Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Regionbloggen

Lyssna

Seminarie???

Nu är jag trött på ”seminarie”!

SUPER- syftar bl.a. till att ”utveckla professionen” – men hur gör man det när det gäller läraryrket? Genom seminarier? (Läs noga om du tror det – eller inte gör det.)

En profession kännetecknas bl.a. av att man har ett gemensamt yrkesspråk. Därför har jag också engagerat mig i en och annan språkfråga och även försökt påverka olika medier, t.ex. Sveriges radio och Umeå universitets webbredaktörer.

Jag tänkte här dela med mig av en fråga jag nyligen skickade in till det lärorika radioprogrammet Språket som jag följer hängivet som podd. (Tips: Ljudkvaliteten är ofta så god att man kan lyssna på dubbla hastigheten vilket bara tar lite drygt 12 minuter.)

  • Vilket är det mest effektiva sättet att få stopp på uttrycket seminarie?

Jag har aldrig känt mig som någon språkpolis men häromdagen reagerade jag på att denna farsot nu spritt sig till ett så ansett medie som Vetenskapsradion vid Sveriges(!) radio, och även till webbsidor vid ett universitet här i närheten.

Det är ett mysterie sedan minst ett decennie. Är det något nytt evangelie eller ”ett opie för folket”? Har nu alla fått delirie eller drabbats av strålskador efter att ha legat för länge i något solarie?

Får inte eleverna lära sig svenska på grundskolans högstadie nu för tiden? På min tid fick man andas in helie på fysiken och prata som Kalle Anka, eller se när läraren slängde en bit natrie i vatten och elda magnesieband i vårt laboratorie. I center av skolan fanns ett musee med ett stort akvarie och en spännande plansch över vårt tidiga universe men också besynnerliga fossil, från kambrie, ett vackert herbarie och ett gammalt kranie i en glasmonter.

Jag vet att ni på Språket ville ha frågor om jul nu men det vore ett privilegie om ni kunde få in detta någonstans i ert digra kalendarie. (Dessutom är det Jul ing’ vi stik’ under stol med!)

Kunde man inte utlysa något stipendie för bästa gymnasie – eller ett premie för främsta lärarkollegie? Om vi inte sätter upp något kriterie för vårt språkliga territorie, blir det då inte ett enda sammelsurie – eller åtminstone ett förstadie till förfall av hela vårt verbala imperie?

Låt oss alla få njuta vårt otie – utan att behöva ta valie under detta millennie – för i så fall är måttet drogat, vilket vore ett uselt postludie! Då åker jag hellre till Kanariumöarna…

Per-Daniel Liljegren
FoU-ledare inom skola/utbildning
SUPER- ”Skolutveckling i praktiken på evidens av relevans”

Skriv ut
16 december, 2015 |
Per-Daniel Liljegren
Per-Daniel Liljegren

Kommentarer