Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Regionbloggen

Lyssna

Vad kan vi förvänta oss av Almedalen?

Veckan som vissa älskar och andra ifrågasätter drar igång.

ALMEDALEN. Idag drar Almedalsveckan igång på allvar. Det politiska årets absoluta högtid för många drar igång. Samtidigt ett arrangemang som är ifrågasatt av andra. Men vad kan vi förvänta oss egentligen av veckan?

Detta är en enorm apparat där det byggs tält, montrar och mötesplatser till mer än 3000 seminarier. Under söndagen har ett stort antal besökare från norra Sverige anlänt. Sveriges Radio kom förbi och hälsade på för att fråga vad vi tänkt göra under veckan.

Vi håller till på Novgorodgränd i hjärtat av Visby. Här bjuder vi på kaffe, här finns internet, toaletter, möjlighet att skriva ut, träffa västerbottningar etc. En nyhet för i år är att vi har etablerat en ytterligare eventscen på St Hansgatan 41. Där kommer ett antal av våra seminarier att hållas på liknande sätt som vi gör på Novgorodgränd. Är du i Visby är du varmt välkommen att hälsa på.

Under veckan håller vi ett stort antal seminarier. Under måndagen anordnar vi exempelvis seminarium tillsammans med Skellefteå Kommun om öppna data, tjänstedesign respektive kompetensförsörjning.

På tisdagen kommer vi bland annat att anordna seminarier tillsammans med Umeå 2014 kring erfarenheterna från kulturhuvudstadsåret och vi kommer att diskutera mediautvecklingen i norra Sverige. Varför är media mer intresserade av att beskriva norra Sverige med schabloner än att grundligt och sakligt bevaka det som händer i regionen?

Under onsdagen diskuterar vi hur kultur kan användas mot fördomar, för ökad kunskap och för att synliggöra och förändra rådande strukturer.

På Onsdag anordnar vi dessutom seminarium tillsammans med Philips Healtcare om innovation i sjukvården. Seminarieinbjudan har du här.

Under Onsdagen kommer vi även att diskutera transportfrågor tillsammans med Norrbottniabanan och Midway Alignment. Transportseminariet handlar om Norrbotniabanan den sista järnvägslänken i den Botniska korridoren mellan Umeå och Luleå, och Midway Alignment of the Bothnian Corridor, ett koncept för gränsöverskridande transportsamarbete mellan Sverige och Finland. Du kan se seminarieinbjudan här.

Ett annat område som vi kommer att jobba med är innovationer och e-tjänster. Under hösten planerar Region Västerbotten och Telia Healthcare att inleda pilottester av en ny digital hälsoteknik för ökad trygghet i hemmet.

På torsdagen anordnar vi vårt traditionsenliga Varumärkesseminarium som redan är fullsatt. Denna gång är fokus på varumärken, trender, och kanalval i ett snabbt föränderligt kommunikationslandskap. Företrädare från offentlighet och näringsliv – såväl lokalt, regionalt som nationellt- ger exempel på och diskuterar viktiga vägval. Hur tar vi tillvara på alla de möjligheter som finns tillgängliga för att nå ut med vad vi vill säga? Hur matchar vi kanaler med målgrupper för att åstadkomma det vi vill uppnå? Intressanta företrädare från offentlighet och näringsliv – såväl lokalt, regionalt som nationellt- ger exempel på och diskuterar viktiga vägval när det gäller kommunikation och påverkan.

Vi kommer att webbsända många av veckans seminarier under veckan och detta hittar du på www.regionvasterbotten.se/direkt. På tisdag, onsdag respektive torsdag kväll kl 21.00 – 21.45 kör Sverker Olofsson en sändning direkt från Novgorodgränd där han grillar olika gäster.

För de som varit mycket och jobbat under Almedalsveckan under åren är detta verkligen ett tillfälle att utöka nätverket och samtidigt träffa både gamla bekanta. Argumenten varför vi ska vara i Almedalen har vi bland annat skrivit om i Norran och Västerbottens Kuriren. Och vi ser det som en mötesplats i ett ekosystem av aktiviteter under året. Möjligheten finns till mängder med spontana möten medan vissa aktiviteter är planerade i månader.

En sak är klar. Mycket jobb kommer det sannerligen att bli som vanligt.

THOMAS HARTMAN

Skriv ut

30 juni, 2014 |
Thomas Hartman
Thomas Hartman

Kommentarer