Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Regionbloggen

Lyssna

Därför stödjer Region Västerbotten Gräv 2014 i Umeå

Vi har fått många positiva kommentarer men också en hel del frågor. Så här har vi resonerat.

I fredags öppnade Gräv2014 (#Grav2014) i Umeå. Region Västerbotten har varit aktiv med monter, närvarat på arrangemanget, streamat, twittrat och filmat seminarier och vi har gått in med pengar för att stödja arrangemanget. I morgon arrangerar vi en idéverkstad med bland annat ett antal näringslivsaktörer om morgondagens medskapande journalistik.

Grävstyrelsen har öppnat för externt stöd vilket inte är helt självklart för alla journalister. Vi var snabba att hoppa på tåget och vår närvaro har uppskattats av väldigt många. Jag vet inte när jag varit med om att en sponsringsinsats fått så omedelbar och positiv feedback från människor.

Men samtidigt finns nyfikenheten där. En av de frågor jag fått svara på de senaste dagarna är därför varför Region Västerbotten stödjer gräv och vad vi hoppas att få ut av det. All sponsring ska ju som bekant leda till motprestationer. Hoppas vi köpa oss fria granskning på detta sätt?

Knappast. Region Västerbotten ska granskas hårt och rättvist precis som alla andra offentliga aktörer. Vi vet att journalister har integritet att skilja på vårt stöd till gräv och behovet av genomlysning av det vi gör. Vi är inte det minsta intresserade av någon särbehandling.

Därtill är det mer korrekt att säga att vi jobbar med strategisk samverkan än att kalla vår insats för sponsring. Fler än 650 journalister möts vid en av mediasveriges viktigaste mötesplatser. Självfallet är detta ett värde i sig i form av hotellnätter och annan konsumtion. Samtidigt har Umeågräv varit av de mer internationellt inriktade konferenserna om jag förstått rätt. Gräv är därigenom ett unikt tillfälle till utbildning. Jag fick själv lära mig ny kunskap.

Exempelvis genom seminariet med David Leigh från the Guardian, seminariet om ansvarsjournalistik med bland Sophia Djiobaridis eller det mycket intressanta seminariet ”The Woman behind the man without a mask” om Putin med Masha Gessen. Det är också kunskap och bildning som är verktyg mot rasism och fascism. Därigenom kan vårt stöd till Gräv ses som ett stöd till öppenhet och för det fria ordet.

Om en sådan mötesplats kan byggas upp i vårt län angår det absolut Region Västerbotten som i allt vi gör brinner för länets utveckling och i det arbetet gärna bygger mötesplatser och arenor för samtal.

Vissa önskar att Gräv permanentas vid mediadagarna, MEG i Göteborg. Helgens fina arrangemang i Umeå visar motsatsen. Det går att bygga en stabil grävkonferens i norra Sverige. Och deltagarna kommer. Vi vill bistå våra lokala grävande journalister i kampen om var arrangemanget placeras.

Stockholmsfixerad media
En närbesläktad fråga till det gäller hur media påverkar förutsättningarna för tillväxt. När traditionell nationell media minskar sin närvaro i norra Sverige ser vi hur detta påverkar samhällsutvecklingen och inte minst näringslivet. Detta har vi skrivit om tillsammans med företagarna och handelskammaren i tidningen Västerbottens Kuriren i fredags i artikeln Nedrustning påverkar bilden av norra Sverige.

Bilden av norra Sverige är ibland skev. Medan många ser skog, fjäll och avflyttning ser vi kreativitet, expanderande framtidsinriktat näringsliv och medborgardriven innovation. Att sprida bilder av ett dynamiskt norra Sverige är ett av våra viktigaste uppdrag.

Vi har inte på något sätt påverkat konferensprogrammet. Men upplägget gör att även ett flertal lokala och regionala journalister och artister på ett naturligt sätt får plats på scenen. Det kan ske genom att artister som Cleo och Kristin Amparo med bakgrund från norra Sverige står på scenen. Eller som Sverkers Late Night Show på fredagskvällen då ett inslag handlade om hur 08-ifieringen tar över mediasverige.

Norra Sverige bygger morgondagens medskapande journalistik
Men vad ska vi göra när nationell traditionell media minskar sin närvaro hos oss?

Ja, Hela världen är mer föränderlig än någonsin och de som välkomnar utvecklingen och som är bäst på att vara proaktiva blir morgondagens vinnare. Därför anordnar Region Västerbotten tillsammans med ett antal länsaktörer en Idéverkstad på Humlab X vid konstnärligt Campus i Umeå direkt efter Gräv imorgon måndag den 24 mars. Studenter, företagare, pensionärer och experter jobbar med länets stora mediahus.

Tillsammans tar vi fram idéer som bidrar till morgondagens medskapande journalistik. De bästa idéerna kommer att skickas vidare till Mötesplats Lycksele i juni, Västerbottens nya mötesplats för innovationer och regional utveckling. Detta tillsammans med resultatet från sammanlagt fyra idéverkstäder om viktiga utmaningar. Erfarenheterna från gräv blir på så sätt en pusselbit i arbetet för att stärka vår region. Därför ser vi Gräv 2014 som ett strategiskt viktigt arrangemang att samverka kring.

Offerkofta har aldrig varit mode. Morgondagen skapar vi själva.

Thomas Hartman
Kommunikationschef, Region Västerbotten

Skriv ut

23 mars, 2014 |
Thomas Hartman
Thomas Hartman

Kommentarer