Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Anna Borgeryd, styrelseordförande och koncernstrateg i Polarbröd, utfrågades av Sverker Olofsson om sin bok "Tunna väggar".

Lyssna

Anna spår ekonomisk kollaps

I sin bok "Tunna väggar" driver Anna Borgeryd med akademin och kritiserar sjukvården. Men hon spår också en ekonomisk kollaps.
- Den blir värre än senaste finanskrisen. Vi kräver mer och mer av allting utan att reflektera men våra resurser inte är oändliga, berättade Anna under en utfrågning med Sverker Olofsson, som Region Västerbotten arrangerade i Visby under onsdagskvällen.

I sin bok ”Tunna väggar” driver Anna Borgeryd med akademin, kritiserar sjukvården och hon spår också en ekonomisk kollaps.
– Den blir värre än finanskrisen 2008. Vi kräver mer och mer av allting utan att reflektera men våra resurser är inte oändliga, säger Anna Borgeryd under en intervju med Sverker Olofsson, som Region Västerbotten arrangerade i Visby under onsdagskvällen.

Till vardags arbetar Anna Borgeryd som koncernstrateg och styrelseordförande i Polarbröd.
– Det tog 14 år att skriva boken, säger Anna Borgeryd.

Den drömmen förverkligades nyligen när Anna Borgeryd gav ut sin första roman ”Tunna väggar”. Huvudpersonen är Vera som har problem med ett knä och får kämpa för att få det opererat.

– Hur mycket i romanen är sant? undrade Sverker Olofsson.
– En hel del. Inte minst berättelsen om knät. Jag gick länge med ett skadat knä och fick kämpa hårt för att få det opererat. Och ja, det kan man nog säga, att jag blev illa bemött av en läkare. Påståendet att man får kämpa som hårdast när man är som sjukast stämmer, säger Anna Borgeryd.

I boken finns även karaktären Peter som till en början ger ett osympatiskt intryck men skärper till sig.
– Han är en metafor för det moderna samhället. Peter är ute och snedseglar men förändrar sig till det bättre. Att förstå problemet är halva lösningen, förklarade Anna Borgeryd som även är kritisk till dagens ekonomiska system och inte minst det som nu råder, trots att hon själv är med och leder ett företag med 800 miljoner i omsättning.
– Vi måste inse att världen inte är oändlig. Inte heller våra gemensamma resurser. Det är som att vi tror att det bara finns två sätt att organisera ekonomin; kommunism eller kapitalismen som den ser ut nu. Det måste finnas fler. Bättre kan vi.

Sverker Olofsson, som läst boken, var också nyfiken på den ekonomiska kollaps som Anna Borgeryd spår.
– Den kommer, säger Anna Borgeryd. Tittar man i realekonomiska termer så lever vi till stora delar i en oekonomisk tillväxt.
Innan Anna Borgeryd skrev boken studerade hon också noggrant orsakerna bakom finanskraschen 2008.
– Det var fascinerande, berättade hon.

Men den nyvunna ekonomiska kunskapen tog sig inte bara uttryck i boken. Konkret går Anna Borgeryd, tillsammans med sin syster och vd i Polarbröd, Karin Bodin, i bräschen för hållbar utveckling. Exempelvis har Polarbrödskoncernen investerat över 150 miljoner i fyra vindkraftverk som 2015 kommer att tillföra lika mycket förnybar el som Polarbagerierna förbrukar. Även eldrivna lastbilar har testats.
– Researchen jag gjorde för boken gav en överblick över försörjningsläget och goda omställningsargument att framföra i våra styrelser. Så den har kommit till nytta.

Även den akademiska världen får sig en släng av sleven i boken.
– Jag tillbringade tio år på universitet. Det var roliga år men ändå lämnade jag den akademiska världen med lättnad efter disputationen. Spelplanen är annorlunda utanför universitetet, förklarade Anna Borgeryd och tog några exempel från sin uppväxt och vardag.

– Hemma diskuterades företaget av mamma och pappa vid köksbordet. De lyssnade även på oss barn. Hade vi en bra idé blev den respekterad. Ifrågasatte man något på universitetet blev ofta svaret: ”Professorn har sagt det” och så var saken färdigdiskuterad.

Anna Borgeryd fortsatte att hylla sina föräldrar.
– De gav mig och min syster frihet. Vi blev aldrig tvingade att ta över Polarbröd. De uppmanade oss i stället att söka egna vägar. ”Gör vad ni vill”, var deras råd. Karin Bodin är utbildad journalist och jag har doktorerat i freds- och konfliktforskning. Och nu driver vi Polarbröd tillsammans. Jag tycker vi kompletterar varandra bra.

Skriv ut

4 juli, 2014 |
Helen Bäckman
Helen Bäckman

Kommentarer