Gå till sidans huvudinnehåll
Kontakt

Cirka 150 personer deltog i Hearing om regionalt strukturfondsprogram för Övre Norrland.

Lyssna

Första utlysning hösten 2014

Den som vill söka pengar till projekt kan göra det tidigast hösten 2014. – EUs budget är klar, men beslut om hur pengarna ska fördelas inom Sverige, fattas senare i höst, säger Anna Olofsson.

Den som vill söka pengar till projekt kan göra det tidigast hösten 2014.
– EUs budget är klar, men beslut om hur pengarna ska fördelas inom Sverige, fattas senare i höst, säger Anna Olofsson, näringsdepartementet.

Regeringen förhandlar fortfarande med kommissionen. Men Anna Olofsson beskriver att organisationen för att hantera den nya programperioden är på plats och Tillväxtverket förbereder sitt arbete.

Frågorna vid gårdagens Hearing i Skellefteå om den nya programperioden var många och vi har sammanställt de som inte finns med på webbsändningen här nedan.
Här får du veta mer om Hearingen, se webbsändningen i efterhand och i ett formulär ge dina synpunkter på programutkasten.

Frågor från deltagare:

Går det att spara utläggen och få ersättning retroaktivt?
Det här har vi inte tagit ställning till ännu, men vi vet ju inte ens vilket område den första utlysningen kan handla om, så det är omöjligt att svara på det förnärvarande, säger Märta Puranen, Tillväxtverket, Övre Norrland.

Enligt direktiven kan programmet inte innehålla produktion av förnybar energi, men skulle programmet kunna tillåta testbäddar och demoanläggningar?
Vi har hört att Vinnova är väldigt intresserad av demoanläggningar just inom det här området, så vi tittar på hur vi skulle kunna få in det som en möjlighet i den nationella delen av regionala fonden, men det är lite för tidigt att uttala något säkert om det ännu. Men jag tror att det finns satsningar på demoanläggningar som måste finnas med i de regionala programmen, säger Anna Olofsson, näringsdepartementet.

Varför finns inte kulturen med i det regionala programmet? Man ser ut att kunna söka för kreativa näringar, men inte för konstnärlig utveckling.
Skrivningarna som gäller nu ger inte det utrymmet, men det kan vara en förhandlingssak, säger Anna Olofsson, Näringsdepartementet.
Vi har tittat tillsammans på direktiven här idag och kan bara konstatera att kulturen verkar falla bort den kommande programomgången, men vi får titta vidare på vilka sätt vi ändå kan möjliggöra det i programmet. Som det ser ut just nu verkar det bara rymma kreativa näringar, säger Terese Ryndal, Region Västerbotten och projektledare för programarbetet i Övre Norrland.

Hur måna är Bryssel om att turismen ska finnas med i programmet för regional utveckling?
I Bryssel ser man turismen som vilken näringsverksamhet som helst, man gör ingen skillnad. Men turismen är precis som basnäringen viktig för hela Europa. Det gäller helt enkelt att bevaka så att turismens näringsverksamheter omfattas av skrivningarna i det regionala programmet, säger Jens Nilsson, EU-parlamentariker.

För mer information:
Terese Ryndal, projektledare för programframtagandet, Region Västerbotten, terese.ryndal@regionvasterbotten.se, 070-690 57 06
Petra Rantatalo, redaktör, Region Västerbotten, petra.rantatalo@regionvasterbotten.se, 070-620 620 2

Presskontakt:
Mariann Holmberg, Region Västerbotten, mariann.holmberg@regionvasterbotten.se, 072 222 73 43

Skriv ut

22 augusti, 2013 |
Jörgen Boström
Jörgen Boström

Kommentarer