Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Regionbloggen

Lyssna

Regionkontor i Stockholm

Jag läser Tomas Izaias Englunds ledare om @RegionVbtn och vårt kontor i Stockholm och funderar.

stockholm-465834_1280Jag läser Tomas Izaias Englunds ledare om @RegionVbtn och vårt kontor i Stockholm och funderar.

Jag har varit verksam i offentlig sektor rätt länge och ser man till mängden tråkiga och evighetslånga möten och beslutsprocesser så ligger den stora risken snarare där.

Vad är det som gör att tankarna med ett representationskontor automatiskt tycks kunna leda till ordet representation?

De två begreppen har helt olika innebörd. Även om mingel säkert förekommer är det ju bara att se till hur vi exempelvis använder vårt Brysselkontor. Att arrangera mingel finns liksom inte ens på tio i topplistan över aktiviteter på det kontoret. Snarare att läsa papper och beslutsunderlag, följa beslutsprocesser och gå på morgonmöten.

Det är alltså mycket arbete som är föga upphetsande i detta för att få ännu bättre utväxling av skattemedlen. Och knappast något som skulle göra att man ens skulle komma i närheten att behöva dra kortet att tala om något utökat tjänstemannaansvar.

De stora insatserna handlar om att stödja verksamheten hemma med guidning och stöd bland beslutsfattare. Det inkluderar även att ge stöd till redan existerande arbete i Bryssel eller Stockholm inklusive kontorsyta och sammanträdesrum för möten.

Det vardagliga gnetande som redan pågår i olika sakfrågor som bredband, telefoni, transportinfrastruktur ska alltså utvecklas i samarbete och symbios mellan Västerbotten, Bryssel och Stockholm.

Vad är det då som gör att en ledarskribent faller i fällan och automatiskt börjar tala om mingel och representation? Tja, jag vet inte.

Troligen behöver vi öka kunskap och insyn i att omvärldsbevakning, relationsbyggande, opinionsbildning och påverkansarbete betyder fler och mer kvalificerade möten också i Västerbotten. Ett arbete vi redan bedriver också utomlands. Enda sättet att göra det är att fortsätta vara så transparenta som möjligt i vårt arbete.

Det finns risk för många långa möten i offentlig sektor. Det intressanta är inte i vilken stad de bedrivs utan att de är meningsfulla och fokuserade och gör nytta.

Sen skulle jag personligen inte ha något emot om de också blev kortare och mer effektiva. Här om någonstans skulle vi behöva tala om utökat tjänstemannaansvar.

THOMAS HARTMAN

Skriv ut

22 juni, 2015 |
Thomas Hartman
Thomas Hartman

Kommentarer