Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Regionbloggen

Lyssna

Livsmedelsverket använder kakor

Vad äter ungdomar egentligen? Hur mycket rör de på sig? Finns det miljögifter i deras blod?

Du kanske såg på nyheterna att Livsmedelsverket ska genomföra Riksmaten Ungdom, Sveriges största studie av ungdomars matvanor och fysiska aktivitet. Eftersom jag arbetat en stor del med LuspenPulsen den senaste tiden, ett forsknings- och utvecklingsprojekt med bl.a. Luspengymnasiet i Storuman och Liljaskolan i Vännäs var detta högintressant!

LuspenPulsen handlar om att studera effekter av pulsbaserad fysisk aktivitet och frukost – på kondition, kognition, exekutiva funktioner och hälsa samt lärande i matematik och läsförmåga hos gymnasieelever. Skolorna ingår dessutom i ett nätverk med andra skolor i Sverige – Den gränslösa skolmodellen för bättre livsstil, hälsa och skolresultat – fyra gymnasieskolor gör skillnad. (I går kunde jag så äntligen lämna in en ansökan på drygt 130 sidor + tre kopior i ett litet ”paket” till den regionala etikprövningsnämnden i Umeå, för att begära tillstånd att få forska om det.)

Döm om min förvåning när jag då läser på Livsmedelsverkets webbplats:

På Livsmedelsverkets webbplats använder vi kakor (cookies)
för besöksstatistik och för din användarupplevelse.
Acceptera kakor

Ja, vad skulle jag göra när Livsmedelsverket kommer med en sådan uppmaning och jag dessutom var fikasugen? Vem vill inte ha en användarupplevelse utöver det vanliga? Kärlek utan kyssar är ju som kaffe utan kakor. Klart jag vill bidra till besöksstatistiken för en statlig myndighet som bjuder på något så gott jämfört med 6–8 brödskivor om dagen! Javisst, tänkte jag, borde inte alla vara accepterade – även kakor?

Det är bara det att när jag nu försöker sova, arma människa, ekar det fortfarande i huvudet från Livsmedelsverket:

Acceptera kakor!   Acceptera kakor!   Acceptera kakor!

Skriv ut

16 november, 2016 |
Per-Daniel Liljegren
Per-Daniel Liljegren

Kommentarer