Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Regionbloggen

Lyssna

Sorsele bibliotek 30 år

Hösten 2014 fyller Sorsele bibliotek 30 år, men redan i februari påbörjades firandet.

Hösten 2014 fyller Sorsele bibliotek 30 år, men redan i februari påbörjades firandet. Bibliotekets personal, kultur- och bibliotekschef Birgitta Sandqvist Andersson och biblioteksassistent Gunvor Eklund bjöd in till storstilat firande lördagen 22 februari. Bland högtidstalarna fanns kommunalrådet Caisa Abrahamsson och biblioteks- och kulturchefen i Vindeln, Carl-Axel Gyllenram.

För 30 år sedan vid invigningen av biblioteket, sade dåvarande landshövdingen Sven Johansson att ”Sorsele kommun verkligen är värda en eloge för sin framsynthet, när man i ett kärvt ekonomiskt läge vågat göra en så stor satsning på den kulturella sektorn. Det finns i Västerbottens inland ingen motsvarighet till detta.”

Carl-Axel Gyllenram knöt an till detta och konstaterade att ”bibliotekslokalen står intakt, under åren försiktigt anpassad till verksamhetens utveckling” och fortsatte: ”Detta är ett rum för alla, ett inbjudande öppet rum, där vi alla är välkomna oavsett våra personliga egenheter, personligheter, bakgrunder, bara vi respekterar de andra som sökt sig hit och de som arbetar här. Du kan ha dina viktigaste minnen från ett annat land, du kan minnas varma stränder vid ett avlägset hav, du kan ha skakat galler i ett fängelse för att du uttryckt din allvarligt menade åsikt, du kan ha kommit snett i livet, du har inte lyckats så med dina studier. Du kan vara barnfödd i kvarteret här bredvid och gått i skolan här, du kan vara uppfylld av forskariver och intellektuella teorier, vara van vid fjällets vidder och skogens spår, eller så kan du helt enkelt bara ha ett behov av en varm plats där du är välkommen bland andra människor.”

 

Skriv ut
28 februari, 2014 |
Gunilla Brinck
Gunilla Brinck

Kommentarer