• Anna-Karin Åsander, Foto: Mariann Holmberg Anna-Karin Åsander, Foto: Mariann Holmberg
 • Region Västerbottens Youtube-kanal
  Projekt Osiris
  Projektledaren Magnus Rudehäll beskriver projektet Osiris
 • Fina figurer :)

 • plugg_resrobot

 • Puff söka projektstöd

 • Instagram Slider
  • Norsj kommun har tagit fram ett spel fr att personalhellip
   4 veckor ago by regionvbtn Norsjö kommun har tagit fram ett spel för att personal i kommunen ska kunna hitta nya arbetssätt och innovationer. Spännande!  #norsj ö  #t änkom  #mpl16   #vbtn16 
  • Digitaliseringsforskaren Mrten Blix frklarar hur arbetsmarknaden frndras med anledning avhellip
   4 veckor ago by regionvbtn Digitaliseringsforskaren Mårten Blix förklarar hur arbetsmarknaden förändras med anledning av digitaliseringen. Kan du se skillnad på en text skriven av en robot och av en journalist?  #mpl16   #vbtn16   #m årtenblix  #digitalisering 
  • Digitalisering i ldreomsorg och bankvrlden? Sjlvklart hur mycket som helsthellip
   4 veckor ago by regionvbtn Digitalisering i äldreomsorg och bankvärlden? Självklart, hur mycket som helst. Eija Häman Aktell, äldreomsorgschef Skellefteå kommun och Marie Johansson, kontorschef Swedbank Umeå berättar om verkligheten.  #vbtn16   #mpl16   #digitalt 
  • Det hr kommer den parlamentariska landsbygdskommittn att prioritet i sitthellip
   4 veckor ago by regionvbtn Det här kommer den parlamentariska landsbygdskommittén att prioritet i sitt fortsatta arbete för ett kunna skapa en hållbar landsbygdspolitik för hela Sverige.  #landsbygdsutveckling   #svepol   #v ästerbotten  #vbtn16 
  • Stanislav Marygold och Maria presenterar just nu deras id Openhellip
   4 veckor ago by regionvbtn Stanislav, Marygold och Maria presenterar just nu deras idé Open North under finalen av Utvecklingsverkstaden 2016.  #vbtn16 
 • Senaste webbkommentarer
 • RSS Nyheter om Västerbotten
 • För mer information
  Jörgen Boström
  Jörgen Boström

  Webbkommunikatör

  070-605 16 57

  Den 8 april vill Kulturministern veta mer om pedagogiska projekt i Västerbotten

  Publicerat 2014-04-03 | Kommentera

  ►barn och unga ►Kultur ►Länsbiblioteket ►Press ►Utbildning 

  Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth (M), vill alldeles särskilt ta del av lärprojektet ”Det var en gång” som initierats och hålls samman av Anna-Karin Åsander vid MediaCenter, Region Västerbotten.

  Mötet med Lena Adelsohn-Liljeroth äger rum vid Sofiehemsskolan, tisdag den 8 april, klockan 14.15–15.15.

  – Just nu känner jag mig uppfylld av de otroligt fina sägner och berättelser som kommer fram genom projektet och det är väldigt roligt att kulturministern hör av sig för att få veta mer om vad vi gör, säger Anna-Karin Åsander.

  Gamla och nya sägner
  Under hösten har 32 klasser (åk2–5) gjort om gamla västerbottniska sägner till modernt tid med hjälp av lärplattor. Vårens uppdrag är att hitta på egna sägner som blir gamla om hundra år. Varje klass bidrar med en berättelse som ska illustreras tillsammans med en konstnär en och utställning på Västerbottens museum är planerad till hösten.
  Under sommaren kommer elevernas sägner tolkas och läsas in av skådespelaren Love Ersare.
  – Vi lockar barnen till en skapandeprocess som är viktig för allt lärande och ett sätt att bearbeta egna intryck och upplevelser, säger Anna-Karin Åsander.

  Uppskattade lärprojekt
  I det här projektet har kombinationen av IT i skolan och samarbete med Skapande skola blivit lyckat genom samarbete med Region Västerbottens konstkonsulent Marielle Nylander, men också med övriga deltagande parter och även lärare och elever.
  – Det blir lite som ett gift att hitta på nya saker och jag märker att eleverna gillar när det blir lite spännande, berättar Anna-Karin Åsander.

  Projekt som engagerar hela Sverige
  Anna-Karin Åsander har blivit uppmärksammad för ett flertal kreativa lärprojekt som har engagerat såväl skolklasser i Västerbotten som i hela landet.
  – Kartdetektiverna blev väldigt populärt och det kör vi för tredje gången och nu med hela Sverige, säger Anna-Karin Åsander.
  Klasser i årskurs tre undersöker sin hemort som de beskriver på hemliga bloggar. Sen får de andra deltagande klasserna försöka lista ut vilken ort det kan vara.
  Läs mer på: www.kartdetektiverna.se

  Ett annat uppslag är Varulvshjälpen som engagerar elever i att se på övernaturliga symboler i vår omgivning som något fredligt och som värnar om djur och natur. Varulvshjälpen ger olika uppdrag till deltagande klasser och har resulterat i utställningar och berättelser.
  Läs mer på: www.varulvshjalpen.se

  Fakta Det var en gång
  32 klasser i Västerbotten deltar i projektet ”Det var en gång” som utgår från: hur skulle en sägen av idag från Västerbotten kunna se ut?
  – Sägner och berättelser har alltid fascinerat människor, ofta med olyckliga slut och med anspråk att vara byggda på en sann historia. I Västerbotten finns det en rik tradition av berättande, säger Anna-Karin Åsander.
  Till sin hjälp har klasserna så kallade lärplattor/surfplattor, som är lätta att använda och har ett brett användningsområde. Genom en enkel ”touch-teknik” kan barnen filma, redigera och publicera. Den nya tekniken passar väldigt bra när det gäller kreativt skapande och digitalt berättande. Barnen lär sig och anammar tekniken snabbt. Att använda sig av digitalt berättande ger elever mer lika villkor och är ett sätt att engagera hela elevgruppen. Eget berättande skapar läslust som kan väcka liv i gammal litteratur.  Några klasser deltar i sidospåret med lettiska folksagor i ”Once upon a time”.
  Läs mer om projektet på: www.detvarengang.se
  Projektet Det var en gång i Västerbotten/Once upon a time ägs av MediaCenter i Västerbottens län och genomförs i samarbete med Länskonstkonsulenten vid Region Västerbotten, Länsbiblioteket i Västerbotten, Västerbottens Museum och Riga. Projektet genomförs med hjälp av bidrag från Kulturrådet och Umeå2014

  Fakta MediaCenter
  MediaCenter tillgängliggör och arbetar med undervisningsmedia och digitala lärverktyg i olika former med lärare, skolledare och annan skolpersonal, allt för att eleverna i skolan ska uppnå högre måluppfyllelse. MediaCenter ska även hjälpa skolan att följa upphovsrättsliga lagar och avtal.
  MediaCenter är en del av Region Västerbotten och finansieras genom riktade anslag från länets 15 kommuner.
  Läs mer på: www.mittmediacenter.se

  För mer information:
  Anna-Karin Åsander, mediepedagog, 076 789 57 61, anna-karin.asander@regionvasterbotten.se

  Presskontakt:
  Mariann Holmberg, kommunikatör, Region Västerbotten, 072 222 73 43, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se