Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Regionbloggen

Lyssna

Get online week och den digitala delaktigheten

För ett par veckor sedan, i slutet av mars, arrangerades kampanjveckan Get online week i hela Europa. Under en vecka samlades gemensamma krafter för att tillsammans få så många som möjligt att hitta ut på nätet. I Sverige deltog drygt 80 aktörer med aktiviteter och arrangemang för allmänheten under veckan, resultatet blev 4 803 räknade […]

För ett par veckor sedan, i slutet av mars, arrangerades kampanjveckan Get online week i hela Europa. Under en vecka samlades gemensamma krafter för att tillsammans få så många som möjligt att hitta ut på nätet.

I Sverige deltog drygt 80 aktörer med aktiviteter och arrangemang för allmänheten under veckan, resultatet blev 4 803 räknade deltagare på föreläsningar, workshops, prova-på-tillfällen och annat. Nytt rekord för Sverige! Av dessa 4 803 personer kom 118 till tillfällen som arrangerades inom ramen för projektet Digidel i Västerbotten.

Höga siffror är förstås toppen, men än viktigare är personerna bakom dem. De som vågade. De som kunskapen betyder något för. När jag läser rapporterna från bibliotek och studieförbund i Västerbotten som deltog under veckan träder viktigare saker än den där siffran fram.

Tänk att två damer fick träffa ensamkommande Taban på Vindelns bibliotek och lära sig skicka sms med sina telefoner. Tänk att kvinnan från Afghanistan berättade att hon var så glad att hon precis lärt sig data så att hon kan skicka foton på barnen till pappan som inte är här. Tänk att den unga mannen i Skellefteå just den här veckan valde att gå till datakaféet för att för första gången i sitt liv våga sätta sig framför en dator och prova att använda den.

Ibland kommer inte så många personer till de aktiviteter som arrangeras i olika sammanhang. Ibland oroar vi oss för det. Men ibland borde vi släppa den oron, speciellt när det handlar om just detta – digital kunskap som leder till demokrati och delaktighet. Då räcker det faktiskt med en.

 

Skriv ut

15 april, 2014 |
Pia Brinkfeldt
Pia Brinkfeldt

Kommentarer