Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Almedalen: De statliga jobben ska ut i landet!

Under vintern och våren har frågan om utlokalisering av statliga jobb varit brännhet. Bland annat har både den parlamentariska landsbygdskommittén och Statskontorets kartläggning av statliga arbetstillfällen slagit fast att fler myndigheter och statliga instanser behöver finnas närvarande ute i landet. Vad kan det här betyda för landets regioner? Och kommer det verkligen bli någon skillnad?

Under vintern och våren har frågan om utlokalisering av statliga jobb varit brännhet. Bland annat har både den parlamentariska landsbygdskommittén och Statskontorets kartläggning av statliga arbetstillfällen slagit fast att fler myndigheter och statliga instanser behöver finnas närvarande ute i landet. Vad kan det här betyda för landets regioner? Och kommer det verkligen bli någon skillnad?

Under ledning av Patrik Oksanen, politisk chefredaktör för Hudiksvalls tidning, gav sig en panel bestående av Kristina Sundin Jonsson, kommunchef Skellefteå kommun, Malin Ackerman, Ett helt Sverige, Birgitta Heijjer, regiondirektör Nord vid Arbetsförmedlingen
och Monica Haider (S), landsbygdskommittén, in i en livlig debatt om de statliga jobbens framtid.

Malin Ackerman, opinionsbildare för Ett helt Sverige, bedrev en intensiv kampanj mot den flytt som Skatteverket hotade att göra från Lycksele under 2015. Hennes opinionsbildande arbete ledde till att Skatteverket blev kvar i Lycksele, men lämnade även kvar en folkopinion mot regeringen i frågan om statlig närvaro i hela landet.

– Civilministern har verkligen slutit upp bakom att de statliga jobben ska ut nu, sa Malin Ackerman.

Kristina Sundin Jonsson menade att utlokaliseringen främst borde ses som en nödvändighet ur ett arbetsmarknadsperspektiv:

– För en kommun bidrar statliga arbetstillfällen till en viss kompetensförsörjning, men visar också på att det finns potential kompetensmässigt i hela Sverige, inte bara i storstäderna. vi ska inte prata om att det är synd om oss, utan vi borde prata om att hela Sverige har kompetens att bidra med.

Malin Ackerman påpekade att det finns ett könsperspektiv i debatten också:

– Många av de statliga jobben utförs av välutbildade kvinnor. Om dessa arbeten inte finns i hela landet finns inte samma förutsättningar för att utbildade kvinnor ska finnas i hela landet heller.

På frågan om hur jobben ska fördelas och vilka risker som finns vart panelen desto mer oenig.

– Vi behöver skapa noder, alltså samordna kommunala myndighetsjobb och de statliga, sa Birgitta Heijjer. Det skulle bidra till att fler statliga jobb utlokaliserades. Sen måste vi ställa in oss på att myndigheterna måste jobba mer flexibelt och inte på samma sätt som tidigare.

– I landsbygdskommittén kan vi inte definiera vad statlig närvaro är, sa Monica Haider. Det handlar inte bara om att statliga jobb ska ut från Stockholm, utan också att det ska finnas service närvarande på andra orter än regionernas huvudorter. Det är faktiskt lite upp till regionerna att hantera den här frågan.

– Vi kan absolut komma överens mellan kommunerna om uppdelning, skrattade Kristina Sundin Jonsson. Däremot bör utlokaliseringen basera sig på de lokala och regionala förutsättningarna, de lokala kompetenserna.

– Ska man välja orter där arbetslösheten är hög, eller ska man välja platser med rätt kompetens och lokala förutsättningar, eller kommunikationer, undrade Monica Haider. Det finns många aspekter som vi måste ta hänsyn till.

I samband med nedläggningarna av nio Skatteverkskontor 2015 hänvisade myndigheten till behovet av att kunna rekrytera relevant kompetens på orter där man var lokaliserad.

– Det är irriterande att t.ex. Skatteverket inte tror att det finns rätt kompetens i en kommun som Lycksele, sa Malin Ackerman. Människor med utbildning flyttar tillbaka till orter där det finns jobb!

– Flyttar vi myndigheter för ofta så förlorar man dock kompetens på kort sikt, sa Birgitta Heijjer. Man kan hitta ny på vägen, men det är inte helt lätt.

Panelen var slutligen överens om att en utebliven förändring kommer leda till en stor förtroendekris för svensk politik. När moderatorn frågade publiken hur många som trodde att en stor förändring skulle synas redan om två år så var fördelningen av rösterna 50/50.

För mer information:
Micaela Löwenhöök

Kommunikatör opinionsbildning

070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

 

Skriv ut
7 juli, 2016 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer