Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Gruppfoto av en av fyra idégrupper på den första idéverkstaden om "Morgondagens medskapande journalistik"- Fotografen är Ida Rehnström och i gruppen återfinns Tomas Agerberg, Jessica Larsson, Bengt Strömbro, Tobias Andersson, Lina Olofsson, Gunnar Falck, Susanne Wiklund, Marika Hjerpensköld och Mikael Berglund. Foto: Ingela Hjulfors Berg

Lyssna

Vad kommer att komma ur mötesplats Lycksele?

Vad kommer att komma ut ur mötesplats Lycksele? Ja, processen går inte att styra så var det tar vägen vet ingen. Men du kan läsa och se filmerna inför konferensen här och dessa talar i alla fall för mycket spännande dagar i Lycksele och en spännande fortsättning under företagsverkstäder och efterbrännkammare i september då arbetet förs vidare.

INNOVATION OCH TALANG. Nu är det dags för Mötesplats Lycksele. Under sammantaget tre dagar ligger fokus på länets utveckling i kompetensforum, utvecklingsverkstäder och prisutdelningar med Anna Kelly som moderator. Vill du delta så är konferensens 300 biljetter slut men det finns kölista. Det är ett spännande program som vi kommer att få ta del av och delta i.

Region Västerbotten är med och anordnar många konferenser, utbildningar och möten under ett år. Ser vi bara till några av de större arrangemangen så har våren varit väldigt spännande. Vi började i januari med Västerbotten på Grand Hôtel och det som präglat mycket av året nämligen kulturdriven tillväxt. Filmen som sammanfattar Västerbotten på Grand Hôtel 2014 kan du se här.

Nästa större arrangemang blev mötet för Sveriges grävande journalister Gräv2014. Jag har skrivit om vårt engagemang i Gräv och den lokala journalistiken i ett tidigare inlägg. Detta följdes upp av Swedbanks tillväxtdagar där Region Västerbotten också varit en av medarrangörerna och snart är det dags för Almedalen. Har du inte anmält dig till Almedalen kan det finnas ströplatser kvar i boenden. Hör av dig direkt i så fall.

I Västerbotten har vi kopplat ihop alla dessa arrangemang i något vi kallar innovationsloopen. Innovationsloopen är kreativitet, medskapande och innovation satt i system där det ena arrangemanget leder vidare till nästa. En viktig skillnad mot många andra event är att resan innan, under och efter mötesplats Lycksele också har ett väldigt tydligt fokus mot att inte enbart konferera utan även jobba och skapa prototyper, idéer och företag.

Vi jobbar enligt formeln CO4; co-innovation, co-design, co-constructive, co-creation.

Under våren har vi haft fyra idéverkstäder som har berört olika teman; morgondagens medskapande journalistik tillsammans med bland annat VK och Norran vilket kom väldigt lämpligt till debatten om TV4 och deras nedläggning av sina regionala nyheter, framtidens hälso- och sjukvård med Västerbottens läns landsting och innovationsslussen, sportregion tillsammans med Västerbottens idrottsförbund och SISU samt servicelösningar för glesbygd med Örnsköldsviks kommun och Akademi Norr.

Detta sätt att jobba är rätt unikt och vi har bland annat presenterat metoden på den stora konferensen offentliga rummet, informerat under Swedbanks tillväxtdagar, sökt partners med lyckat resultat i Bryssel och även pratat med näringsminister Annie Lööf om våra erfarenheter så här långt.

Vi har också skrivit artiklar om detta sätt att jobba bland annat i Örnsköldsviks allehanda och Västerbottens Folkblad om service i gledbygd, Norran och VK om sportregion, VK och Norran om framtidens sjukvård.

Inför Mötesplats Lycksele har ett stort antal personer med olika erfarenheter deltagit. Några som skrivit om sina erfarenheter, intryck, tankar och förväntningar är bland annat företagaren och projektledaren Ann Holst ”Att bryta gamla mönster tar tid” Bygd och stad i balans, Örnsköldsvik, Annika Svensson, ”Finns det en marknad för digitalt kommunicerande soptunnor?” utvecklingschef för Umeå Kommun, VIFs Niclas Bromark ”Engagemang är inte svart magi” samt Eva Nyström Edefjäll, ”Att vara framtidsspanare istället för eldsläckare” Verksamhetschef för Omsorgen i Norsjö kommun. 

Nu går idéer och förslag från idéverkstäderna vidare till utvecklingsverkstäder under Mötesplats Lycksele. Under 48 timmar ska åtta lag med åtta personer i varje lag jobba med att utveckla prototyper och företag. Detta har Mikael Hansson, infotech beskrivit på ett bra sätt.

Samtidigt pågår kompetensforum där olika föreläsningar borrar vidare i temat kulturdriven tillväxt. Ett antal priser kommer också att delas ut. Bland annat delar företagarna, Coompanion, entreprenörcentrum, innovationsslussen och ung företagsamhet ut priser. Region Västerbotten delar ut sina kulturstipendier. Ett antal internationella gäster deltar också under dagarna. Anton Bjuhr från Storuman gör årets efterrätt för Mötesplats Lyckseles gardenparty.

Efter mötesplats Lycksele går arbetet vidare. Då ska prototyperna gå vidare in i företagsverkstäder för att gå vidare in i innovationssystemet.

Senare i höst kommer vi också att vara med och anordna TedX Umeå på samma tema. Kulturdriven tillväxt. Jag återkommer om det.

Vad kommer att komma ut ur mötesplats Lycksele?

Ja, processen går inte att styra så var det tar vägen vet ingen. Det är det fina och kittlande med denna typ av medskapande innovation. Du kan läsa och se alla filmerna inför konferensen här och dessa talar i alla fall för att vi får mycket spännande dagar i Lycksele. Mycket talar också för spännande fortsättning under företagsverkstäder och efterbrännkammare i september i anslutning till konferensen Impact of Culture då arbetet förs vidare.

THOMAS HARTMAN

Skriv ut

1 juni, 2014 |
Thomas Hartman
Thomas Hartman

Kommentarer