Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Kriser är bra, det skapar förändring

Flexibilitet, vårdvalsystem, betalsystem och medskapande var några av frågorna i fokus under almedalsseminariet ”Kris i primärvården– en möjlighet till utveckling?

Flexibilitet, vårdvalsystem, betalsystem och påverkan av patienterna var några av frågorna i fokus under almedalsseminariet ”Kris i primärvården– en möjlighet till utveckling?

Som talare vid seminariet fanns Göran Stiernstedt, nationell samordnare för effektivare resursutnyttjande inom sjukvården vid Regeringskansliet.

– Det svenska samhället är väldigt sjukhusfixerat, vi tror att det finns trygghet i sjukhuset. Det kommer behöva ändras.

Anders Ekholm,vice vd vid Institutet för framtidsstudier, höll med om att primärvården står inför en kris.

– Kriser är bra, det skapar förändringsprocesser. Dock måste vi komma ihåg att Sveriges har världens mest individualistiska folk, därför är det avgörande att bygga förtroende i en förändringsprocess.

Karin Träff Nordström, ordförande vid Svensk förening för allmänmedicin, bekräftade att primärvårdens roll i samhället behöver förtydligas.

– Primärvården behöver ett tydligare uppdrag, att det är dit man ska vända sig för att få hjälp först.

För att göra primärvården med anpassningsbar efter samhällets behov lyfte hon digitaliserings betydelse.

– Det behövs nya kommunikationslösningar, särskilt inom IT. På så sätt kan vi skräddarsy lösningar för patienter.

Att primärvården behöver reformeras bekräftades även av Västerbottens läns landstingsdirektör Anders Sylvan, som hade en ny vinkel i diskussionen.

– Någon part behöver se över betalningssystemen och samordningen inom primärvården. Däremot ska vi nog inte detaljstyra allt för mycket i verksamheten.

Deltagarna hade olika prioriteringar kring ”hur”, men det gemensamma fanns fortfarande att hitta i ”vad”- Ja, primärvården behöver förändras.

 För mer information:

Micaela Löwenhöök, kommunikatör Region Västerbotten, 070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Skriv ut
1 juli, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer