NYHETER 2022-09-06

Alla som fyller 65 i år eller är äldre kan boka tid för en påfyllnadsdos

Nu kan alla som fyller 65 i år eller är äldre boka tid för ytterligare en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19. Höstens påfyllnadsdos är viktig för att behålla ett högt skydd mot allvarlig sjukdom och död i covid-19. Det ska ha gått minst fyra månader sedan den senaste dosen.

En äldre man som håller i ett litet barn.

– Det känns bra att kunna släppa på en till grupp så pass snabbt. Från och med fredag den 2 september är de båda centrala vaccinationsmottagningarna i gång igen, och då har vi hög kapacitet att vaccinera. Så passa på att boka en tid på en gång, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare, Region Västerbotten.

Personer som är 65 år eller äldre tillhör en av de grupper som riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19, och rekommenderas därför en påfyllnadsdos under hösten.

– Nu när skolorna börjat och många är tillbaka på jobbet förväntar vi oss att smittspridningen kommer att öka. Att fortsätta vaccinera dig är det bästa du kan göra för att skydda dig mot svår sjukdom i covid-19, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, Region Västerbotten.

Rekommendationen om en påfyllnadsdos gäller även de som nyligen har haft covid-19.

Sedan tidigare kan personer som är 18 år eller äldre boka tid om de har hemtjänst, hemsjukvård eller har en sjukdom eller ett tillstånd som ger en ökad risk att bli allvarligt sjuk i covid-19. Personer som bor på särskilda boenden för äldre får sin påfyllnadsdos i hemmet.

– När vi upplever att de som riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19 har haft möjlighet att boka en tid kommer vi även att erbjuda vaccin till resten av befolkningen som är 18 år eller äldre, säger Ronny Lestander.

Boka en tid eller kom på drop in

Alla som har möjlighet rekommenderas att boka tid genom att logga in på webbplatsen 1177.se. Det går även att boka tid genom att ringa till valfri hälsocentral. På vissa orter finns möjlighet att komma på drop in. Det går inte att ringa telefonnummer 1177 för att boka eller avboka en tid för vaccination.

Det ska ha gått minst fyra månader sedan den senaste dosen.

Viktigt vid vaccination

  • Ta med legitimation, vaccinationskort och en ifylld hälsodeklaration.
  • Kom inte till mottagningen med symtom på covid-19. Boka i stället om tiden.
  • Kom tidigast tio minuter före bokad tid för att undvika trängsel. Håll avstånd till andra som väntar.
  • Använd munskydd i samband med vaccinationen.
  • Ha gärna kortärmat eller kläder som är lätta att ta av för att enkelt få sprutan i överarmen.
Tillbaka till nyhetslistan