NYHETER 2022-11-16

Bedrägeriförsök mer utbrett än vad som tidigare varit känt

I fredags fick Region Västerbotten kännedom om att bedragare ringer hem till privatpersoner och utger sig vara från regionens verksamheter och ber invånarna identifiera sig med exempelvis BankID. Nu har fler liknande fall av bedrägeriförsök blivit kända i länet.

En hand som håller i en mobil med BankID

I fredags fick Region Västerbotten kännedom om att bedragare uppgav sig ringa från Sorsele sjukstuga och bad invånarna att identifiera sig med BankID eller bankdosa. Nu har regionen fått veta att personer i Robertsfors också har blivit utsatta. Det har även förekommit liknande bedrägeriförsök i andra delar av landet.

Det har bland annat förekommit att personerna säger att de ringer för att boka tid för en hälsokontroll, för att lämna ut provsvar eller för att bekräfta en bokad tid. De uppger namn från personalen och har kunskap om personuppgifter till den de ringer. Sedan ställs ett antal frågor och personen ombeds signera med sitt BankID eller använda bankdosa.

– Med anledning av det här vill vi gå ut och varna för det här igen och påminna om att vården aldrig kontaktar invånare på det här sättet och uppmana att signera med BankID. Vi vill också be de som blivit utsatta för bedrägeriförsök att anmäla det till polisen så att de kan utreda det vidare, säger Tobias Mårtensson, säkerhetssamordnare, Region Västerbotten.

Tillbaka till nyhetslistan