Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Ester Henning

Lyssna

Årets sista konstutställning på galleri Alva i Umeå

Nu på fredag, den 30 november, är det vernissage på årets sista konstutställning på galleri Alva vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Nu på fredag, den 30 november, är det vernissage på årets sista konstutställning på galleri Alva vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Utställningen består av verk av Ester Henning, ett av svensk konsthistorias mer fascinerande konstnärsöden.

Genusperspektiv på konsten

Det är MAN, dvs. Museum Anna Nordlander i Skellefteå, som gästspelar på Alva och visar en del av sin stora konstsamling.

MAN är Nordens första museum vars verksamhet genomsyras av ett genusperspektiv och som, med konsten som utgångspunkt, vill ifrågasätta normer och reflektera över frågor som rör kön och identitet.

Till verksamheten hör också en konstsamling som till största delen består av verk av kvinnliga, nordiska konstnärer. Samlingens grundar sig på en frågeställning om kvinnors marginaliserade plats i konsthistoren.

På Galleri Alva presenterar MAN nu en utställning med verk av Ester Henning, ett av svensk konsthistorias mer fascinerande konstnärsöden.

Dröm om konstnärskarriär

Född under enkla förhållanden och uppväxt hos en skomakarfamilj i Mora flyttade Ester Henning till Stockholm för att följa sin dröm om en konstnärskarriär. Livet ville dock annat och efter fem år i huvudstaden fann hon sig själv på sjukhus, inskriven efter ett sammanbrott. Hon skulle aldrig komma att bli helt utskriven.

Under sina år på olika mentalvårdsinrättningar i Sverige lyckades Ester Henning ändå i någon form att etablera sig på den svenska konstscenen. Hennes verk visades i samlingsutställningar, bland annat på Liljevalchs konsthall i Stockholm och de såldes av gallerister. Hennes numera väldokumenterade skapande väcker vissa frågor förutom det konstnärliga.

Hade hon kunnat skapa någonting alls om hon inte hade blivit intagen? Var hade hon hamnat utan inkomst och socialt nätverk om det inte vore för mentalvårdens försorg? Vi kan också ställa oss frågor om vad vi som betraktare ser när vi ser Ester Hennings verk.

Ser vi konstnären eller bevittnar vi i lika hög grad dennes sjukdomstillstånd? Vari ligger vår fascination för manin, det konstnärliga inferno, som också kan betraktas som personliga katastrofer? Hur skulle vi se på Ester Hennings konst utan hennes sjukdom?

Utställningen i galleri Alva pågår till och med den 28 december.

Tid för vernissagen: fredagen den 30 november klockan 12.00. På plats finns MAN:s chef och curator Anders Jansson.

Plats: Galleri Alva, Norrlands universitetssjukhus, Tandläkarhögskolan (Dallashuset), bottenvåningen.

Välkommen!

Skriv ut
29 november, 2012 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström
  • Tid för vernissagen: fredagen den 30 november klockan 12.00. På plats finns MAN:s chef och curator Anders Jansson.

Kommentarer