Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Almedalen: Varför är riksjournalistiken inte rikstäckande?

På Västerbotten pre-speech timman innan talet i Almedalsparken bjöd Sverker Olofsson med vänner in till en het debatt om journalistikens ansvar för Sverigebilden Har riksjournalistiken lämnat landet?

På Västerbotten pre-speech timman innan talet i Almedalsparken bjöd Sverker Olofsson med vänner in till en het debatt om journalistikens ansvar för Sverigebilden Har riksjournalistiken lämnat landet?

Helena Giertta, chefsredaktör för journalisten.se, Patrik Oksanen, politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning och Björn Häger, ordförande för Publicistklubben gästade Sverkers soffa under kvällen med temat ”Har riksjournalistiken lämnat landet?”. Det tog inte lång tid innan samtalet glidit in på fixeringen till storstäderna som journalistiken tenderar att ta:

– Den där Slussen har vi ju alla fått höra talas om, riksmedia har börjat göra riksnyheter av lokala nyheter, sa Patrik Oksanen. Det urbana är norm.

– Du borde få göra tvångpraktik i ett norrländskt jaktlag om du jobbar som journalist på en rikstäckande tidning, föreslog Björn Häger.

Men har t.ex. papperstidningarna ens förutsättningar att jobba rikstäckande? Sverker Olofsson påpekade att samma tidning till exempel kan kosta olika i prenumeration beroende på var i landet man befinner sig. Vad kan vi tolka av det?

–  Att de inte vill ha dig som läsare, utropade Helena Giertta. Tidningarna är inte så intresserade av ”dyra prenumeranter” helt enkelt.

– Nej, tidningsbranschen är väldigt utsatt just nu, så de har inget val, menade Björn Häger. Folk har inte slutat att efterfråga journalistik, men tidningsbranschen har rusat in i en ekonomisk katastrof.

Flera av deltagarna i publiken, från journalistkåren, intygade att det fanns en bristande kunskapsnivå i den egna branschen om betydelsen av händelser utanför storstäderna.

Sverker Olofsson pekade på problemet med att det fortfarande finns många bra lokalmedier som kan tolka lokala händelser, men att dessa inte lyckas nå ut i den nationella opinionen med nyheter av nationellt intresse.  Publicisternas Björn Häger slöt upp i argumentationen:

– Allt bygger på att det finns lokala medier kvar, annars kan de rikstäckande redaktionerna inte ta reda på tillräckligt med fakta. De två nivåerna hänger ihop. Samtidigt borde vi omdefiniera begreppet ”utanför Stockholm”. Hur ofta hör du till exempel nyheter om Flemmingsberg?

– Man måste rapportera mer från Norrland, men även mer från förorterna i Stockholm. Det handlar ju om brist på resurser, sa Helena Giertta. Panelen var rörande överens om att lokaltidningar har en likställd chans att nå ut i riksdebatten genom att jobba smart i t.ex. sociala medier.

Sammanfattningsvis var panelen överens om att det är ett problem med bristande bevakning runt om i landet, men var däremot lite överens om hur resurser ska prioriteras för att bemöta problemet.

– Var och hur ska samhället använda sina resurser för medier? I fördelningen måste man ta ett nytt perspektiv i centrum och periferifrågan, sa Patrik Oksanen.

 

Skriv ut
4 juli, 2016 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer