Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Stockholmsdominans oroar

Kommunalråden för de sju största städerna i Norra Sverige når tillsammans knappt upp till en tredjedel av genomslaget för Stockholms Karin Wanngård i rikstäckande media.

Det visar en undersökning Region Västerbotten låtit genomföra tillsammans med Retriever. Kommunalråden i Stockholm, Göteborg och Malmö toppar listan för riksmedia, med Luleå och Niklas Nordström på en fjärdeplats.

De stora utmärkande dragen är just dominansen från storstadsregioner och att Luleå och Niklas Nordström, kommunstyrelsens vice ordförande, Luleå kommun, sticker ut positivt vad gäller genomslag.

– Niklas Nordström är skicklig i sitt arbete och det vore konstigt om inte Niklas också har fördel av sina erfarenheter och nätverk i Stockholm. Reflekterar Thomas Hartman, Chef för kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten.

I sökningen av sakfrågor från norra Sverige är det flygskatten som trängt igenom bäst i rikspressen – till skillnad från regionbildningen som var dominant 2016. Flygskatten är även den en fråga som är starkt förknippad Nordström som även är ordförande i organisationen Svenskt flyg.

– Det här tycker jag pekar på behovet av att ta ansvar, vara på hugget och aktiv på den nationella arenan, menar Niklas Nordström.

Undersökningen presenterades i Almedalen i anslutning till seminariet om media i en brytningstid där lokaljournalistikens framtid diskuterades.

– Vi jobbar långsiktigt med att förändra bilden av norra Sverige och kommer att återkomma med denna typ av mätningar, säger Thomas Hartman.

Topp fem
Stockholm27,9%
Malmö26,8%
Göteborg25,3%
Luleå6,8%
Linköping3,9%
Norra Sverige  9,7%
Luleå6,8%
Umeå1,5%
Lycksele0,7%
Örnsköldsvik0,3%
Skellefteå0,2%

*Procent av totala antalet artiklar

Underlaget bygger på tryckta medier, webbaserade medier samt radio och TV. Följande mediekategorier i Retrievers mediearkiv om fattas:

  • Rikstäckande medier, (webbaserade lokalmedier är exkluderade)
  • Fackpress och tidskrifter inom samhälle, politik och media.

Sökningarna bygger på kommunföreträdarens namn i samband med respektive företrädares stad eller kommun; samt rubriksökningar på Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland, Jämtland, Norra Sverige, Norrland, Stockholm

Underlaget bygger på perioden januari till juni 2017.

För mer information:

Thomas Hartman, Chef för kommunikation och externa relationer, Region Västerbotten.

070-666 49 95, thomas.hartman@regionvasterbotten.se

Skriv ut

5 juli, 2017 | Olivia Collin

Kommentarer