Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Arbetsgruppen för regional utveckling har inlett sitt arbete

I arbetet med regionbildningen ingår bland annat fyra politiska arbetsgrupper. Den 18 oktober träffades för första gången Arbetsgruppen för regional utveckling.

Den 18 oktober träffades för första gången representanter från den politiska arbetsgrupp som är avsedd att hantera frågor rörande regional utveckling inom ramen för en ny regionbildning 2019.
Mötet hölls i Umeå och sammankallande är Västerbottens regionråd Erik Bergkvist (S).
– Det är skarpt läge nu och det känns inspirerande att börja göra verkstad av en lång tids diskuterande och skapa ett slagkraftigt underlag till beredningsarbetet, säger Erik Bergkvist (S).

Arbetsgruppens uppgift är att analysera vad som behöver göras inför bildandet av en ny region och att belysa likheter och olikheter mellan norrlandstingens verksamheter. Totalt ingår tjugo ledamöter där fem politiker från respektive län finns representerade.

– Nu är vi äntligen igång på riktigt med det här arbetet. Tidsplanen är snäv och många frågor behöver kartläggas och diskuteras inför 2019, säger Anders Öberg (S), landstingsråd i Norrbotten.

Under detta första möte gavs ledamöterna information om den övergripande processen och varje län presenterade hur det egna regionala utvecklingsarbetet bedrivs och styrs politiskt. Medverkade gjorde även Lars Westin, professor i regionalekonomi vid CERUM, Umeå Universitet, som beskrev befolkningsutvecklingen och utmaningarna i de fyra norrlandslänen.

Nu väntar ett gediget arbete för att skapa bästa möjliga underlag inför sammanslagningen av de fyra länen.

– Det är en bra bredd på de politiker som sitter med i den här grupperingen, vilket är en förutsättning för att kunna hantera såväl politiska skillnader som geografiska utmaningar, säger landstingsstyrelsens vice ordförande i Västernorrland, Jan Olov Häggström (S).

Ledamöterna diskuterade även vilka arbetsformer som ska prägla arbetet så att processen effektivt och smidigt leds framåt – ett arbete som innebär att alla är med och bidrar.

– Det är klart att det ställs krav på oss som arbetar med detta att ta fram konkreta förslag. Men jag upplever att samtliga är beredda att göra allt för att resultatet ska bli så bra som möjligt, avslutar Jonas Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande Ragunda.

FÖR MER INFORMATION

Erik Bergkvist (S)
erik.bergkvist@regionvasterbotten.se
070-618 68 55

Skriv ut
19 oktober, 2016 |
Emil Hägglund
Emil Hägglund

Kommentarer