Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Regionbloggen

Lyssna

Hur får vi att folk att stanna?

Direktblogg av Linnéa Sundling från invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel

Linnea_Sundling_blogghuvud

Enligt Katarzyna behöver Norsjös kommun se till att de nyanlända just får möjlighet att få arbeta. Här talar hon om ett efterlängtat Hur kring frågan om hur vi skapar en attraktiv region.  För det handlar väl just om det… Hur. Enligt Katarzyna är praktikplatser, språkpraktikanter något som Norsjös kommun behöver bli skickligare på. Att nyanlända får komma till tals och påverka genom exempelvis tydligare information. Norsjös kommun vill ställa högre krav och arbeta integrationsfrämjande.

Storumans kommunalråd Tomas talar om ordning och reda på organisation, pengar, ekonomi. Finns det ordning och reda, trygghet inom kommunen så finns det bättre förutsättningar att blicka framåt, in i framtiden och på så sätt kan vi skapa ett attraktivt samhälle med utvecklingsmöjligheter.

Katarzyna talar vidare om att förmedla den sanna bilden av hur det är att bo i Västerbotten. Hon vill presentera bilden av Västerbotten som ett tryggt, naturnära boende och en plats där var och en kan skapa sig otroliga möjligheter på. Här känner jag att vi kommer till en viktig aspekt på tal om det här att inte lova guld och gröna skogar. Hon talar om en vision och önskan om att skapa ett samhälle där alla invånare ska känna sig kapabla.

Tankar som slår mig är för vem Västerbotten är en trygg och attraktiv plats att bo på? Intentionen är alla, men hur arbetar regionen med att få alla människor att känna sig välkomna till just deras kommun? Det är såklart en förutsättning att kunna erbjuda arbetstillfällen och ekonomisk stabilitet. Men livet handlar inte bara om det. Människor vill känna sig välkomna och accepterade för vilka de är. För mig är ett attraktivt samhälle inte bara ett samhälle som erbjuder mig arbete, utan ett samhälle som tar emot mig oavsett vem jag är, vart jag kommer ifrån, vilken läggning jag har, religion jag utövar eller vilket kön jag väljer att identifiera mig med. Jag undrar hur den sociala verkligheten ser ut i de kommuner vi vill attrahera nya invånare till? Västerbotten som det ÄR. Acceptans och öppenhet är något som enligt mig bygger attraktivitet. Psykosocial hälsa, en känsla av gemenskap och frihet.

Skriv ut

20 januari, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök
  • Presentation Linnéa Sundling:
    Jag heter Linnéa Sundling och flyttade från Umeå till Stockholm 2007 för att utbilda mig inom modern och nutida dans. Efter en kandidatexamen i danspedagogik från Dans- och Cirkushögskolan har jag bland annat turnerat med föreställningar och projekt runtom i Sverige tillsammans med danskollektivet Johanssons pelargoner och dans, som jag även är en utav grundarna till. Mitt arbete riktar sig huvudsakligen till barn och unga och drivkraften är att genom dans synliggöra, utmana och rucka på rådande normer.

    Trots att jag åker hem till Västerbotten några gånger om året upplever jag ett glapp mellan mig och min hemregion. Umeå är staden jag lämnade för att komma vidare. Under det senaste året har jag fått upp ögonen igen och ser med stor nyfikenhet på utvecklingen av regionen. Jag är en samhällsengagerad person och är speciellt intresserad av utveckling inom jämställdhet, kultur och mångfald. Därför ser jag fram emot att ta del av invigningsdagen av Västerbottendagarna och kommer att reflektera kring Milad Mohammadis tal, samtalet Att bygga attraktivitet och om föredraget Var det bättre förr?

Kommentarer