Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Regionbloggen

Lyssna

Cirkulär ekonomi är hett

Och det är bra.

gräsklippare

Foto: David Jones cc

 

Har du hört talas om cirkulär ekonomi? Alla pratar ju om det nu för tiden. Det är bra.

I en cirkulär ekonomi ska prylar hålla länge och användas smart. Man kanske hyr en gräsklippare i stället för att äga en som står i garaget 99 procent av tiden. När en pinal ändå är förbrukad ska materialet den består av inte innehålla gifter och det ska vara lätt att återvinna materialet. Idag är vi bra på att återvinna till exempel tidningspapper och metall och nu börjar också de stora klädfirmorna att ordna system för återvinning av textil. I sista hand kan man förbränna det som inte går att använda till något annat. Det skräp som vi västerbottningar samlar i påsar under diskbänken förbränns och blir till fjärrvärme och el i Dåva kraftvärmeverk. Slänga på soptipp ska vi inte göra alls om vi vill leva och konsumera cirkulärt och spara på klotets resurser.

På 90-talet pratade vi mycket om kretsloppssamhället. Många av oss började källsortera och kompostera. En del köpte höns. Lagstiftarna hängde på och vi fick återvinningsmål, förpackningsinsamling, och deponiförbud i Sverige. Men allt det här pratet om kretslopp kom ju så ofta i sällskap med kritik av konsumtion och tillväxt, och idén om kretsloppsamhället slog inte riktigt rot överallt.

Med begreppet cirkulär ekonomi är det lite annorlunda. Det umgås med ord som innovationer, tillväxt och arbetstillfällen och när världens ledare i januari träffades i Davos för att prata om pengar, var cirkulär ekonomi självklart på agendan.

Den gamla EU-kommissionen hade också fattat galoppen och jobbade i hela fyra år med att ta fram ett åtgärdspaket för hur vi ska kunna åstadkomma en cirkulär ekonomi i EU:s medlemsländer. Paketet innehöll förslag på nya återvinningsmål, förslag om förbud mot att deponera vissa typer av avfall, till exempel plast och livsmedel, och förslag som handlar hur EU med hjälp av nya lagar och ökad kunskap ska kunna ställa om ekonomin så att vi går från dagens linjära ekonomi till framtidens cirkulära ekonomi. Kommissionen presenterade paketet i somras.

Men den 22 januari i år drog den nya EU- kommissionen plötsligt tillbaka hela paketet om cirkulär ekonomi. Riktigt vad det var för fel på paketet framgår inte. Många blev besvikna. Jag är en av dem. Kommissionen säger nu att man ska komma tillbaka med ett förbättrat paket i slutet på 2015. Jag hoppas att de håller sitt löfte.

Skriv ut

3 februari, 2015 |
Lena Friborg
Lena Friborg

Kommentarer