Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Regionbloggen

Lyssna

Regeringen har ögonen på Västerbotten

Ministrar deltar i våra arrangemang så det står härliga till- vilket betyder mer än den symbolpolitik som det ibland kan framstå som.

På två veckor har närings- och innovationsminister Mikael Damberg förärat Västerbotten med två besök. Det ena besöket med anledning av vårt projektet Digilyft (digitalisering inom små och medelstora industriföretag) och det andra för att delta vid invigningen av vår nya näringslivssamverkan för ökad export.

Vi är på gång, det händer massor av utvecklande och spännande saker i vårt län som för tillväxten framåt. Det här vet regeringen, och kanske är det därför de så gärna närvarar och deltar när vi bjuder in. I november hade vi med oss landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på vårt utökade rapportörsmöte för Europaforum Norra Sverige. Här näst deltar Damberg vid invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel den 24 januari för att dela med sig av sin syn på vårt tema för våra plattformar 2017 ”Global attraktionskraft”. EU- och handelsministern Ann Linde deltar även vid Europaforum Norra Sverige i Skellefteå i februari för att diskutera den aktuella situationen i EU, och få veta mer om hur vi jobbar med påverkan av EU-nivån.

Denna parad av ministermedverkan kan givetvis kännas som symbolpolitik, men det är allt annat än så. Att regeringsföreträdare, statssekreterare och riksdagsledamöter deltar vid våra arrangemang, och särskilt när det sker upprepat, ger dessa personer en tydligare uppfattning om vad Västerbotten har att ge. De lär sig mer om våra styrkor och utmaningar och får lättare att referera till och tänka på oss i sitt vardagliga arbete. Mikael Damberg är nu mer övertygad än någonsin om Västerbottens storhet inom det digitala, att vi är en region att räkna med. Sven-Erik Bucht och snart Ann Linde kan stolt peka på och använda sig av den styrka som finns i vårt nätverk Europaforum Norra Sverige. Och regeringen är vid det här laget väl medveten om att vi nu kommer satsa stort på exportfrågorna genom Tillväxtverkets uppdrag kring regionala exportcentra.

Det här är bara en liten, liten del av vårt påverkansarbete. Det som gör mig stolt är att vi alltid kan leverera bra content till regeringsföreträdare, så kallade wow-upplevelser. Att möta ministrarna ger oss också bra tillfällen att samverka mellan olika slags aktörer mot ett gemensamt mål- en regional tillväxt. Vi har slipade företag, offentliga företrädare och organisationer som med hjälp av vår påverkansagenda kan sluta upp bakom gemensamma budskap, mål och tillvägagångssätt. Det gillar jag- när all den styrka som Västerbotten har mobiliseras och gör skillnad.

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör opinionsbildning

Skriv ut

12 december, 2016 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer