens lokaler runt om i Visby. Nya samarbeten växte fram, kontakter knöts och idéer väcktes hos Västerbotten i Almedalen 2017.

Till Almedalen
Almedalen

Pop Up Library på Galleri Alva i oktober

Konceptet Pop Up Library kommer till Galleri Alva i oktober. I sammanhanget är boken konstverket, och flertalet konstnärer har bidragit med sina verk. Vernissage hålls fredag den 6 oktober kl.12.00.

Till Alva kultur
Alva kultur

​Träffa barn- och ungdomsbokmakare från Västerbotten

Region Västerbotten bjuder in intresserade att träffa länets bokmakare och passar samtidigt på att släppa en ny folder med illustratörer, författare och kreatörer från länet.

Till barn och unga
barn och unga

Uppstartsmöte 2017-09-13

Den 13 september 2017 samlades det bioekonomiska nätverkets medlemsregioner för ett gemensamt uppstartsmöte i Stockholm.

Till Bioekonomiskt nätverk
Bioekonomiskt nätverk

Ett första utkast kring kompetens, arbetssätt och teknisk miljö för det datadrivna labbet

Ett första utkast som försöker beskriva det datadrivna labbet lite mer konkret finns här: utkast utformning av datadrivet labb Som synes finns det en del kompromisser och jämkningar gjorda.

Till Blogg: Ladds
Blogg: Ladds

PROJEKT MORA – spår i en ny region 

Från Ernst och Guld-Martin, via Assar och Toini till Teodor och Linn. Den Västerbottniska traditionen på längdskidor har varit och är stark. För att hedra detta har ett enhetsövergripande projekt tagits fram. I detta projekt möts de digitala näringarna, utbildning, analys, utbildning m.fl. för att tillsammans tänka mindre och arbeta mer. Projekt MORA har som målsättning […]

Till Blogg: Projekt Mora
Blogg: Projekt Mora

Brukarrevision av verksamhet i Timrå kommun

Kunskapscentrums Fou-panel har genomfört en revision av en sysselsättningsverksamhet i Timrå. Det är glädjande att panelens tjänster även efterfrågas utanför Västerbotten.

Till Brukarinflytande
Brukarinflytande

Debatt: Alla unga i Västerbotten kan jobba eller studera

I Västerbotten pågår ett intensivt arbete för att minska antalet unga som inte slutför sina gymnasiestudier och som hamnar i utanförskap. Genom samverkan mellan skolor, kommuner och arbetsgivare vill vi att fler unga ges en chans att bli en del i samhället.

Till Debatt
Debatt

Digitala Västerbotten satsar på e-lärande

Styrgruppen för Digitala Västerbotten har beslutat att tilldela en halvtids resurs för att arbeta med e-lärande inom projektet. Förhoppningen är att inom kort upprätta ett regional nätverk med de som arbetar med e-lärande i länet.

Till Digitala Västerbotten
Digitala Västerbotten

Exportdagen

Business Sweden och Västerbottens Handelskammare i samarbete med Regionalt Exportcentra önskar dig varmt välkommen till Exportdagen i Umeå. Kom och ta del av intressanta föreläsningar, träffa andra företagare och få inspiration till hur ditt företag kan nå sin fulla internationella potential.

Till Exportcentrum
Exportcentrum

Den femte utlysningen inom Norra Periferi och Arktisprogrammet är nu öppen!

Utlysningen öppnade den 1:a oktober 2017 och kommer stänga den 28:e februari 2018.

Till Finansiering
Finansiering

Första hjälpare utbildas i Vindelns FHS

En kurs hälsopedagoger vid Vindelns folkhögskola genomgick under april en 12 timmars utbildning  till diplomerad första hjälpare till psykisk hälsa.

Till Första hjälpen till psykisk hälsa - MHFA
Första hjälpen till psykisk hälsa - MHFA

Inbjudan till inspiration/utbildningsdag med Senior Alert

FoU välfärd, region Västerbotten erbjuder en inspiration och utbildningsdag den 15/11 med Senior Alert i Lycksele på Ansia

Till FoU Äldre
FoU Äldre

Inbjudan till en dag om Samverkan & Tillit

Denna konferensdag syftar till att belysa olika aspekter av samverkan och tillit, i syfte att bidra till en samlad och ökad samverkanskompetens. Under dagen medverkar några av landets auktoriteter rörande samverkan och tillit.

Till FoU Välfärd
FoU Välfärd

Utbildning av nya panelenmedarbetare

Bilden visar kursinslaget om bibliotekskunskap. Att söka relevanta artiklar i databaser är en förutsättning för att bedriva forskning.

Till FoU-panelen
FoU-panelen

Ytterligare medarrangör klar för Västerbotten på Grand Hôtel

Nu står det klart att även Sparbanksstiftelsen Norrland är klar som medarrangör till Västerbotten på Grand Hôtel. Det är en utvecklingskraftig aktör som tillsammans med Skellefteå Kraft och Region Västerbotten gör de tre veckorna på Grand Hôtel till en ännu starkare plattform för länets företag.

Till Grand Hôtel
Grand Hôtel

LOKE – systematisk uppföljning

I höst erbjuder FoU Välfärd ännu en gång LOKE-verkstäder där verksamheter inom
socaltjänstens område får möjligheten att under handledning och genom erfarenhetsutbyte
komma igång med LOKE som modell för systematisk uppföljning.

Till Hälsa
Hälsa

Fond för motverka arbetslöshet, fattigdom och utanförskap

– Europeiska socialfonden, ESF är en av våra absolut viktigaste strukturfonder. Den är ett verktyg att hitta lösningar på sociala utmaningar som arbetslöshet, fattigdom och utanförskap, berättar Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten.
Torsdag den 28 augusti, Hotell Aurum, Skellefteå 9.30–15.00

Till Infomix
Infomix

Medborgardriven digital utveckling gör Västerbottens inland innovationsledande

Den 19-22 september kommer Sliperiets mobila makerspace till Vilhelmina och Storuman. Besöket är en fortsättning på vårens succéfyllda start i Norsjö, och en del av det nytänkande pilotprojektet Innovationspark Norr. Med fokus på medborgardriven digital utveckling kommer skolungdomar, företagare och medborgare få inspiration och möjlighet att identifiera lokala samhällsproblem samt hur dessa kan lösas med hjälp av digital teknik.

Till Internationellt
Internationellt

Bredbandskonferens

När: 30-31 januari 2018 lunch till lunch
Plats: Hotell Lappland, Lycksele

Till IT
IT

2017-05- 31 Tillväxtforum, Regionalt exportcentrum: ”Vilja våga växa genom internationalisering”

Främjandeaktörerna inom regeringssatsningen Regionalt Exportcentra höll seminariet ”Vilja våga växa genom internationalisering” under Mötesplats Lycksele den 31 maj.

Till IVB
IVB
Buss, kollektivtrafik, rullstol

Kollektivtrafikens dag Västerbotten

27 september 2017, klockan 9-15, Hotell Lappland Lycksele
Målgrupp: Kollektivtrafikföretag, politiker, myndigheter, medborgarorganisationer, intresseorganisationer, m f

Till Kollektivtrafikmyndigheten
Kollektivtrafikmyndigheten

2017-05-31 Tillväxtforum; Arbetskraft – en ödesfråga för Västerbotten

Region Västerbotten och Kompetensplattformen arrangerade ett seminarium under mötesplats Lycksele på temat; Arbetskraft – en ödesfråga för Västerbotten.

Till Kompetensförsörjning
Kompetensförsörjning

Att vara framtidsspanare istället för brandsläckare

Innovativ vård och omsorg med sikte på världens bästa hälsa; Visst låter det fantastiskt utmanande och roligt att få vara del i detta? Att jag som jobbar i Norsjö kommun som ligger i inlandet, med ca 4200 invånare får vara med och påverka, skriver krönikören Eva Nyström Edefjäll, verksamhetschef för omsorgen i Norsjö kommun.

Till Krönika
Krönika

Utdelning av nytt kulturstipendium i Barentssamarbete

Den norrbottniska författaren Mona Mörtlund tilldelades den 19 oktober Barents Scholarship for Cultural Cooperation på 10 000 €. Stipendiet uppmärksammar och uppmuntrar konstnärlig kvalitet och gränsöverskridande samarbete i Barentsområdet. Prisutdelningen skedde vid Barentsrådets utrikesministermöte Arkhangelsk i Ryssland.

Till Kultur
Kultur

Utbildningsdag 28 maj om kultur för seniorer i Lycksele

Totalt 80 chefer och personal, inom äldreomsorgen, deltar i den tredje och sista utbildningsdagen Tema Musik 28 maj i Lycksele. Utbildningen arrangeras av Kultur för seniorer – Kultur och hälsa vid Region Västerbotten.

Till Kultur för seniorer
Kultur för seniorer

Stor obalans på Västerbottens bostadsmarknad

12 av 15 kommuner i Västerbotten lider av bostadsbrist, trots att bostadsbyggandet i länet ökat kraftigt se senaste åren. Frågorna om Västerbottens bostadsmarknad engagerar många, och därför arrangeras Samhällsplaneringsdagarna i Lycksele den 19–20 oktober.

Till Kurs & konferens
Kurs & konferens

Kvist nominerad till fint pris

Digitala Västerbottens delprojektledare Thomas Kvist har blivit nominerad till Open Knowledge Awards och priset som bästa tjänsteperson i offentlig sektor.

Till Ladds - labb för det datadrivna samhället
Ladds - labb för det datadrivna samhället

härlitt 2.0

Ett litterärt after work med författarbesök och nylansering av appen härlitt inleder veckan den 9 oktober. Länsbiblioteket i Västerbotten, ABF Västerbotten och Umeå kommun bjuder in till en kväll på Väven med inspiration och litterära samtal.

Till Länsbiblioteket
Länsbiblioteket

Case Management utbildningen

Vill Du veta mer om utbildningen och dess innehåll kan Du vända dig till oss. Inom kort går vi ut med en intresseförfrågan om att genomföra utbildningen en andra omgång. Den blir i så fall webbaserad, och på så sätt enklare att förena med det dagliga arbetet. Får vi ihop 25 intresseanmälningar, så kör vi med start till hösten 2017.

Till Länsutbildningsplanen
Länsutbildningsplanen

Samordnare för Smart Specialisering

Nu söker Region Västerbotten: Samordnare för Smart Specialisering Anställningen är en allmän visstidsanställning, heltid, tillträde snarast och till och med den 31 mars 2019. Möjlighet för förlängning finns. Tjänsten är organisatoriskt placerad inom enheten för Näringsliv och samhällsbyggnad. Placeringsorten är Umeå. Arbetsuppgifter Internationellt samarbete, kommunikation och ökad omvärldsorientering är framgångsfaktorer för Region Västerbottens uppdrag för […]

Till Lediga jobb
Lediga jobb

​2017 års Littfest inleds med Sápmi i fokus

Urfolket samerna – språket och litteraturen, inleder Littfest 2017 torsdag den 16 mars kl.12-17 på Folkets Hus i Umeå.

Till Litteratur i Västerbotten
Litteratur i Västerbotten

Ny strategi för skolans digitalisering

Vid en nätverksdag i Lycksele för skolväsendet diskuteras Skolverkets nya förslag till Strategi för skolans digitalisering.

Till MediaCenter
MediaCenter

Vecka 14, 3-7 april Sjukhusbibliotekens vecka + Berättarfestivalen Skellefteå = Välkommen till Skellefteå sjukhusbibliotek

Vecka 14, 3-7 april, firas Sjukhusbibliotekens vecka i landsting och regioner runt om i Sverige. I Skellefteå sammanfaller Sjukhusbibliotekens vecka med Berättarfestivalen.

Till Medicinsk biblioteksverksamhet
Medicinsk biblioteksverksamhet

Framtida krav på VA-verksamheterna

Region Västerbotten tillsammans med VA-samverkansgruppen i Västerbotten, bjuder in till ett seminarium som handlar om VA-försörjning i Västerbotten.

Till Miljö - Energi
Miljö - Energi

Världen i Västerbotten – 1 juni

Konferensens andra dag bjöd på ett minst lika spännande program som dag ett. Huvudtalaren Per Schlingmann talade om nutidens GUD och hur kvinnor får allt mer inflytande i samhället, Terese Begard släckte myten om introverta invånare på landsbygden och en intressant paneldebatt om Västerbottens export avslutade talarprogrammet.

Till Mötesplats Lycksele
Mötesplats Lycksele

Batterifabriken kan ge fart till hela länets tillväxt

En lokal etablering, men med positiva effekter för en hel region och landsdel. Region Västerbotten ser den kommande etableringen av Northvolt som en mycket betydelsefull pusselbit för hela regionens fortsatta utveckling.

Till Näringsliv
Näringsliv

Region Västerbotten upphandlar kommunikationsbyråer

Region Västerbotten har nu avslutat upphandlingsprocessen för mediabevakning, kreativ byrå  och löpande grafisk produktion. Retriever, Vinter Reklambyrå och Ord & Co står kvar som samarbetspartners. Avtalen gäller fyra år.

Till Om oss
Om oss

Plug in bjuder till spridningskonferens 9-10 oktober

Den 9-10 oktober 2017 arrangerar Region Västerbotten, SKL, Plug-in, Europeiska Socialfonden och Temagruppen unga i arbetslivet en konferens i Skellefteå med fokus på hur projekt med stöd från Europeiska Socialfonden kan motverka avhopp, stötta nyanlända i skolan och koppla verksamhet till arbetslivet.

Till Plug In Västerbotten
Plug In Västerbotten

Medel för regionala livsmedelsinsatser stärker Västerbotten

I början av oktober presenterade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht regeringens beslut om fördelning av 142 miljoner kronor för att stödja regionala livsmedelsinsatser. Tillskottet välkomnas av Västerbotten och blir ett lyft för den pågående utvecklingen av länets livsmedelsstrategi.

Till Politik
Politik

Innovationer i regioner – att göra möjligheter av utmaningar

Innovationer föds i det gränslösa mötet. Västerbotten är en innovationsregion där vi hela tiden vill sträva efter att göra det som ingen gjort innan. Torsdag 2 juli arrangerar Region Västerbotten varumärkesseminariet Innovationer i regioner – att göra möjligheter av utmaningar.

Till Press
Press

Psykeveckan Västerbotten V45

Här finns program för Psykeveckan Västerbotten

Till Psykeveckan i Västerbotten
Psykeveckan i Västerbotten

OECD publicerar rapport över viktiga tillväxtförutsättningar i norr

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) har kartlagt framtida utmaningar och möjligheter i bland annat Västerbotten. Måndagen den 13 mars publicerades officiellt den studie som genomförts på regionerna i Northern Sparsely Populated Areas, NSPA. OECD presenterade rapporten på plats i Bryssel inför ledande företrädare från EU samt de berörda ländernas regeringar och regioner i NSPA.

Till Regional utvecklingsplanering
Regional utvecklingsplanering

Regionrådet om arbetet framåt efter beskedet om utebliven region Norrland

Efter gårdagens besked om att region Norrland inte bildas 2019 vill regionrådet Erik Bergkvist slå fast nya vägar framåt i det regionala utvecklingsarbetet.

Till Regionfrågan
Regionfrågan

Beslut om namn för den nya regionkommunen

Namnet för den nya regionkommunen är nu beslutat att bli Region Västerbotten.

Till Regionkommun 2019
Regionkommun 2019

Lycksele sjukhusbibliotek i oktober

Handlar om ull och att spinna och egen god omvårdnad

Till Sjukhusbiblioteken
Sjukhusbiblioteken

Lycksele sjukhusbibliotek i september

Välkommen att ta del av svampexkursion, berättarcafé, berättarföreställning och konstutställning

Till Sjukhusbiblioteket i Lycksele
Sjukhusbiblioteket i Lycksele

Metaller och mineral i vardagen – från gråsten till nyttosten

Landstingets idrottsförening i Västerbotten, Personalklubben Skellefteå, bjuder in till föreläsningen Metaller och mineral i vardagen - från gråsten till nyttosten med Leif Bildström i under SEE-veckan. 

Till Sjukhusbiblioteket i Skellefteå
Sjukhusbiblioteket i Skellefteå

Förändringen av Socialpsykiatriskt kunskaspcentrum

Som en markering av förändringen av Socialpsykiatriskt kunskapcentrums hittillsvarande driftsform och uppdrag och att Socialpsykiatrisk kunskapscentrum med största sannolikhet upphör som namn

Till Socialpsykiatriskt kunskapscentrum
Socialpsykiatriskt kunskapscentrum

Nu blir Norrbotniabanan verklighet

Idag presenterades tjänstemannaförslaget till den kommande nationella transportplanen för 2018 till 2029. I planen ges ekonomiskt utrymme för byggandet av Norrbotniabanan mellan Umeå och Skellefteå, något som glädjer regionrådet Erik Bergkvist.

Till Transport
Transport
foto: Magnus Ström

​Turismbranschen i länet kraftsamlar i Skellefteå

Nyligen kom statistiken som avslöjade att turismen i Västerbotten ökade även sommaren 2017 – den här gången med 5,7 procent, när det gällde utländska besökare.
​​En förklaring till de goda siffrorna varje år är Region Västerbotten Turisms strategiska samarbeten, och ett led i detta är de årliga Turismdagarna, som denna gång arrangeras i Skellefteå med start den 12 oktober.

Till Turism
Turism

Andreas Machado vann årets tungviktare på VAFF filmfestival

​VAFF filmfestivals 20 års jubileum lördag 12 september blev en trevlig tillställning som lockade ett 70 tal besökare. Filmaren Andreas Machado vann klassen för årets tungviktare.

Till Ung kultur
Ung kultur

Spridningskonferens Barn och ungas hälsa

David Eberhard inledde den årliga länskonferensen med humoristisk touch i en föreläsning kring barnuppfostran och barn och ungas hälsa. Eftermiddagen gav utrymme för diskussion kring arbetet med ungas hälsa och ohälsa utifrån ett antal goda exempel från länet. På plats fanns förtroendevalda, chefer och medarbetare inom kommun och landsting som arbetar med barn och ungdomar.

Till Unga
Unga

Följ Forskartorget live torsdag till söndag

Forskartorget är ett forum som tillsammans med universitet, högskolor, stiftelser, myndigheter, företag, organisationer och bokförlag presenterar ett tvär- och populärvetenskapligt program.

Till Utbildning
Utbildning