Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Tre Norrlandslän i samarbete om psykisk ohälsa

Runt om i landet arbetar föreningen Hjärnkolls ambassadörer för att på olika sätt förbättra attityderna och fördomarna kring psykisk ohälsa. Det krävs mer öppenhet och fler kunskaper.

Till (H)järnkoll
(H)järnkoll

Västerbotten i Almedalen 2017

För sjunde året i rad fanns Västerbotten på plats under Almedalsveckan i Visby, 2-9 juli 2017. Ett program fullspäckat av aktiviteter fyllde Västerbottens lokaler runt om i Visby. Nya samarbeten växte fram, kontakter knöts och idéer väcktes hos Västerbotten i Almedalen 2017.

Till Almedalen
Almedalen

Tid, plats och tillstånd utforskas på Galleri Alva i mars

I mars visas Kerstin Lindströms HABITAT på Galleri Alva. En utställning som utforskar tid, plats och tillstånd, där textil och fotografi blandas. Utställningen pågår mellan 9 mars – 3 april, och inleds med vernissage fredag den 9 mars kl.12.

Till Alva kultur
Alva kultur

Barnens Littfest avslutar bokveckan i Umeå

Den årliga litteraturfestivalen “Littfest” har knoppat av sig i en miniversion för barn upp till 15 år. Söndag den 18 mars avslutas Littfest och bokveckan i Umeå med Barnens Littfest, i samarbete med bland annat Länsbiblioteket i Västerbotten.

Till barn och unga
barn och unga

Regionala livsmedelsstrategier 31 januari

Regionala livsmedelsstrategier – regioner i samverkan

Till Bioekonomiskt nätverk
Bioekonomiskt nätverk

Ett första utkast kring kompetens, arbetssätt och teknisk miljö för det datadrivna labbet

Ett första utkast som försöker beskriva det datadrivna labbet lite mer konkret finns här: utkast utformning av datadrivet labb Som synes finns det en del kompromisser och jämkningar gjorda.

Till Blogg: Ladds
Blogg: Ladds

PROJEKT MORA – spår i en ny region 

Från Ernst och Guld-Martin, via Assar och Toini till Teodor och Linn. Den Västerbottniska traditionen på längdskidor har varit och är stark. För att hedra detta har ett enhetsövergripande projekt tagits fram. I detta projekt möts de digitala näringarna, utbildning, analys, utbildning m.fl. för att tillsammans tänka mindre och arbeta mer. Projekt MORA har som målsättning […]

Till Blogg: Projekt Mora
Blogg: Projekt Mora

Brukarrevision av verksamhet i Timrå kommun

Kunskapscentrums Fou-panel har genomfört en revision av en sysselsättningsverksamhet i Timrå. Det är glädjande att panelens tjänster även efterfrågas utanför Västerbotten.

Till Brukarinflytande
Brukarinflytande

Debatt: Alla unga i Västerbotten kan jobba eller studera

I Västerbotten pågår ett intensivt arbete för att minska antalet unga som inte slutför sina gymnasiestudier och som hamnar i utanförskap. Genom samverkan mellan skolor, kommuner och arbetsgivare vill vi att fler unga ges en chans att bli en del i samhället.

Till Debatt
Debatt

Premiär för digitala tjänster från Skellefteå som förenklar tillvaron för Västerbottens företagare

Utvecklingen av offentliga e-tjänster tar nu fart i Sverige. Tillvaron för invånare och näringsliv förenklas samtidigt som kommunernas arbete effektiviseras. För Västerbottenskommunernas del är det Skellefteå kommun som kommer att förse dem med digitala tjänster. Först ut är ett antal tjänster som förenklar tillståndshanteringen för restaurangbranschen. 5 mars är det premiär.

Till Digitala Västerbotten
Digitala Västerbotten

Hur kan Västerbotten göra affärer i Japan?

Hur ska jag göra för att ta mig in på den japanska marknaden med mitt företag? Under en temadag bjöd Region Västerbotten, Exportsamverkan Västerbotten och Umeå kommun in till ett seminarier om hur handel i Japan går till.

Till Exportcentrum
Exportcentrum

Jämställdhet för kompetensförsörjning och attraktionskraft

Välkommen till en konferens inom uppdraget Jämställd regional tillväxt.

Till Finansiering
Finansiering

Första hjälpare utbildas i Vindelns FHS

En kurs hälsopedagoger vid Vindelns folkhögskola genomgick under april en 12 timmars utbildning  till diplomerad första hjälpare till psykisk hälsa.

Till Första hjälpen till psykisk hälsa - MHFA
Första hjälpen till psykisk hälsa - MHFA

Inbjudan till inspiration/utbildningsdag med Senior Alert

FoU välfärd, region Västerbotten erbjuder en inspiration och utbildningsdag den 15/11 med Senior Alert i Lycksele på Ansia

Till FoU Äldre
FoU Äldre

Så kan ICF och KVÅ användas i kommunal hälso- och sjukvård

MAS-/MAR-nätverket i Västerbotten tillsammans med Socialstyrelsen bjuder in till en konferensdag på temat

Till FoU Välfärd
FoU Välfärd

Utbildning av nya panelenmedarbetare

Bilden visar kursinslaget om bibliotekskunskap. Att söka relevanta artiklar i databaser är en förutsättning för att bedriva forskning.

Till FoU-panelen
FoU-panelen

Ytterligare medarrangör klar för Västerbotten på Grand Hôtel

Nu står det klart att även Sparbanksstiftelsen Norrland är klar som medarrangör till Västerbotten på Grand Hôtel. Det är en utvecklingskraftig aktör som tillsammans med Skellefteå Kraft och Region Västerbotten gör de tre veckorna på Grand Hôtel till en ännu starkare plattform för länets företag.

Till Grand Hôtel
Grand Hôtel

Inspiration & Innovation- För dig som vill vara med och skapa framtidens vård

Utställning hela dagen av Innovationsluss/Innovation +, Medicinska biblioteket, Umeå Biotech Incubator, Forum norr; Kliniska studier, RCC, Medicinteknik, Biotech Umeå, Adopticum, Sliperiet, RISE & Coompanion. Kom och hör vad du kan ha för nytta av oss. 

Till Hälsa
Hälsa

Fond för motverka arbetslöshet, fattigdom och utanförskap

– Europeiska socialfonden, ESF är en av våra absolut viktigaste strukturfonder. Den är ett verktyg att hitta lösningar på sociala utmaningar som arbetslöshet, fattigdom och utanförskap, berättar Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten.
Torsdag den 28 augusti, Hotell Aurum, Skellefteå 9.30–15.00

Till Infomix
Infomix

Samiskt entreprenörskap i fokus när OECD besöker norra Sverige

Fredag den 23 februari får Västerbotten besök av The Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). Besöket är en betydande del i deras aktuella studie, som syftar till att effektivt och i större utsträckning länka samman urfolks näringar med regional utveckling. Delegationen kommer under besöket att träffa representanter från Sametinget, Samernas riksförbund, samiska förvaltningskommuner och organisationer, entreprenörer, näringsliv och politik.

Till Internationellt
Internationellt

Lycksele får digitalt servicecenter

Den 20 mars invigs ett digitalt servicecenter i Lycksele med syfte att öka den digitala delaktigheten hos Lyckseleborna.

Till IT
IT

Spelföretag från regionen visas upp i Texas

Fyra spelutvecklare från Västerbotten deltar vid den världskända mässan South by Southwest i Austin, Texas, under vecka 11.

Till IVB
IVB
Buss, kollektivtrafik, rullstol

Kollektivtrafikens dag Västerbotten

27 september 2017, klockan 9-15, Hotell Lappland Lycksele
Målgrupp: Kollektivtrafikföretag, politiker, myndigheter, medborgarorganisationer, intresseorganisationer, m f

Till Kollektivtrafikmyndigheten
Kollektivtrafikmyndigheten

OECD-rapporten: Kompetensförsörjning

Region Västerbotten har sammanfattat delar av OECD:s territorial review förNorthern Sparsely Populated Areas. Här följer sammanfattningen av kompetensförsörjningsområdet.

Till Kompetensförsörjning
Kompetensförsörjning

Författaren och det litterära uttrycket i en digital värld – seminarium den 10/4 i Skellefteå under Berättarfestivalen

Hur behöver författaren förändra sitt litterära uttryck när hen skriver för olika digitala plattformar och publikationsformer? Vad händer med språket? Vad händer i mötet med läsaren?

Till Kultur
Kultur

Utbildningsdag 28 maj om kultur för seniorer i Lycksele

Totalt 80 chefer och personal, inom äldreomsorgen, deltar i den tredje och sista utbildningsdagen Tema Musik 28 maj i Lycksele. Utbildningen arrangeras av Kultur för seniorer – Kultur och hälsa vid Region Västerbotten.

Till Kultur för seniorer
Kultur för seniorer

Vart är vi på väg? Kreativa arbetsplatser och nya idéer

En av Sveriges största bibliotekskonferenser arrangeras varje år i mars i Umeå. I år firar marskonferensen tvåsiffrigt! En förhållandevis rutinerad, men tack och lov fortfarande nyfiken 10-åring bjuder in till en alldeles särskild jubileumskonferens.

Till Kurs & konferens
Kurs & konferens

Värdeskapande innovation via Artificiell intelligens

Under hösten har en serie workshoptillfällen med fokus på datadriven innovation och Artificiell Intelligens (AI) arrangerats under Region Västerbottens projekt LADDS (Lab för det datadrivna samhället). Syftet har varit att visa vad som händer inom området Artificiell Intelligens och hur man på ett relativt enkelt sätt kan komma igång och använda det inom sin egen verksamhet.

Till Ladds - labb för det datadrivna samhället
Ladds - labb för det datadrivna samhället

Bokcirkel – testa en digital!

Lä(n)sCirkeln är ett länsöverskridande läsprojekt mellan Länsbiblioteket i Västerbotten och Region Västernorrland. Projektet vänder sig till bibliotekspersonal i norra Sverige. Syftet är att vi, genom att tillsammans läsa och diskutera litteratur av olika slag, ökar vår kunskap om litteratur och kompetens i att diskutera litteratur. Samtidigt ökar vi också vår digitala kompetens genom att använda verktyg som […]

Till Länsbiblioteket
Länsbiblioteket

Case Management utbildningen

Vill Du veta mer om utbildningen och dess innehåll kan Du vända dig till oss. Inom kort går vi ut med en intresseförfrågan om att genomföra utbildningen en andra omgång. Den blir i så fall webbaserad, och på så sätt enklare att förena med det dagliga arbetet. Får vi ihop 25 intresseanmälningar, så kör vi med start till hösten 2017.

Till Länsutbildningsplanen
Länsutbildningsplanen

Samordnare för projektet SIKT

Nu söker Region Västerbotten: Samordnare för projektet SIKT Tjänsten är en allmän visstidsanställning till och med den 31 mars 2021,  tillträde så snart som möjligt. Tjänsten kan komma att övergå till tillsvidareanställning. Placeringsorten är Skellefteå. Arbetsuppgifter För att stärka och tillvarata kompetensen bland nyanlända och utrikesfödda bedriver Region Västerbotten tillsammans med Arbetsförmedlingen och fem inlandskommuner […]

Till Lediga jobb
Lediga jobb

Barnens Littfest Söndag 18 mars 2018 kl 10.30-16.00 i Väven

I år har den årliga litteraturfestivalen Littfest knoppat av sig i form av en miniversion för barn och unga. Barnens littfest i Väven riktar sig till barn upp till 15 år och blir en perfekt avslutning på Littfest och bokveckan i Umeå. Barnens Littfest arrangeras i samarbete med bland annat Länsbiblioteket i Västerbotten.

Till Litteratur i Västerbotten
Litteratur i Västerbotten
Över ett hundra pedagoger står samlade och tittar upp mot en kamera.

Fullsatt när förskolepedagoger ska lära sig om digitalisering

Torsdagen den andra november är det dags för IT i förskolan 3.0 – en inspirationskonferens kring förskolans digitalisering. Arrangemanget hålls på Tegs centralskola i Umeå och det kommer bjudas på föreläsningar, prova-på-workshops och inte minst möjlighet att lära av varandra. Bakom satsningen står Region Västerbotten tillsammans med Umeå kommun.

Till MediaCenter
MediaCenter
Bild på webbsida för test av kunskapsstöd

Testa kunskapsstöd för primärvård

Under februari-mars 2018 har alla landsting och regioner en testperiod på Medibas och Best Practice, två kunskapsstöd för primärvård.

Till Medicinsk biblioteksverksamhet
Medicinsk biblioteksverksamhet

Uppstartsmöte 8 december 2017

Den 8 december 2017 arrangerades ett uppstartsmöte för arbetet med Västerbottens regionala livsmedelsstrategi, med god uppslutning från många olika aktörer inom länets livsmedelsutveckling.

Till Mer mat från Västerbotten
Mer mat från Västerbotten

Reglabs årskonferens 2018 – Vad är en attraktiv region i framtiden?

På Reglabs årskonferens 2018 i Umeå pratar vi om smarta städer och livskraftig landsbygd, talangjakt och specialisering.

Till Miljö - Energi
Miljö - Energi

​Deltagarna får bygga Mötesplats Lycksele

Den 30 – 31 maj 2018 arrangeras Mötesplats Lycksele för sjätte året i rad. Regionens stora kraftsamling ges en uppdaterad utformning och ett mer dynamiskt program än tidigare år. Bland annat ges deltagarna i år möjlighet att delvis skapa sitt eget program. Årets tema, som 2018 är ”Smart tillväxt”, sätter sin prägel på programmet.

Till Mötesplats Lycksele
Mötesplats Lycksele

Nationella innavationsrådet i Skellefteå

När nationella Innovationsrådet samlades i Skellefteå handlade samtalen om hur näringsliv, akademi och offentlig sektor tillsammans kan bygga ett mer hållbart samhälle utifrån norra Sveriges konkurrensfördelar.

Till Näringsliv
Näringsliv

Stafettvasan, RV:s lag är redo

Projekt Mora har nu avslutat analysfasen, som i sann byråkratanda kom att fokusera mer på teoretiska studier än praktiska övningar, och befinner sig nu i skarp genomförandefas. Fredag 2 mars 07.00 går startskottet i Sälen för Stafettvasan och Region Västerbottens (projekt Mora) lag är redo. Terese Bergbom, Niklas Gandal, Magnus Rudehäll, Tobias Thomson och Petter […]

Till Ö-används ej
Ö-används ej

Region Västerbotten upphandlar kommunikationsbyråer

Region Västerbotten har nu avslutat upphandlingsprocessen för mediabevakning, kreativ byrå  och löpande grafisk produktion. Retriever, Vinter Reklambyrå och Ord & Co står kvar som samarbetspartners. Avtalen gäller fyra år.

Till Om oss
Om oss

Plug in bjuder till spridningskonferens 9-10 oktober

Den 9-10 oktober 2017 arrangerar Region Västerbotten, SKL, Plug-in, Europeiska Socialfonden och Temagruppen unga i arbetslivet en konferens i Skellefteå med fokus på hur projekt med stöd från Europeiska Socialfonden kan motverka avhopp, stötta nyanlända i skolan och koppla verksamhet till arbetslivet.

Till Plug In Västerbotten
Plug In Västerbotten

Psykeveckan Västerbotten V45

Här finns program för Psykeveckan Västerbotten

Till Psykeveckan i Västerbotten
Psykeveckan i Västerbotten

Stresskonferens i Lycksele 2018-05-03

Region Västerbotten i samverkan med Stresskliniken, Västerbottens läns landsting bjuder in till ett seminarium omkring stressrelaterad ohälsa

Till Psykisk hälsa i samverkan
Psykisk hälsa i samverkan

OECD publicerar rapport över viktiga tillväxtförutsättningar i norr

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) har kartlagt framtida utmaningar och möjligheter i bland annat Västerbotten. Måndagen den 13 mars publicerades officiellt den studie som genomförts på regionerna i Northern Sparsely Populated Areas, NSPA. OECD presenterade rapporten på plats i Bryssel inför ledande företrädare från EU samt de berörda ländernas regeringar och regioner i NSPA.

Till Regional utvecklingsplanering
Regional utvecklingsplanering

Regionrådet om arbetet framåt efter beskedet om utebliven region Norrland

Efter gårdagens besked om att region Norrland inte bildas 2019 vill regionrådet Erik Bergkvist slå fast nya vägar framåt i det regionala utvecklingsarbetet.

Till Regionfrågan
Regionfrågan

Beslut om Regionens Hus

Beslut om byggnationen av ett nytt regionhus är nu taget. Projekteringen startar under 2018 och den nya byggnaden, Regionens Hus, beräknas stå klar 2021.

Till Regionkommun 2019
Regionkommun 2019

Fröplantering på sjukhusbiblioteket i Skellefteå

Nu börjar det bli dags att sätta årets första fröer.

Till Sjukhusbiblioteken
Sjukhusbiblioteken

Lycksele sjukhusbibliotek i mars

Plantering, författarbesök av Åke Lundgren samt visning av databasen PubMed.

Till Sjukhusbiblioteket i Lycksele
Sjukhusbiblioteket i Lycksele

Regeringen vill att EU ska satsa på Norrbotniabanan

Infrastrukturminister Tomas Eneroth bekräftade under onsdagen att regeringen nu söker stöd hos EU-kommissionen för att förverkliga en ny tågsträcka från Stockholm till Haparanda, vilket skulle innebära förverkligande av både Nya Ostkustbanan och Norrbotniabanan.

Till Transport
Transport

​Besöksnäringen i Västerbotten fortsätter öka

Turismen fortsätter att öka i Sverige. Totalt blev det 63 miljoner övernattningar i landet under 2017, vilket är en ökning med 1,2 miljoner eller 2 procent jämfört med året innan. Västerbotten ökade med hela 4,3 % från 1 748 070 övernattningar till 1 823 838 övernattningar.

Till Turism
Turism

Andreas Machado vann årets tungviktare på VAFF filmfestival

​VAFF filmfestivals 20 års jubileum lördag 12 september blev en trevlig tillställning som lockade ett 70 tal besökare. Filmaren Andreas Machado vann klassen för årets tungviktare.

Till Ung kultur
Ung kultur

Spridningskonferens Barn och ungas hälsa

David Eberhard inledde den årliga länskonferensen med humoristisk touch i en föreläsning kring barnuppfostran och barn och ungas hälsa. Eftermiddagen gav utrymme för diskussion kring arbetet med ungas hälsa och ohälsa utifrån ett antal goda exempel från länet. På plats fanns förtroendevalda, chefer och medarbetare inom kommun och landsting som arbetar med barn och ungdomar.

Till Unga
Unga

Yrkes VM Abu Dhabi 14-19 oktober

Undersköterskan Sebastian Sundberg som gick ut Malgomajskolans Vård- och Omsorgsprogram 2016 fick mycket beröm vid årets Yrkes-VM – World Skills Abu Dhabi – i Förenade Arabemiraten.

Till Utbildning
Utbildning