Gelé i lungorna hos covidsjuka kan ge nyckel till nya behandlingar

Hos vissa patienter som avlidit i covid-19 har man funnit gelé i lungorna. Det påvisade Umeåforskare i en nyligen publicerad studie. Nu tittar man på olika behandlingar för att bromsa produktionen av gelén i kroppen.

Coronavirus kan orsaka gelé i lungornas alveoler. Foto: 3D-illustration: Evgenii Krasnikov/Mostphotos

Gelén det rör sig om är hyaluronan, en polysackarid – det vill säga en kolhydrat – som finns naturligt i kroppens vävnader och som binder och drar till sig vätska. I många fall har hyaluronan välgörande funktioner. Den har till exempel betydelse vid sårläkning och smörjning av leder. Den benämns även hyaluronsyra och är vanligt förekommande i hudvårdsprodukter på grund av sin fuktgivande förmåga.

Men hos svårt sjuka covidpatienter har man upptäckt att hyaluronanet har löpt amok.
Ansamlingar av ämnet i lungblåsorna, alveolerna, gör att man kan behöva vårdas i respirator. I värsta fall kan det leda till att patienten ”drunknar inifrån”.

Olika behandlingar möjliga

Nu tittar man på olika behandlingsformer som kan bromsa hyaluronanets framfart i kroppen.

– Det finns redan preparat som antingen bromsar kroppens produktion av ämnet i denna gelé, eller innehåller enzymer som bryter ned ämnet. Våra fynd kan även förklara varför kortison tycks ha effekt mot covid-19, säger Urban Hellman, forskningsingenjör vid Region Västerbotten och Umeå universitet.

Ett preparat som redan används för att bromsa produktionen av hyaluronan vid andra sjukdomstillstånd är Hymecromone. Därtill finns enzymer vid namn Hyaluronidase som effektivt bryter ned hyaluronan. De används inom skönhetsindustrin när fillers med hyaluronsyra, till exempel läppförstoringar, misslyckas och man vill korrigera.

Positiva effekter

Även kortison minskar produktionen av hyaluronan. En brittisk studie har visat positiva effekter av behandling med kortisonpreparatet Dexamethasone hos svårt covidsjuka patienter.

– Det har tidigare antagits att de lovande preliminära resultaten skulle hänga samman med kortisonets allmänt inflammationshämmande egenskaper, men det kan dessutom handla om att kortison minskar produktionen av hyaluronan, vilket kan minska mängden gelé i lungorna, säger Urban Hellman.

Studien har arbetats fram vid Translationellt forskningscentrum, Umeå universitet, och publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of Biological Chemistry.

Tillbaka till nyhetslistan