Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Urbaniseringsdebatt i Late night show i Almedalen

I Sverker Olofssons late night show var temat för kvällen urbanisering. Vad hade Hanif Bali (M), Lilly Bäcklund(S), Terese Bengard, Hela Sverige ska leva och Daniel Wiberg från Företagarna att säga?

Våren har präglats av en omfattande urbaniseringsdebatt, inte minst i samband med Skatteverkets planerade nedläggning vid flera mindre kommuner i landet, Lycksele bland annat. I Sverker Olofssons late night show den 30 juni var temat för kvällen ” Urbaniseringens Sverige- dags att få lite nyans i debatten”.

Lilly Bäcklund (S), kommunstyrelsens ordförande i Lycksele, var kritisk till politikens slapphet kring hur långt centraliseringen av statliga jobb i Sverige fått gå:

– Både min och andra regeringar har varit slappa. Ingen är nog stolt över det här.

Hanif Bali (M), riksdagsledamot från Solna, var tveksam till om urbaniseringsrörelsen verkligen finns inom politikens makt:

– Det ligger inte i politikers händer att förändra så stora saker som en urbaniseringsrörelse. Det finns ingen i riksdagen som tycker att den kraftiga urbaniseringen är bra, trots det så händer den.

Bland gästerna i soffan fanns också Daniel Wiberg, chefsekonom vid Företagarna.

– En fråga som allt för sällan kommer på tal i den här debatten är infrastrukturen. Vi har inte förstått hur Sverige ser ut. Det är stor skillnad i att pendla mellan Lycksele och Stockholm och mellan Stockholm och Norrköping. Vi behöver trafiklösningar som klarar av skillnaderna i landet, för att säkra företagens utveckling, sa Daniel Wiberg.

Terese Bengard, verksamhetschef för Hela Sverige ska leva, var tveksam till den bild som målats upp av landsbygden i Sverige.

– Städerna målas upp som de kreativaste platserna i världen, och då blir landsbygden väldigt lätt motsatsen till det. Bilden blir att om du ska lyckas så måste du flytta till stan.

Se hela debatten i filmklippet ovan.

Här ser du intervjuer med Terese Bengard, Hela Sverige ska leva, och Daniel Wiberg, chefsekonom vid Företagarna.

 

Skriv ut
30 juni, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer