Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Västerbotten tydliga: låt oss bilda storregion nu

Vid konferensen ”Politiskt ledarskap för regional utveckling” stod Region Västerbotten och Västerbottens läns landsting sida vid sida i regionfrågan- man vill se bildandet av en storregion redan 2019.

Vid konferensen ”Politiskt ledarskap för regional utveckling” stod Region Västerbotten och Västerbottens läns landsting sida vid sida i regionfrågan- man vill se bildandet av en storregion redan 2019.

Vid konferensen som hölls på Folkets hus i Umeå under onsdagen närvarade politiker från de fyra nordligaste länen, de län som är objekt för en eventuell regionförstoring.

Lisbet Mellgren, SKL:s expert för regional utveckling, var mycket tydlig med regeringens och SKL:s inställning:

-Det har vart många vändor med regionombildningar, men den här gången är det på riktigt. Nu har vi kommit till läget att det finns ett behov att göra en regionreform.

Enligt den indelningskommitté som regeringen tillsatt ska ett förslag på ny regionindelning presenteras senast i augusti 2017. Kommittén kommer utreda vilka förvaltningsuppgifter som detta innebär för landstingen och om det finns anledning till undantag.

Län kommer erbjudas att bilda nya regioner redan 2019 och till 2023 kommer en reform genomföras. Även länsstyrelsernas organisation ingår i kommitténs arbete.

Region Västerbottens regionråd Erik Bergkvist (S) bjöd vid konferensen in de övriga nordligaste länen att bilda region:

-Vi behöver vara tydliga redan nu, så att kommittén har en tydlig part att bolla framtiden med. Därför borde vi, de fyra nordligaste länen, redan nu bestämma oss för att vi ska gå samman och tillsammans föra dialogen med regeringen. Svårare än så är det inte.

Västerbottens läns landstings styrelseordförande Peter Olofsson (S) höll med:

-Vi behöver vara tydliga och peka med hela handen.Vården behöver de större regionerna. Risken är annars att vården förstatligas, vilket kommer ge sämre förutsättningar för de små kommunerna att påverka.

De fyra nordligaste länen är inte överens om att bilda en storregion. Indelningskommittén kommer framöver att föra dialog med samtliga län och regioner. Kommittén besöker Västerbotten den 9 november.

För mer information:

Erik Bergkvist, 070-618 68 55

Peter Olofsson, 070-250 05 41

Presskontakt:

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör Region Västerbotten

070-316 37 01

micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Skriv ut

30 september, 2015 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer