Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Tre Norrlandslän i samarbete om psykisk ohälsa

Runt om i landet arbetar föreningen Hjärnkolls ambassadörer för att på olika sätt förbättra attityderna och fördomarna kring psykisk ohälsa. Det krävs mer öppenhet och fler kunskaper.

Till (H)järnkoll
(H)järnkoll

Västerbotten i Almedalen 2017

För sjunde året i rad fanns Västerbotten på plats under Almedalsveckan i Visby, 2-9 juli 2017. Ett program fullspäckat av aktiviteter fyllde Västerbottens lokaler runt om i Visby. Nya samarbeten växte fram, kontakter knöts och idéer väcktes hos Västerbotten i Almedalen 2017.

Till Almedalen
Almedalen

Alva kultur i september

Alva kultur firar 10 år med Maxida Märak på scen

Till Alva kultur
Alva kultur

​Träffa barn- och ungdomsbokmakare från Västerbotten

Region Västerbotten bjuder in intresserade att träffa länets bokmakare och passar samtidigt på att släppa en ny folder med illustratörer, författare och kreatörer från länet.

Till barn och unga
barn och unga

Ett första utkast kring kompetens, arbetssätt och teknisk miljö för det datadrivna labbet

Ett första utkast som försöker beskriva det datadrivna labbet lite mer konkret finns här: utkast utformning av datadrivet labb Som synes finns det en del kompromisser och jämkningar gjorda.

Till Blogg: Ladds
Blogg: Ladds

PROJEKT MORA – spår i en ny region 

Från Ernst och Guld-Martin, via Assar och Toini till Teodor och Linn. Den Västerbottniska traditionen på längdskidor har varit och är stark. För att hedra detta har ett enhetsövergripande projekt tagits fram. I detta projekt möts de digitala näringarna, utbildning, analys, utbildning m.fl. för att tillsammans tänka mindre och arbeta mer. Projekt MORA har som målsättning […]

Till Blogg: Projekt Mora
Blogg: Projekt Mora

Brukarrevision av verksamhet i Timrå kommun

Kunskapscentrums Fou-panel har genomfört en revision av en sysselsättningsverksamhet i Timrå. Det är glädjande att panelens tjänster även efterfrågas utanför Västerbotten.

Till Brukarinflytande
Brukarinflytande

Debatt: Utan en samlad regional filmpolitik hade Sameblod aldrig sett dagens ljus

I samband med Guldbaggegalan skriver Nina Björby, ordförande i den regionala kulturberedningen, på Dagens Samhälle om att det behövs offentliga medel, offentliga satsningar och en offentlig vilja för att stärka den regionala filmen.

Till Debatt
Debatt

Välkommen till e-Arkivkonferens den 18 maj

Västerbottens andra e-Arkivkonferens ser på vad framtidens informationshantering kan innebära och djupdyker i vilka utmaningar vi kan komma att ställas inför vid ett långsiktigt digitalt bevarande. Medverkar gör Caspar Almalander, Ewa Boström och Isak Nyberg. Konferensen anordnas av projektet Digitala Västerbotten.

Till Digitala Västerbotten
Digitala Västerbotten

Första hjälpare utbildas i Vindelns FHS

En kurs hälsopedagoger vid Vindelns folkhögskola genomgick under april en 12 timmars utbildning  till diplomerad första hjälpare till psykisk hälsa.

Till Första hjälpen till psykisk hälsa - MHFA
Första hjälpen till psykisk hälsa - MHFA

2016-10-05 Du gör skillnad

En matnyttig inspirationsdag för dig som jobbar med äldre

Till FoU Äldre
FoU Äldre

FoU Välfärd får fortsatt stöd att utveckla modell för uppföljning

Idag kom beskedet att Länsstyrelsen beviljat FoU Välfärds ansökan om medel för fortsättning och utveckling av arbetet med uppföljning av ensamkommande barn i Västerbotten.

Till FoU Välfärd
FoU Välfärd

Utbildning av nya panelenmedarbetare

Bilden visar kursinslaget om bibliotekskunskap. Att söka relevanta artiklar i databaser är en förutsättning för att bedriva forskning.

Till FoU-panelen
FoU-panelen

Rent vatten tar hem Grandpris 2017

Vid invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel har Maria Forsséll, vd för Biocool tilldelats årets Grandpris.

Till Grand Hôtel
Grand Hôtel

LOKE – systematisk uppföljning

I höst erbjuder FoU Välfärd ännu en gång LOKE-verkstäder där verksamheter inom
socaltjänstens område får möjligheten att under handledning och genom erfarenhetsutbyte
komma igång med LOKE som modell för systematisk uppföljning.

Till Hälsa
Hälsa

Fond för motverka arbetslöshet, fattigdom och utanförskap

– Europeiska socialfonden, ESF är en av våra absolut viktigaste strukturfonder. Den är ett verktyg att hitta lösningar på sociala utmaningar som arbetslöshet, fattigdom och utanförskap, berättar Erik Bergkvist (S), regionråd, Region Västerbotten.
Torsdag den 28 augusti, Hotell Aurum, Skellefteå 9.30–15.00

Till Infomix
Infomix

Västerbotten – en region som tar plats på EU arenan

I internationella sammanhang beskrivs ofta Västerbotten som en framgångsrik och dynamisk region som har mycket att lära övriga regioner i EU, och imponerar på den internationella arenan. Det är av stor vikt för regionen att EU fortsätter att investera i Övre Norrland. Därför kämpar Region Västerbotten tillsammans med andra glest befolkade regioner i nätverket NSPA.

Till Internationellt
Internationellt

​Nytt telekommunikationsavtal för kommuner och landsting i norra Sverige

Region Västerbotten har tecknat ett nytt telekommunikationsavtal för fast och mobil telefoni, mobilt bredband och molnväxelstjänster med Telia Sverige AB. Avtalet omfattar alla kommuner, de båda landstingen, ett universitet samt ett åttiotal regionala och kommunala bolag i Västerbotten och Norrbotten.

Till IT
IT

2017-05- 31 Tillväxtforum, Regionalt exportcentrum: ”Vilja våga växa genom internationalisering”

Främjandeaktörerna inom regeringssatsningen Regionalt Exportcentra höll seminariet ”Vilja våga växa genom internationalisering” under Mötesplats Lycksele den 31 maj.

Till IVB
IVB
Buss, kollektivtrafik, rullstol

Kollektivtrafikens dag Västerbotten

27 september 2017, klockan 9-15, Hotell Lappland Lycksele
Målgrupp: Kollektivtrafikföretag, politiker, myndigheter, medborgarorganisationer, intresseorganisationer, m f

Till Kollektivtrafikmyndigheten
Kollektivtrafikmyndigheten

2017-05-31 Tillväxtforum; Arbetskraft – en ödesfråga för Västerbotten

Region Västerbotten och Kompetensplattformen arrangerade ett seminarium under mötesplats Lycksele på temat; Arbetskraft – en ödesfråga för Västerbotten.

Till Kompetensförsörjning
Kompetensförsörjning

Att ständigt vara på väg – en Stockholmare i Västerbotten

Stockholm, Mörby Centrum. 2 minuter till tunnelbanan går och 7 minuter till nästa efter det. Från den anslutande bussen som vi kommer med börjar de andra passagerarna tränga sig förbi och springa ner mot tunnelbanan.

Till Krönika
Krönika

Camilla Thorn Wollnert tar vid som ny regionkulturchef

Nu är det klart att Haninge kommuns tidigare kultur- och fritidsområdeschef, Camilla Thorn Wollnert, tillsätts som ny regionkulturchef vid Region Västerbotten. Med engagemang och spetskompetens ska Camilla fungera som en viktig pusselbit i den framtida utvecklingen av länets kultur – med start den 21 augusti i sommar.

Till Kultur
Kultur

Utbildningsdag 28 maj om kultur för seniorer i Lycksele

Totalt 80 chefer och personal, inom äldreomsorgen, deltar i den tredje och sista utbildningsdagen Tema Musik 28 maj i Lycksele. Utbildningen arrangeras av Kultur för seniorer – Kultur och hälsa vid Region Västerbotten.

Till Kultur för seniorer
Kultur för seniorer

LEDA i teknisk förändring – utmaningar, möjligheter och innovation inom vård och omsorg

Välkommen till en tvådagarskonferens med inspirerande föreläsningar och konkreta verktyg för implementering av välfärdsteknik. Konferensen erbjuder allt från kunskap om Nordens samlade erfarenhet, det nationella perspektivet och pågående regionala aktiviteter, forskningsresultat och etik inom välfärdsteknik.

Till Kurs & konferens
Kurs & konferens

Kvist nominerad till fint pris

Digitala Västerbottens delprojektledare Thomas Kvist har blivit nominerad till Open Knowledge Awards och priset som bästa tjänsteperson i offentlig sektor.

Till Ladds - labb för det datadrivna samhället
Ladds - labb för det datadrivna samhället
En flagga med regnbågsfärger fladdrar mot en vacker blå himmel.

The Rainbow Book Tower lyfter positiva berättelser med HBTQ-perspektiv

Onsdagen den 17 maj klockan 12:00 inviger sjukhusbiblioteken i Lycksele och Umeå The Rainbow Book Tower – en mindre Regnbågshylla som ska lyfta sjukhusbibliotekens media med hbtq-perspektiv. Satsningen finansieras av Kulturrådet och är en del av Västerbottens sjukhusbiblioteks projekt Du har rätt att vara du som inriktar sig mot hbtq-frågor. 

Till Länsbiblioteket
Länsbiblioteket

Case Management utbildningen

Vill Du veta mer om utbildningen och dess innehåll kan Du vända dig till oss. Inom kort går vi ut med en intresseförfrågan om att genomföra utbildningen en andra omgång. Den blir i så fall webbaserad, och på så sätt enklare att förena med det dagliga arbetet. Får vi ihop 25 intresseanmälningar, så kör vi med start till hösten 2017.

Till Länsutbildningsplanen
Länsutbildningsplanen

​2017 års Littfest inleds med Sápmi i fokus

Urfolket samerna – språket och litteraturen, inleder Littfest 2017 torsdag den 16 mars kl.12-17 på Folkets Hus i Umeå.

Till Litteratur i Västerbotten
Litteratur i Västerbotten

Ny strategi för skolans digitalisering

Vid en nätverksdag i Lycksele för skolväsendet diskuteras Skolverkets nya förslag till Strategi för skolans digitalisering.

Till MediaCenter
MediaCenter

Vecka 14, 3-7 april Sjukhusbibliotekens vecka + Berättarfestivalen Skellefteå = Välkommen till Skellefteå sjukhusbibliotek

Vecka 14, 3-7 april, firas Sjukhusbibliotekens vecka i landsting och regioner runt om i Sverige. I Skellefteå sammanfaller Sjukhusbibliotekens vecka med Berättarfestivalen.

Till Medicinsk biblioteksverksamhet
Medicinsk biblioteksverksamhet

Regionrådet Erik Bergkvist kommenterar kampen om Europas största batterifabrik

Idag släpptes den glada nyheten att Skellefteå är en av två orter som går vidare i kampen om Northvolts etablering av Europas största batterifabrik. En fantastisk möjlighet för Skellefteå, Västerbotten och Sverige. Men det är nu det hårda jobbet börjar, berättade Hans Kreisel, Koncernchef Skellefteå Kraft under morgonens pressträff i Visby.

Till Miljö - Energi
Miljö - Energi

Världen i Västerbotten – 1 juni

Konferensens andra dag bjöd på ett minst lika spännande program som dag ett. Huvudtalaren Per Schlingmann talade om nutidens GUD och hur kvinnor får allt mer inflytande i samhället, Terese Begard släckte myten om introverta invånare på landsbygden och en intressant paneldebatt om Västerbottens export avslutade talarprogrammet.

Till Mötesplats Lycksele
Mötesplats Lycksele

Europeiska gäster till Lycksele under framtidsdagarna

Representanter från regioner i sju länder finns på plats när EU-projektet OSIRIS möts i Lycksele och Umeå och som en del av region Västerbottens framtidsdagar den 31 maj till 2 juni. Temat för mötet är "Städer, glesbygd och social innovationspolitik i väl fungerande regional samverkan.

Till Näringsliv
Näringsliv

Förhandlingen om förlängning av chefsförordnande genomförd och avslutad.

Sedan början på året har Region Västerbotten kommunicerat hur ledarskapet för enheten för Näringsliv och Samhällsbyggnad ska hanteras formellt. Sedan början på 2015 har enheten haft en tillförordnad chef på plats för att hantera den dagliga driften, men också för att ta fram och genomföra arbetet med ny organisering, efter det beslut som fattades för ganska precis ett år sedan.

Till Om oss
Om oss

Save the date: 9-10 oktober 2017

Alla unga kan jobba eller studera – vad kan vi lära av projekt inom Europeiska Socialfonden?

Till Plug In Västerbotten
Plug In Västerbotten

EU Parlamentets Regionala Utskott besöker norra Sverige 7-9 juni

Mellan den 7-9 juni besöker EU-parlamentets regionala utskott Umeå. Europaforum Norra Sverige och Region Västerbotten står som värdar för besöket och målet är att visa på de stora tillgångar och kompetenser som norra Sverige har att erbjuda EU samtidigt som en stor sårbarhet finns.

Till Politik
Politik

Stockholmsdominans oroar

Kommunalråden för de sju största städerna i Norra Sverige når tillsammans knappt upp till en tredjedel av genomslaget för Stockholms Karin Wanngård i rikstäckande media.

Till Press
Press

Under pågående psykevecka i Skellefteå delades psykiatripriset ut.

På Föreningarnas hus, café Castor samlade ett 40-tal personer som njöt av grillade hamburgare i en vacker miljö. Under kvällen delades priset på 15000 kr ut till Unghästen.

Till Psykeveckan i Västerbotten
Psykeveckan i Västerbotten

OECD publicerar rapport över viktiga tillväxtförutsättningar i norr

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) har kartlagt framtida utmaningar och möjligheter i bland annat Västerbotten. Måndagen den 13 mars publicerades officiellt den studie som genomförts på regionerna i Northern Sparsely Populated Areas, NSPA. OECD presenterade rapporten på plats i Bryssel inför ledande företrädare från EU samt de berörda ländernas regeringar och regioner i NSPA.

Till Regional utvecklingsplanering
Regional utvecklingsplanering

Arbetsgruppen för regional utveckling har inlett sitt arbete

I arbetet med regionbildningen ingår bland annat fyra politiska arbetsgrupper. Den 18 oktober träffades för första gången Arbetsgruppen för regional utveckling.

Till Regionfrågan
Regionfrågan

Skellefteå sjukhusbiblioteks sommarbrev

Ett sommaröppet bibliotek med långa sommarlån

Till Sjukhusbiblioteken
Sjukhusbiblioteken

Krigsbarn – berättelser ur arkiven

Marianne Folkedotter berättar om finska flyktingbarn under andra världskriget

Till Sjukhusbiblioteket i Lycksele
Sjukhusbiblioteket i Lycksele

Skellefteå sjukhusbibliotek i mars

Välkommen till handarbetskafé och plantering

Till Sjukhusbiblioteket i Skellefteå
Sjukhusbiblioteket i Skellefteå

DELA-priset 2017-års möjliggörande arbetsgivare

Välkommen att nominera till DELA-priset!
Priset som går till en arbetsgivare som visat ambition och förmåga att stödja personer med psykisk funktionsnedsättning i deras strävan att bli delaktiga i arbetslivet.

Till Socialpsykiatriskt kunskapscentrum
Socialpsykiatriskt kunskapscentrum

Storumans kommun och Saab satsar gemensamt för fjärrstyrd flygtrafikledning

Tisdag den 4 juli har Storumans kommun och Saab Digital Air Traffic Solutions ingått i en gemensam avsiktsförklaring med syfte att etablera världens första Remote Tower Centre (RTC) med digitala flygplatstjänster för mindre flygplatser. Tillgången till flyginfrastruktur är en avgörande faktor både för Storumans näringsliv.

Till Transport
Transport

Västerbottniska produkter möter den europeiska marknaden

En stor delegation från Västerbotten fanns på plats i Hamburg när ett av årets viktigaste events för aktörer inom besöksnäringen arrangerades. Swedish Workshop, arrangerat av Visit Sweden, gick av stapeln 15-16 maj. Ett arrangemang där den svenska besöksnäringen direkt kan möta marknaden, presentera sina produkter och känna marknadens behov samt knyta viktiga affärsrelationer för framtiden.

Till Turism
Turism

Andreas Machado vann årets tungviktare på VAFF filmfestival

​VAFF filmfestivals 20 års jubileum lördag 12 september blev en trevlig tillställning som lockade ett 70 tal besökare. Filmaren Andreas Machado vann klassen för årets tungviktare.

Till Ung kultur
Ung kultur

Spridningskonferens Barn och ungas hälsa

David Eberhard inledde den årliga länskonferensen med humoristisk touch i en föreläsning kring barnuppfostran och barn och ungas hälsa. Eftermiddagen gav utrymme för diskussion kring arbetet med ungas hälsa och ohälsa utifrån ett antal goda exempel från länet. På plats fanns förtroendevalda, chefer och medarbetare inom kommun och landsting som arbetar med barn och ungdomar.

Till Unga
Unga
Barn, ungdomar,

Framgångsrikt lärande – Metoder och arbetssätt i utbildning för nyanlända

Framgångsrikt lärande är temat på konferensen om nyanlända i skolan. Konferensen bjuder på ett innehåll som vill inspirera till metoder, arbetssätt och organisering som ökar elevernas måluppfyllelse.

Till Utbildning
Utbildning