Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Regionrådet om arbetet framåt efter beskedet om utebliven region Norrland

Efter gårdagens besked om att region Norrland inte bildas 2019 vill regionrådet Erik Bergkvist slå fast nya vägar framåt i det regionala utvecklingsarbetet.

-I och med beskedet förnekas Norra Sverige de bättre möjligheter som en befolkningsmässigt större region ger, säger Erik Bergkvist. En borgerlig majoritet var emot ett norrländskt län, och därmed fanns ingen riksdagsmajoritet.

Erik Bergkvist vill genom samarbete med kommunerna hitta de möjligheter som finns för att fortsätta framåt i det regionala utvecklingsarbetet:

– Jag avser att bjuda in Region Västerbottens medlemmar till diskussioner kring det aktuella läget, och hur vi organisatoriskt bör bedriva det regionala utvecklingsarbetet. Utmaningarna kvarstår, och vi måste hitta än bättre sätt att tillsammans utveckla vårt län. Mer, inte mindre samarbete mellan regional och kommunal nivå kommer att krävas.

Bergkvist menar att samarbetet i norr måste stärkas, när en gemensam region med gemensamt beslutsfattande inte längre är en möjlighet. Nuvarande organisationer måste utvecklas och struktureras, likaså lagar som berör organisationerna. De effektiviseringar och möjligheter att skapa nya resurser som den gemensamma regionen skulle gett är uteslutna i och med beskedet. Därför kommer resursförstärkningar och nya gemensamma arbetsformer med den statliga nivån att behövas.

– Huruvida detta ska ske i ett kommunalförbund kring all regional utveckling, eller på annat sätt kring valda delar får en kommande dialog utvisa, säger Erik Bergkvist. Arbetet att utveckla norra Sverige avbryts inte, vägen har blivit krokigare och knöligare, men det har vi ju vant oss vid. Arbetet så här långt visar oss att vi har allt att vinna på att utveckla och fördjupa samarbetet i norra Sverige.

För mer information:

Erik Bergkvist, 070-618 68 55, erik.bergkvist@regionvasterbotten.se

Presskontakt

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör vid Region Västerbotten

070-316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Skriv ut

24 november, 2016 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer