NYHETER 2023-04-14

Berättelser från regionens medarbetare

Vid fjolårets Berättarkraft i Skellefteå medverkade sju medarbetare från Region Västerbotten med sina berättelser om ögonblick som påverkat deras liv. Nu finns deras historier för alla att ta del av i Berättarkraftpodden.

Berättarkraftpodden
De medverkande från Region Västerbotten var Marlene Lundin, Elin Furberg, Torbjörn Hedlund, Liisa Nygren, Marja-Lise Berkelder, Joakim Pasma och Ahmed Hama Noori. Foto: Lillemor Skogheden

Berättarkraft, en del av Nordiskt Berättarcentrum och Västerbottensteatern i Skellefteå, har som syfte att uppmuntra och utveckla det muntliga berättandet i Västerbotten. Normalt sett är Berättarkraft öppen för alla västerbottningar, men 2022 var platserna vigda åt medarbetare inom Region Västerbotten.

Synliggöra vården

– Det fanns två anledningar till det. Dels ville vi hitta nya sätt att nå andra typer av deltagare men framför allt lyfta och synliggöra tillvaron inom vården. Den känslan hade vuxit sig extra stark under pandemin, säger Lillemor Skogheden, dramapedagog på Nordiskt Berättarcentrum.

Sju regionanställda deltog i två olika workshops för att utveckla sitt berättande. Först gällde det att hitta berättelsen och därefter lära sig tekniker att berätta den.

Sju som berättar

– Vi hade planerat för sex deltagare, men det var så bra underlag så vi tog med alla, berättar Lillemor Skogheden.

Resultatet blev sju berättelser på cirka tio minuter vardera som framfördes under Berättarfestivalen i Skellefteå i oktober 2022. Berättelserna finns nu även i den nya Berättarkraftpodden.

– Vi ville att fler skulle få höra deras berättelser, säger Lillemor Skogheden.

Skickade in ansökan

En av de regionanställda som var med på Berättarfestivalen och som nu går att lyssna på i podden är Elin Furberg, undersköterska vid operationsavdelningen på Skellefteå lasarett.

– Jag satt inne på operationssalen och kollade på linda då jag såg att det söktes stipendiater för Berättarkraft, minns hon.

– Jag läste det om och om igen innan jag slängde ut frågan i rummet "Är jag tokig som söker det här? Jag känner att jag har så mycket att berätta, men vet inte om jag vågar stå på scen?". Mina kollegor peppade mig och jag skickade in en ansökan.

Både mörker och ljus

Ursprungligen hade Elin Furberg tänkt att berätta om "En dag på operationsavdelningen" eftersom hon verkligen älskar sitt jobb och ville hylla sina kollegor och berätta för allmänheten om en ganska okänd avdelning på sjukhuset.

– Men under första workshophelgen fick jag veta att min berättelse saknade något. En berättelse ska innehålla både mörker och ljus för att fånga sina lyssnare. Så jag skrev om, berättar hon.

Gör skillnad

Elin Furbergs nya berättelse kom då att innehålla minnen från förr om både liv och död, blandad med ögonblicksbilder från en dag på jobbet när hon fick vara med om att ett barn föds.

– På jobbet träffar jag människor som alltid kommer leva vidare i mitt minne, för jag vet att jag gjorde skillnad. Vi går inte till jobbet för att få ett stort företag att få ihop pengar till kvartalsbonusar, vi går till jobbet för att hjälpa, lindra, stötta och rädda. Utan oss finns ingen välfärd.

 

Berättarkraft 2022:

Marlene Lundin, medicinsk sekreterare, berättar om sorgen efter en efterlängtad men avlägsen bror som avslutade sitt liv.

Elin Furberg, undersköterska, berättar om ett första möte med döden och ett planerat kejsarsnitt på operationsavdelningen i Skellefteå.

Torbjörn Hedlund, pensionerad ortopedläkare, berättar om en rond för 20 år sedan och minnen från ett besök på en kyrkogård 1964.

Liisa Nygren, undersköterska, berättar om när ett okänt virus som dök upp och hur arbetet på IVA i Skellefteå ser ut.

Marja-Lise Berkelder, sjuksköterska, berättar om livet på infektionsavdelningen i Umeå och om att vårda en människa i livets slutskede

Joakim Pasma, sjukhusbibliotekarie, berättar om hur han började jobba på sjukhusbiblioteket i Umeå och hur pandemin påverkade hans yrkesliv.

Ahmed Hama Noori, läkare inom psykiatrin, berättar om mötet med den svenska kulturen och att anpassa sig som läkare och människa.

 

Lyssna på Berättarkraftpodden

Tillbaka till nyhetslistan