Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Västerbotten i Almedalen: Expo gav handfasta tips i antirasistiska argument

– Det är en fördom att tro att de som röstar på SD inte vet vad de har gått med i utav okunskap, säger Alexander Bengtsson, vice vd för Stilftelsen Expo.

– Det är en fördom att tro att de som röstar på SD inte vet vad de har gått med i utav okunskap. Trams. De som röstar känner igen sig i deras politik, retorik och lösningar. Man hör aldrig att andra partier har väljare som inte vet vad de röstar på, säger Alexander Bengtsson, vice vd för Stilftelsen Expo.

Expos seminarium Så tar du debatten med Sverigedemokraterna på måndagförmiddag första juli i Almedalen lockade många intresserade till Region Västerbottens lokal på Novgorodgränd 1 i Visby. Även engagerade Sverigedemokrater deltog i debatten.

Alexander Bengtsson delar in de svenska väljarna utifrån tre olika kriterier: 75-80 procent är toleranta i Sverige, men kan sprida fördomar. De tycker att människor är lika värda trots olika hudfärg. 5-10 procent är intoleranta, de har uttalade rasistiska fördomar.

15-20 procent av väljarna är ambivalenta, här finns många unga. De lyssnar på enkla lösningar som att människor av annan hudfärg men även antirasistiska argument.

– Det är just de ambivalenta väljarna som SD vill nå. Deras mål är att bli ett parti med 30 procent av väljarkåren, säger Alexander Bengtsson.

Expos handfasta tips till de som vill ta en antirasistisk debatt är följande:

• Stå upp för dina egna idéer.

• Var konsekvent.

• Ställ ledande frågor så att Sverigedemokraterna tvingas ta ansvar för den splittringspolitik som de står för.

• Bli inte för arg.

• Fall inte för de enkla lösningar och populism som Sverigedemokraterna står för.

– Vi kan inte bara dansa efter rasisternas pipa, antirasismen måste peka på vilket samhälle vi vill ha, säger Alexander Bengtsson.

På Vindens folkhögskola i Västerbotten finns Expo-akademin som erbjuder en antirasistisk projektledarutbildning för de som vill lära sig mer. Läs mer om utbildningen här: http://bit.ly/1b1EHDQ

Se en kortare intervju med Alexander Bengtsson från dagens seminarium här: http://vimeo.com/69457208

För mer information:

David Lagerlöf
kommunikationsstrateg, Expo
08-400 219 80

Presskontakt Region Västerbotten:

Thomas Hartman
kommunikationschef, Region Västerboten
thomas.hartman@regionvasterbotten.se
070-688 49 95

Ingela Hjulfors Berg
kommunikatör, Region Västerbotten
ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se
070-231 93 22

Skriv ut

1 juli, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer