Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt
Lyssna

Replik: Viktigt med arenor för Västerbotten

Region Västerbottens regiondirektör Anna Pettersson skriver i Västerbottens-kuriren om hur Region Västerbottens arbetar för att påverka beslut och driva västerbottningarnas intressen framåt.

Region Västerbottens regiondirektör Anna Pettersson skriver i Västerbottens-kuriren om hur Region Västerbottens arbetar för att påverka beslut och driva västerbottningarnas intressen framåt.

Att skjuta fram Västerbottens positioner i en nationell och internationell kontext är ett behov som uppmärksammas från såväl offentlig sektor som länets företagare. Frågan förekommer därför i vår regionala utvecklingsstrategi, en strategi som tagits fram i ett omfattande arbete mellan flera parter, bland annat näringslivet.

Att satsa på arenor som Västerbotten på Grand Hôtel, Almedalsveckan och Mötesplats Lycksele är saker som kommer av att det finns en efterfrågan. Långsiktiga och strategiska satsningar för att skapa bättre förutsättningar för företag, privatpersoner, organisationer m.fl är svåra att mäta från en dag till en annan, för vem vet vilken kontakt eller vilket möte som gjorde att någon ändrade åsikt? Vi ser att intresset för länet ökar och att utvecklingen går framåt, så vi tror att vi är på rätt spår. Det är hög tid att norra Sverige slutar att be om ursäkt för sin existens och istället tar klivet fram och visar den spetskompetens och alla de resurser som finns här, något som vi gör bäst tillsammans.

Det nya Västerbottenskontoret i Stockholm är ett bra exempel på hur en region kan ta för sig. Ägarna- Företagarna Västerbotten, Umeå kommun, Skellefteå kommun, Skellefteå kraft och Region Västerbotten- är överens om att satsningen är rätt väg att gå för att locka fler investeringar till länet, öka inflytandet i Sveriges centrala korridorer, sprida kunskap och skapa fler möten. Det är lätt att kritisera så kallade ”AA-lägen” och vem som fick och inte fick vara med i etableringen, särskilt när man inte känner till alla detaljer. För att reda ut eventuella frågetecken vill jag därför informera om att kontorets interiörer ägs av fastighetsägaren. För samtliga parter är det viktigt att kontoret symboliserar Västerbotten med sin välkomnande attityd, en uppgift som den länsunika inredningsutbildningen på Vindelns folkhögskola fick.

Rörande Vindelns folkhögskolas roll i Almedalen är det på sin plats att informera om att Region Västerbotten jobbar med lokalt hållbara lösningar och därför självklart anlitar lokala cateringfirmor från Gotland. Varje år bjuder vi in till ett trevligt västerbottensmingel, men även där står oftast det lokala serviceutbudet för leverans av varorna. Till många rätter är recepten dock västerbottniska. Att exportera smaker från Västerbotten är inget vi skäms för, det är snarare något som det förväntas att vi ska göra.

Granskning är bra och i dagens läge granskas vi, likt de flesta organisationerna inom offentlig sektor, av interna och objektiva externa revisorer. I vår årsredovisning för 2015 finns våra mål tydligt skattade och den är givetvis offentlig från det att den antas på förbundsfullmäktige i mars.

Jag är stolt över vårt arbete, för jag och många andra ser att vi levererar resultat- resultat som gynnar välfärden, näringslivet och Västerbottens utveckling.

Anna Pettersson, regiondirektör vid Region Västerbotten

 

Bakgrund

Repliken är ett svar på debattartikeln ”Objektiv utvärdering av region Västerbotten behövs” från Västerbottens-kuriren 16-02-2016.

Skriv ut

23 februari, 2016 |
Micaela Löwenhöök
Micaela Löwenhöök

Kommentarer