Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Nedrustning påverkar bilden av norra Sverige

Hur påverkar medias neddragningar förutsättningarna för tillväxt i norra Sverige? Region Västerbotten tycker till tillsammans med näringslivet.

Idag startar Gräv 2014 i Umeå. Fler än 600 journalister möts vid en av mediasveriges viktigaste mötesplatser. I det sammanhanget är det naturligt för oss som brinner för norra Sveriges utveckling att lyfta frågan kring hur media påverkar förutsättningarna för tillväxt.  När medias närvaro i norra Sverige minskar ser vi hur detta påverkar samhällsutvecklingen och inte minst näringslivet. Detta är resultatet av flera saker, bland annat den nya era som medialandskapet befinner sig i. Vi välkomnar förnyelse, men tillåter inte att Västerbottens intressen faller mellan stolarna i processen.

 

Bilden av norra Sverige är ibland något skev. Medan många ser skog, fjäll och avflyttning ser vi kreativitet, expanderande framtidsinriktat näringsliv och medborgardriven innovation. Att sprida bilder av ett dynamiskt norra Sverige är ett av våra viktigaste uppdrag. Inte bara för att göra oss rättvisa, men för att det gynnar hela Sverige. Basindustrins förmåga till förädling tillsammans med drivna entreprenörer inom digitala och kreativa näringar påverkar landets konkurrenskraft och export.

 

Medias närvaro uteblir aldrig helt, men minskningarna har effekt på möjligheterna till direktrapportering och relevant nyhetseffekt. 


Fortsätter utvecklingen ökar risken att de stora företagen ska söka sig söderut medan småföretagen får det allt tuffare.

 Nedläggningarna påverkar även attraktiviteten i norra Sverige. Tillväxt och inflyttning är viktig för god välfärd, arbetsmarknad och kompetensförsörjning. Ihållande neddragningar får privatpersoner och entreprenörer att vända blickarna i annan riktning än norrut.

 

Hela världen är mer föränderlig än någonsin och de som välkomnar den utvecklingen och som är bäst på att vara proaktiva blir morgondagens vinnare. Därför anordnar vi tillsammans med ett antal länsaktörer en Idéverkstad på Humlab X vid konstnärligt Campus i Umeå direkt efter Gräv nu på måndag den 24 mars.  Studenter, företagare, pensionärer och experter jobbar med länets stora mediahus.

Tillsammans tar vi fram idéer som bidrar till morgondagens medskapande journalistik. De bästa idéerna kommer att skickas vidare till Mötesplats Lycksele i juni, Västerbottens nya mötesplats för innovationer och regional utveckling.

 

Vi menar att medskapande journalistik är en viktig del av den kulturdrivna tillväxten. Därför är arbetet en del av kulturhuvudstadsåret 2014.

Vi vill leva och verka i norra Sverige och tror att gemensam handling är det som skapar en god utveckling av landet norr om Dalälven. Vi ser bara möjligheter.

 

Erik Bergkvist (S)

Regionråd Region Västerbotten

 

Torbjörn Halvardsson

Regionchef Företagarna Västerbotten

 

Jan Bergmark

VD, Västerbottens Handelskammare

Skriv ut
21 mars, 2014 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök
  • Debattartikeln publicerades i Västerbottenskuriren 20 mars 2014 och kan ses här.

Kommentarer