Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Regionbloggen

Lyssna

Varför slåss Region Västerbotten för regional journalistik?

Denna gång handlar utveckling om lokal journalistik.

Debatten om TV4s nedläggningar av sina lokala nyheter går vidare i oförminskad styrka och Region Västerbotten har aktivt bidragit i allra högsta drag till detta. Frågan är viktig för oss.

Jan Scherman bad om ursäkt i det utmärkta radioprogrammet medierna häromdagen. Scherman som numera lämnat Bonnierkoncernen för konkurrenten Schibstedt deltog som bekant i ett kritiskt skede i möte med KU för att diskutera villkoren  för kommersiell public service. En skillnad handlade då om TV4s ansvar för regionala nyheter. De löften som ställdes ut då visade sig inte hålla särskilt länge.

I samma program
citerades Region Västerbottens regionråd Erik Bergkvist angående att regional närvaro faktiskt handlar om mer än väderrapportering. Orsaken var det utspel vi gjort för att lyfta fram att sändningsavtalet fortfarande talar om att TV4 måste sända regionala program.

Vi följde upp med en artikel på SvD Brännpunkt där Erik tillsammans med andra politiska företrädare i norra Sverige ifrågasatte hur avtalet kunde sägas upp utan politisk debatt.

Därefter har vi nu i en gemensam artikel i Dagens Samhälle med bland annat Skånes Regionstyrelses ordförande Pia Kinhult kunnat se hur frågan spridit sig till södra Sverige.

Detta är inte de
första artiklarna vi skrivit om mediaskuggan i landet. Bland annat har Region Västerbotten i en artikel i Norran tillsammans med Företagarföreningens Mikael Winterkvist i Skellefteå påtalat risken kring att detta innebär problem för näringslivet. Vi  lyfte även problemet i en artikel i Västerbottens Kuriren tillsammans med Regionchefen för företagarna i Västerbotten Torbjörn Halvardson och Jan Bergmark – Handelskammarens VD.

Vi har också anordnat en idéverkstad om morgondagens medskapande journalistik inför Mötesplats Lycksele. Detta för att jobba konkret och framtidsinriktat och inte bara prata. Region Västerbotten har också som jag skrev i tidigare blogginlägg aktivt stöttat föreningen grävande journalister och deras arrangemang Gräv 2014.

Idag fick vi in en journalistförfrågan om lite material från oss avsett för granskning. Vore det inte skönare om Region Västerbotten slapp sånt där i media?

Nej! Det vore det inte. Även om det alltid finns risken att vi träffar på någon journalist som inte ger oss rättvisa i sin beskrivning så får vi stå ut med det. Varje gång vi får frågor blir vi bättre och utvecklas. Vi försöker snarare ge så mycket service vi bara kan till de journalister som hör av sig till oss.

För oss handlar det också om att ta kampen för vår region. Även om det innebär att vi måste vara obekväma. Det handlar om demokrati, att journalister inte bara får reduceras till turister i den värld de ska skildra och framför allt om en annan fråga som ligger oss varmt om hjärtat nämligen bilden av norra Sverige. Jag återkommer till den framöver.

Vårt kärnområde regional utveckling kan ta många skepnader. Denna gång stavas det regional och lokal journalistik.

THOMAS HARTMAN

PS att en annan analys är möjlig berättar Ingvar Näslund, VK:s chefredaktör i en intressant intervju i Sveriges Radio P2: ”Hela vår verksamhet börjar och slutar med den lokala journalistiken”.

PS2 Nästa idéverkstad anordnar Västerbottens Idrottsförbund på temat Sportregion i Skellefteå den 29 april. Vill du vara med? Anmäl dig via www.motesplatslycksele.se.

 

Skriv ut
15 april, 2014 |
Thomas Hartman
Thomas Hartman

Kommentarer