Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Dags att kavla upp ärmarna- mer innovationer måste realiseras

Anders Lönnberg, regeringens nationella samordnare för Life science, var vid Region Västerbottens varumärkesseminarium i Almedalen tydig med att innovationsskapandet i Sverige måste gå snabbare och bli mer konkret.

Fler innovationer behövs i Västerbotten, konstaterades under Region Västerbottens varumärkesseminarium i Almedalen. En av talarna under förmiddagen var Anders Lönnberg, regeringens nationella samordnare för Life science.

I Anders Lönnbergs uppdrag ligger att identifiera vad regeringen och det nationella innovationsrådet kan göra för att främja innovationer.

– Jag har noterat att vi har beröringsskräck mellan hälso- och sjukvården och näringslivet. Det måste vi bryta. Det finns inget alternativ än att samverka, sa Anders Lönnberg.

Som regeringens samordnare har Anders Lönnberg stakat ut tre tydliga uppgifter för att innovationsfrämjandet i landets ska rulla på effektivare:

  1. Att få ihop utbildnings-, social- och näringsdepartementet samt näringslivet, SKL och experter genom att hitta segment som håller ihop dessa.
  2. Att ta fram ett underlag till statsministerns innovationsråd för en långsiktig utveckling. Målet är högre kvalitet och snabbare utveckling.
  3. Att fokusera på export av innovationer. Innovationsfrämjande ska inte huvudsakligen vara en kostnad, utan snarare en stor intäkt för landet.

Lönnberg var mycket tydlig med att Sverige behöver bli mer kravställande i behovet av ny forskning och innovationsskapandet, t.ex. att genom lagstiftning göra det obligatoriskt för den allmänna sjukvården att utveckla innovationer:

– Svensk hälsa och sjukvård ska sluta konsumera evidens, man ska börja producera evidens.

Skriv ut

3 juli, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer