Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Debatt: Dags att skapa en ny bild av norra Sveriges näringsliv

Ikväll firas Skellefteås näringsliv på Alvargalan. Regionrådet Erik Bergkvist skriver tillsammans med Skellefteås två kommunalråd om att Västerbottens starka näringsliv måste lyftas för att ändra bilden av norra Sverige.

Ikväll firar vi Skellefteås näringsliv på Alvargalan. Både de traditionella industrierna och nya näringar i Skellefteå tillhör landets starkaste, så det finns goda förutsättningar att öka kunskapen om Skellefteås näringsliv. Och det verkar behövas, för visst var det förargligt att endast en av fyra i SVT:s På spåret förra veckan kände till riksintresset Rönnskärsverken?

Bland Skellefteås 6500 aktiva företag är tjänstesektorn den som växer snabbast.  Över 1000 företag i Skellefteå hör till de kreativa och kulturella näringarna och där finner vi också flera av våra mest nytänkande företag, inte minst i turism- och besöksnäringen. Vi har Sveriges starkaste och mest teknikintensiva näringsliv med högt tekniskt kunnande och världsledande företag. Dessutom har vi en stabil basindustri med nationell specialisering inom bland annat mineral, trä, maskinindustri och energi som byggt grunden och banat väg för stora delar av samhällsutvecklingen. Man står även för en av norra Sveriges starkaste exportmarknader. En nyligen utkommen rapport av WSP, ”Regionernas kamp”, visar att Skellefteå har ett av Sveriges mest mångfacetterade näringsliv, vilket gör oss mindre sårbara när ekonomin svänger.

Västerbotten som helhet har också ett starkt näringsliv, att regionen stod stadigare än många andra regioner under den senaste finansiella krisen är ett bevis för det påståendet. Norr- och Västerbotten toppar förvärvsintensiteten i landet och i Västerbotten är sysselsättningsgraden sedan länge högre än rikssnittet.

Ibland målas den norra delen av Sverige upp som den tärande och näringsmässigt ensidiga delen av vårt land. Det kommunala utjämningssystemet är ett bra exempel. Medan många pekar på norra Sverige som den överlägset största mottagaren av utjämningsresurser är verkligheten en annan. Faktum är att hela Norr- och Västerbotten i reda pengar tillsammans tar emot mindre resurser än enbart Malmö kommun. Stockholmskommunerna tar faktiskt emot mer i utjämningsbidrag än Norr- och Västerbotten tillsammans. Den allmänna sanningen att utjämningsresurser går från Stockholm till norrlandskommunerna är allt annat än korrekt, det är till och med tvärt om ibland.

Bilden av Skellefteå, Västerbotten och norra Sverige måste förändras och stärkas. Vi har stora utmaningar, det ska vi inte dölja, men vi har även enormt stora tillgångar. De eldsjälar som väljer att driva företag i Skellefteå är vi extra stolta över ikväll. Utan Skellefteås kreativa entreprenörer skulle Sveriges förutsättningar för tillväxt sett mycket annorlunda ut, faktiskt sämre. Det är vi stolta över.

Erik Bergkvist (S), regionråd Region Västerbotten

Lorents Burman (S), kommunalråd Skellefteå kommun

Monica Widman-Lundmark (S), kommunalråd Skellefteå kommun

Skriv ut
6 februari, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer