Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Tomas Mörtsell, kommunalråd, Storumans kommun gillar att medborgarna har stor tillit till kommunen. Högsta betyg av 33 kommuner. Foto: Ingela Hjulfors Berg

Lyssna

Västerbotten i Almedalen: Storuman får högsta betyg i tillit

Storumans kommun får högsta betyg i lokalsamhälle tillit av 33 svenska granskade kommuner. Det framgår i forskarrapporten Den svala svenska tilliten som presenterades i Almedalen i dag.

Storumans kommun får högsta betyg i lokalsamhälle tillit av 33 svenska granskade kommuner. Det framgår i forskarrapporten Den svala svenska tilliten som presenterades i Almedalen i dag. 

Tilliten i Sverige är hög i ett internationellt, jämförande perspektiv men det finns betydande skillnader inom landet. I boken Den svala svenska tillitenanalyseras resultaten dels från internationella studier och dels från en unik stor befolkningsundersökning i 33 slumpart utvalda svenska kommuner.

Sega sociala strukturer har historiskt skapat en bred men sval tillit i Sverige. Men bilden av att Sverige är ett homogent land kommer på skam. Är tilliten lätt att rasera eller är den i grund och botten stabil? Påverkas människors tillit av faktorer i omgivningen där de verkar och bor? Det är några frågor som ställs i boken.

Dramatiska skillnader

– Det finns dramatiskt stora skillnader mellan svenska kommuner när det handlar om lokal tillit till den kommun som man lever i. Där hamnar Storuman i topp. Hela 64 procent känner högre tillit i Storuman än vad kommunmedborgare i Sundbyberg och Malmö gör som ligger i botten med 34 procent. En av orsakerna är att de måste hantera problem kring högre inflyttning, mångfald och förändringsprocesser jämfört med Storuman, sägerLars Svedberg, professor vid enheten för forskning om det civila samhället, Ersta Sköndal Högskola.

Just begreppet tillit och mångfald har forskarna tittat närmare på.

– Det är bra med invandring och ny arbetskraft till ett samhälle men det är inte utan problem. Men det är kortsiktiga problem, betonar Lars Svedberg.

–  Storuman står inför en ny aktuell dynamisk situation med utvecklingen av gruvnäringen som behöver ny arbetskraft. Det har ett enormt kraftfullt samhälle och världens chans att bygga vidare på tilliten genom att få in större kreativitet, det är en fin grogrund för ett gott samhälle i framtiden, säger Lars Svedberg.

Boken bygger på analyser av ett representativt urval av medborgare boende i Sverige i åldern 18-85 år, där även invandrare ingår som ännu inte har blivit svenska medborgare. En tendens visar att det finns en lägre tillit bland ungdomar i Sverige.

– Det är inget allvarligt. Ungdomar har ofta lägre tillit men den ökar över tid. Det finns ingen hemsk bild av att tilliten rasar bland unga i Sverige, säger Lars Svedberg.

På rätt väg i Storuman

Tomas Mörtsell, (C) kommunstyrelsens ordförande i Storuman är nöjd över reslutatet.

– Att vi har hög tillit i Storuman bekräftar att vi är på rätt väg. Men det är viktigt att människor som vill flytta till oss också ska känna sig välkomna. Därför att det bra om nya kulturbärare, som till exempel de unga, tar till sig att vi har hög tillit i vårt samhälle och tar med sig det in i framtiden, säger Tomas Mörtsell.

Författarna bakom boken Den svala tilliten är Lars TrägårdhSusanne Wallman LundåsenLars Svedberg knutna till Ersta Sköndal högskola ochDag Wollebaek, institutt for samfunnsforskning i Oslo.

Högupplösta bilder att ladda ned: http://korta.nu/mortsell , http://korta.nu/densvagasvenskatilliten

För mer information: 

Lars Svedberg, professor, Enheten för forskning om det civila samhället, Ersta Sköndal Högskola

0768-93 10 53, lars.svedberg@esh.se

Lars Trägårdh, professor Historia, Ersta Sköndal Högskola, 0709-264 878,lars.tragardh@esh.se

Tomas Mörtsell, kommunstyrelsens ordförande, Storumans Kommun, 070-5488629, tomas.mortsell@storuman.se

Pressinformation:

Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör, Region Västerbotten, 070-231 93 22 ,ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se

Skriv ut

3 juli, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer