Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Regionbloggen

Lyssna

Kulturministern på besök

Under den nationella barnkulturkonferensen Att välja rätt är stort, att välja rätt är större? i Umeå i förra veckan talade kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth om barns rätt till kultur och eget skapande.

Under den nationella barnkulturkonferensen Att välja rätt är stort, att välja rätt är större? i Umeå i förra veckan talade kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth om barns rätt till kultur och eget skapande. Hon talade om regeringens satsning på Skapande skola men uttryckte också stor oro för den försämrade läsförmågan och läsförståelsen bland barn och ungdomar. I denna vecka, när ministern återigen besökte kulturhuvudstaden, passade hon därför på att besöka Sofiehemsskolan där eleverna arbetat lustfyllt med sagor och sägner, läsning och konst, i projektet Det var en gång i Västerbotten.

Kulturministern besöker Sofiehemsskolan webb

Konstnären Stefan, projektledaren Anna-Karin, kulturministern Lena, eleverna Jonatan, Sigrid, Henrik och Stella.

Lustfylld läsning är ett begrepp jag vill stryka under nu när PISA-paniken sprider sig i landet och ropen på krav och tvång blir allt högre. Jag vill påminna om hjärnforskare Matti Bergströms m fl ord att ”hjärnan vill ha kul”. Barn är nyfikna, vetgiriga och fyllda av förväntan. Därför tror jag på det lustfyllda och lekfulla lärandet och läsandet, på kvalitet i stället för kvantitet, på skapande möten och samtal kring det lästa, berättade, upplevda, skapade.

Skriv ut

10 april, 2014 |
Gunilla Brinck
Gunilla Brinck

Kommentarer