Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Almedalen 2018 – Pussy Riot varnar: Även Sverige kan drabbas av demokratisk regression

Två av medlemmarna i konstnärskollektivet Pussy Riot – Alexey Knedlyakovsky och Lusine Dzhanian som har sökt politisk asyl i Sverige – kommer till Almedalen för att samtala om kultur och demokrati. Det är jämställd­hets­byrån Klara K som tillsammans med Region Västerbotten tar paret till Almedalen.

Liksom flera andra ur konstnärskollektivet har Alexey Knedlyakovsky suttit fängslad för sin konst. Brottet var att sätta ett träkors på minnes­monumentet av Felix Dzerzjinskij, som 1917 grundade det som senare blev KGB (den civila delen av underrättelsetjänsten i Sovjetunionen). Rättegången varade i fyra minuter och genomfördes utan försvarsadvokat på plats.

– Det politiska klimatet i Ryssland gör det omöjligt för oss att utöva vår konst. Regimen är rädda för att vi öppnar människors sinne, säger Alexey Knedlyakovsky.

”Warning signs – how to spot democratic regression”

Under rubriken ”Warning signs – how to spot democratic regression” vill Klara K och Pussy Riot göra oss uppmärksamma på normaliseringen av inskränkningen av demokratin som pågår och hur vi idag accepterar saker vi aldrig skulle accepterat tidigare.

– Man kan inte vara överkänslig när det gäller att försvara demokratiska värderingar. Risken är att man blir den kokande grodan. Vi vänjer oss successivt och inser inte när vi ska hoppa ur kastrullen, säger Knedlyakovsky.

I samtalet, som leds av Klara Ks vd Camilla Wagner, ger konstnärsaktivisterna exempel på hur regimen i Ryssland siktar in sig på just kulturarbetare.

– För mig var det självklart att bjuda hit dem när jag nu fick möjligheten. Det är valår och antidemokratiska toner slår igenom allt mer i debatten. Vi bör vara oroliga, säger Camilla Wagner, vd Klara K.

Tid och plats

Samtalet äger rum i Region Västerbottens lokal under årets Kultursalong. Kultursalongen är ett samarbete mellan Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige, Länsmuseernas Samarbetsråd, Folk och Kultur.

Dag: Måndag 2 juli
Tid: Kl.18:00-20:00
Plats: Region Västerbottens lokaler, Novgorodgränd 1
Ingen föranmälan krävs

För ytterligare information och intervju med Alexey Knedlyakovsky och Lusine Dzhanian, kontakta:
Camilla Wagner, vd, Klara K
​070-090 11 57, camilla@klara-k.se

Presskontakt:
​Olivia Collin, kommunikatör, Region Västerbotten
​073-514 50 66, ​olivia.collin@regionvasterbotten.se

Skriv ut

26 juni, 2018 | Olivia Collin

Kommentarer