Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Regionbloggen

Lyssna

Att våga

Direktblogg av Linnéa Sundling från invigningen av Västerbotten på Grand.

Linnea_Sundling_blogghuvud

Efter att politiker-dimman har lagt sig lite grann träder den otroligt entusiastiske historikern och författaren Gunnar Wetterberg fram och pratar på sin bredaste skånska om framtiden genom att delvis snacka om förr i tiden. Gunnar inleder bland annat med att berätta om hur vi i Västerbotten och övriga Sverige väldigt tidigt började utnyttja varandras fördelar och handla med varandra trots stora avstånd. Vi snackar om gränslösa möten för 4000 år sedan. Och framtiden blir såklart bättre. Produktiviteten ökar hela tiden (hoppas det är en bra grej, jag slänger en liten tanke till miljön och våra naturresurser). Men produktiviteten kommer inte bara av sig självt utan det är något som vi måste arbeta fram. Och det är just där, i det gränslösa mötet som nya möjligheter kan stötas och komma fram.

Det krävs en vilja att utvecklas för att utveckling ska kunna vara möjlig. Och för att kunna utvecklas måste vi se utanför oss själva. Vi måste våga ta risker och våga röra på oss för att kunna expandera. Vi måste också våga möta olikheter och sätta oss själva på prov. För att växa kräver inte bara vilja utan även mod.
Gunnars tal är det sista innan summering och avslutning på dagens program innan middagen tar vid.

Mycket under dagen har handlat om innovation, företagsamhet och om att kunna erbjuda arbete och ekonomisk utveckling. Saker som är bra och nödvändigt för regionens utveckling. Själv befinner jag mig i en underbar skåra i samhället som få människor ser ett värde i att investera i. Kultur är något många vill ha men tyvärr något som få vill eller har möjlighet att betala för. Kanske beror det på att det som exempelvis dans genererar är något som i de allra flesta fall inte går att mäta och bevisa i siffror. Men kulturen har enorma möjligheter att arbeta för det som jag ser som en stor del av det vi kallar för livskvalitet. Genom kultur kan vi arbeta fram verktyg för att jobba med tolerans, acceptans, jämställdhet etc.
Jag känner tacksamhet över att jag fick möjligheten att få vara med och blogga under invigningsdagen. Förutom tankenöten om vad ett gränslöst möte är och hur jag översätter det i min vardag och in i mitt yrke så tar jag med mig en känsla av Västerbotten som en stark region som vill mycket. Hoppas bara att Västerbotten vågar.

Skriv ut

20 januari, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök
  • Presentation Linnéa Sundling:
    Jag heter Linnéa Sundling och flyttade från Umeå till Stockholm 2007 för att utbilda mig inom modern och nutida dans. Efter en kandidatexamen i danspedagogik från Dans- och Cirkushögskolan har jag bland annat turnerat med föreställningar och projekt runtom i Sverige tillsammans med danskollektivet Johanssons pelargoner och dans, som jag även är en utav grundarna till. Mitt arbete riktar sig huvudsakligen till barn och unga och drivkraften är att genom dans synliggöra, utmana och rucka på rådande normer.

    Trots att jag åker hem till Västerbotten några gånger om året upplever jag ett glapp mellan mig och min hemregion. Umeå är staden jag lämnade för att komma vidare. Under det senaste året har jag fått upp ögonen igen och ser med stor nyfikenhet på utvecklingen av regionen. Jag är en samhällsengagerad person och är speciellt intresserad av utveckling inom jämställdhet, kultur och mångfald. Därför ser jag fram emot att ta del av invigningsdagen av Västerbottendagarna och kommer att reflektera kring Milad Mohammadis tal, samtalet Att bygga attraktivitet och om föredraget Var det bättre förr?

Kommentarer