Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Regionbloggen

Lyssna

Olikheter är möjligheter

Direktblogg av Linnéa Sundling från invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel.

Linnea_Sundling_blogghuvud

Olikheter är möjligheter. Det säger Milad Mohammadi i sitt oerhört inspirerande tal och jag kan inte mer än hålla med honom om det. Olikheter är en viktig ingrediens i det gränslösa mötet. Det är nog banne mej en förutsättning för ett möte överhuvudtaget.

Efter lunchen och innan kaffet högg en journalist tag i mig och frågade om vad ett gränslöst möte är för mig. Frågan gjorde mig lite ställd men jag tror jag fick ur mig något liknande ”ett gränslöst möte är ett möte mellan mig och någon som inte är som jag, exempelvis någon som inte talar samma språk som mig…”… Eller något sånt. Vi får se vad journalisten snappade upp och jag får fundera vidare på vad ett gränslöst möte kan vara eftersom definitionen ännu inte har klätt sig i en och samma mening. Kanske är det också en omöjlighet eftersom det är just gränslöst.

En sak är nog säker i alla fall. Ett gränslöst möte är ett möte som utmanar, utvidgar och berikar. Det kan handla om alla slags möten människor emellan, med språk, musik, dans eller andra uttryck. Dans är ju ett språk som har kapaciteten att sträcka sig över många gränser. Alla kan mötas i dans. Det vet jag eftersom jag så länge jag jobbat med dans vägrat röra vid tankern om att det inte går. Jag har undervisat många, allt från gamlingar på käppar, till småbarn som knappt kan gå till synskadade och helförlamade ungdomar. Det går, för jag har alltid sagt ja.

Jag funderar vidare på det här med gränslöst möte. Programmet har gått vidare till att presentera vinnarna av Västerbotten Grands pris med temat Det gränslösa mötet 2015 som delas mellan två underbara människor vars insatser rör mig till tårar.
Vinnarna av priset är överläkaren Ellinor Ädelroth som vigt sitt liv till att hjälpa och behandla kvinnor som drabbats av sexuellt våld eller lider av svåra gynekologiska problem i Kongo.  Den andra pristagaren heter Maronga Furaha som är initiativtagare till mötesplatsen Marongas hörna i Bureå. Till Marongas hörna kan vem som helst komma och umgås. Hörnan har blivit en mötesplats för unga som gamla oavsett bakgrund. Shit vad bra. Tack för att ni finns!

Skriv ut

20 januari, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök
  • Jag heter Linnéa Sundling och flyttade från Umeå till Stockholm 2007 för att utbilda mig inom modern och nutida dans. Efter en kandidatexamen i danspedagogik från Dans- och Cirkushögskolan har jag bland annat turnerat med föreställningar och projekt runtom i Sverige tillsammans med danskollektivet Johanssons pelargoner och dans, som jag även är en utav grundarna till. Mitt arbete riktar sig huvudsakligen till barn och unga och drivkraften är att genom dans synliggöra, utmana och rucka på rådande normer.

    Trots att jag åker hem till Västerbotten några gånger om året upplever jag ett glapp mellan mig och min hemregion. Umeå är staden jag lämnade för att komma vidare. Under det senaste året har jag fått upp ögonen igen och ser med stor nyfikenhet på utvecklingen av regionen. Jag är en samhällsengagerad person och är speciellt intresserad av utveckling inom jämställdhet, kultur och mångfald. Därför ser jag fram emot att ta del av invigningsdagen av Västerbottendagarna och kommer att reflektera kring Milad Mohammadis tal, samtalet Att bygga attraktivitet och om föredraget Var det bättre förr?

Kommentarer