Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Regionbloggen

Lyssna

Med hjärta för Västerbotten

En Naturturismutvecklares tankar...

marica_hjarta«Ikväll vart jag nästan poetisk där jag vandrade ute på slätten. Solen lös sina kvällsstrålar, vinden blåste i gräset som snart är redo att skördas, fåglarna kvittrade, Vilma strosade förstrött runt och letade sorkar,  och jag kände bara : lycka. Som en gammal man gick jag med händerna på ryggen och funderade på litet och stort. Mycket uträttat – mycket kvar att uträtta. Människor att besöka – människor att lära mig nytt av! «

 Ett utdrag ur min gamla blogg för fyra år sedan. Det är det här som gör att jag älskar mitt Västerbotten och anledningen varför jag i somras påbörjade en helt ny utbildning.  Naturturismutvecklare ska jag bli när jag blir stor! För det är detta som är min dröm – att  utveckla turismen för naturen och utveckla naturen för turismen. Skolan hjälpte mig bara sätta ett litet finare ord på det. Och det är viktigt att just de budskapen följer varandra. I en värld av snabb utveckling av IT, miljöhot och politiska kriser måste vi reflektera i vår näring. Ta tillvara på varandra, naturen och givetvis våra gäster som besöker vårt hjärta, var än i länet det är. Och det är ju så att vi alla kan göra lite. Vi kan tänka lite smartare när det kommer till att möta vår gäst. Vi ska ta emot våra gäster med stolthet, värdskap och budskap som gör att vårat hem – kanske deras exotiska val av semester – känns som det självklara valet. Ingen kan göra allt, alla kan göra lite. Ett enkelt leende och orden «välkommen till oss» räcker långt. För det är de små sakerna som gör den stora upplevelsen som oftast. Så ser jag det i alla fall.

Och nu sitter jag här, halvvägs in i utbildningen, sprudlande med tankar och ideér här på VästerbottensTurism som är min praktikplats här på Region Västerbotten. Och det är nu all kunskap vi tagit till oss under utbildningen ska börja omsättas i praktik. Hur ska jag på bästa sätt ta tillvara på vackra Västerbotten? Vet alla vad ett gott värdskap är? Hur ska jag på ett hållbart sätt främja turismen här? Hur har vi det med reseanledningar? Det är många frågor som, ännu, inte har ett klart svar. Helst av allt skulle jag vilja kunna besvara alla frågor under min praktik på sex veckor… Men Rom byggdes inte på en dag, ju. Men en sak är jag säker på, en fantastisk glädje och inspiration att få vara med i gänget och forma turismen – och påverka vår besöksnäring i Västerbotten har infunnit sig. Och snacka om att det är en härlig känsla! Jag avrundar med att uppmana er alla till att lyssna på ditt Västerbottens-hjärta och var stolt. Vi har något speciellt här i länet, vare sig vi pratar om osten, fågelnästet, fjällen eller Röbäckslätten.

…och psst… Ni kan givetvis läsa mer om allt det Västerbotten har att erbjuda på www.visitvasterbotten.se och för den som blev nyfiken på min utbildning, Naturturismutvecklare (Lapplands Lärcentra), kan läsa mer här.

Hare gott!

Skriv ut

26 februari, 2015 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer