Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Välkomnar regeringens förslag om regionreform

Regeringen kommer inom kort utse förhandlingspersoner med uppdrag att skapa nya regioner i Sverige. Initiativet med syfte att skapa nya regioner välkomnas av Region Västerbotten.

Regeringen kommer inom kort utse förhandlingspersoner med uppdrag att skapa nya regioner i Sverige. Initiativet med syfte att skapa nya regioner välkomnas av Region Västerbotten.

– Vi har påpekat länge att Sverige behöver nya regioner med invånarnas bästa i fokus, därför är regeringens initiativ mycket välkommet, säger Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten. Vi har drivit frågan om en storregion ett bra tag och nu kan det förhoppningsvis bli verklighet.

Regeringen lyfter bland annat behovet av samverkan över dagens länsgränser för trafikinfrastruktur, kompetensförsörjning, förbättrad vård samt effektivisering av de regionala organisationerna som argument för varför nya regioner är nödvändiga.

I dagsläget finns 21 landsting och länsstyrelser i Sverige. Förhandlingspersoner ska i samverkan med berörda parter skapa nya regioner i Sverige där beslut ska fattas senast i december 2017 för att nya regioner ska bildas i januari 2019. Enligt Erik Bergkvist är det mest optimala alternativet om Västerbotten, Norrbotten, Jämtland och Västernorrland ingår i en ny storregion.

– Då alternativet storregion inte varit en självklarhet för alla berörda parter så måste regeringens initiativ ses som ett positivt moment i frågan, säger Erik Bergkvist. Nu får vi möjlighet att föra dialog på ett överskådligt sätt. Jag är övertygad om att en storregion med de fyra nordligaste länen är det bästa alternativet för västerbottningarna.

För mer information:

Erik Bergkvist (S)

Regionråd vid Region Västerbotten

070- 618 68 55

erik.bergkvist@regionvasterbotten.se

Presskontakt:

Micaela Molin

Kommunikatör region Västerbotten

070-316 37 01

micaela.molin@regionvasterbotten.se

Skriv ut

23 mars, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer