NYHETER 2021-04-12

Fler får boka tid för vaccinering mot covid-19 i Västerbottens län

Från och med idag kan personer födda 1951 och tidigare boka tid för vaccination. Ett brev från regionen med information om hur man gör för att boka tid skickas hem till personer födda 1947-1951.

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Vaccination kan också hjälpa till att minska smittspridningen. Därför är det viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig. 

– Nu kan även personer som är 70 år och äldre boka tid. Även vuxna som delar hushåll med dessa personer kan vaccineras nu, men de måste boka egna tider, hälsar Ronny Lestander, vaccinsamordnare i regionen. 

Brevet till personer 70 år och äldre som skickas från Region Västerbotten kan landa i brevlådan lite olika dagar på grund av postgången, men dessa personer kan redan nu boka tid för vaccination. 

– Du bokar tid genom att logga in på 1177.se eller genom att ringa valfri hälsocentral. Tid för vaccination på central vaccinationsmottagning i Umeå och Skellefteå bokas på samma sätt. Du kan inte ringa 1177 Vårdguiden på telefon för att boka tid, säger Ronny Lestander. 

Tider erbjuds utifrån vaccintillgång 

Alla länets hälsocentraler erbjuder nya tider för vaccination utifrån varje veckas leveransbesked. Om det inte finns lediga tider för vaccination så försök igen några dagar senare eller kommande vecka. Fler tider erbjuds på de centrala vaccinationsmottagningarna i Umeå och Skellefteå eftersom de, till skillnad från hälsocentralerna, enbart arbetar med vaccination mot covid-19.

– Antalet tider som går att boka varje vecka är begränsat. Om tiderna är slut så försök igen senare. Nya tider läggs ut allteftersom regionen får vaccin, säger Ronny Lestander. 

Det går att boka tid på den hälsocentral man vill vaccineras på, det behöver inte vara densamma som personen är listad på.  

Det är primärvården i Region Västerbotten som ansvarar för vaccineringen av befolkningen. Det betyder att vanlig verksamhet och vårdbesök kan ta längre tid än vanligt för att kunna fokusera på vaccinering under våren och sommaren. 

– Det är ett otroligt hårt tryck på primärvården i länet just nu. Det är svårt att hinna med vanlig verksamhet och det är viktigt att förstå att fokus just nu är att rädda liv genom vaccinering mot covid-19, säger Ronny Lestander. 

Uppdatering av 1177 Vårdguidens e-tjänster 

Vi rustar för att kunna ta emot ännu fler besökare via våra e-tjänster och uppdaterar därför våra system mellan 21.00 och 00.00 tisdag den 13 april. Det betyder att det inte är möjligt att logga in och exempelvis boka tid för vaccination under den tiden.  

Boka tid på 1177.se 

1. Logga in på 1177.se med e-legitimation, till exempel BankID. 

2. Klicka på din hälsocentral under Hälsoval för att komma till mottagningens e-tjänster. Vill du boka tid på en annan hälsocentral eller en central vaccinationsmottagning söker du upp den under rubriken Mottagningar genom att klicka på Hitta och lägg till. Sök på hälsocentralens/sjukstugans namn, central vaccinationsmottagning Umeå eller central vaccinationsmottagning Skellefteå beroende på var du vill vaccinera dig. 

3. Välj tjänsten Boka tid för vaccination mot covid-19 och följ instruktionerna. 

Mer information om vilka som nu erbjuds vaccination mot covid-19 i Västerbotten och hur man bokar tid finns på 1177.se/vasterbotten/nar-hur-vaccin-covid-19

Tillbaka till nyhetslistan