Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Norrbotniabanan

Arkiv

Norrbotniabanan prioriteras i ny nationell järnvägsrapport

Norrbotniabanan prioriteras i en nationell rapport som vill se en upprustning av Sveriges godsjärnvägar. Detta presenterades i rapporten "Järnväg 2050: Näringslivets godstransporter" som Sweco utfört på beställning av en rad tunga aktörer inom tåg- och godsbranschen. Avsändarna vill se en fördubbling av arbetet med godstrafik och presenterar samtidigt en tydlig utvecklingsstrategi.

Delade åsikter om finansiering av ny järnväg

Alliansen vill att industrin och andra intressenter går in som medfinansiärer om en ny kustjärnväg byggs mellan Umeå och Luleå. Socialdemokraterna tycker att Norrbotniabanan är ett statligt ansvar. Det framkom under den politikerdebatt om framtidens transporter som arrangerades av Region Västerbotten på onsdagen under Almedalsveckan.

EU vill satsa på transportlösningar i Västerbotten

EU:s intresse för Norrbotniabanan och Midway alignment of the Bothnian corridor är stort.

- 26,5 miljarder euro har avsatts till transportlösningar. Ni har alla möjligheter. Jag diskuterar gärna en medfinansiering med er, hälsade José Anselmo till både politiker och näringslivsrepresentanter när Region Västerbotten, på onsdagen, arrangerade ett seminarium i Almedalen om framtidens transporter i norr.