Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Regionbloggen

Lyssna

Snart är det sommar!

I går kväll kom de första lammen och med dem föraningen av att sommaren inte är så långt borta.

I går kväll kom de första lammen och med dem föraningen av att sommaren inte är så långt borta.
Det är alltid lika kul när de äntligen står där på sina vingliga ben, men jag har lärt mig att inte ropa hej förrän de två första dygnen har gått. Ett antal lamm har allt för tidigt slutat sina dagar eftersom de antingen dykt i vattenhinken, inte fattat i vilken ända maten finns eller blivit bortstötta av tackan, men som tur är är de undantag.
Lamningen är starten på fåråret, sen kommer sommaren då de betar runt gården och låter sig klappas av alla som  har något gott med sig.
På hösten när gulligheten kraftigt har avtagit slutar de sina dagar och vi har återigen ett fantastiskt gott kött i frysen, från djur som vi vet har haft det bra från födsel till dödsel. Men ibland funderar jag. Hur ser egentligen ekvationen ut? Att bo på landet och pendla 3 mil till jobbet varje dag men å andra sidan inte köpa kött utan  ”odla” sitt eget eller hämta det från skogen bakom ladugården.
Är det hållbarare miljönmässigt, socialt och ekonomiskt än att bo i stan och köpa det på affären? Vet inte, men det känns i alla fall bra!

Skriv ut

16 april, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer