Lifecare SP

Lifecare SP som ska ersätta Prator driftsätts den 14 maj, vecka 20. Systemet används när det finns ett behov av samverkan mellan primärvård, slutenvård, specialiserad öppen vård, psykiatrisk öppenvård och Västerbottens 15 kommuner.

Rutiner 

Inloggningsrutin (regionen)

Avbrottsrutin

Länsrutiner

Samverkan vid utskrivning, länsrutin (SVU) Lifecare SP

SIP länsrutin Lifecare SP

Övergångsrutiner

Övergångsrutin vid driftsättning av Lifecare SP

Tidplan

Lifecare SP driftsätts 14 maj 2025. 

Tidplan inför driftsättning

Utbildningar

På lärande region finns utbildning för slutanvändare inom Region Västerbotten.

Utbildning för slutanvändare inom Region Västerbotten

I teamskanalen för Lifecare SP finns utbildningsmaterial för kommunernas slutanvändare.

Gå med i teamskanalen Lifecare SP information

Med slutanvändare avses alla medarbetare som kommer använda systemet i jobbet. Utbildningen för slutanvändare kommer till en början att bestå av filmer för slutenvård, primärvård och kommunerna. Medarbetarna behöver avsätta cirka 1–2 timmar för utbildning i systemet. 

Superanvändarna kommer fungera som en lokal support på sin enhet och ansvarar för att kollegor utbildas i systemet som slutanvändare. Superanvändarna har fått ta del av en utbildning från Tietoevry som levererar systemet. Alla medarbetare kan ta del av utbildningen i efterhand. Utbildningen finns i teamskanalen Lifecare SP information. 

Se utbildning för Superanvändare  

Support

Som användare i Region Västerbotten kan du läsa frågor och svar här nedan. Hittar du inte vad du söker där kan du fråga en superanvändare eller en kollega. 

Du kan även ställa frågor till Digge. 

Du kan lägga ett ärende i Serviceportalen om du inte får svar på din fråga på annat sätt. 

Kommunens användare vänder sig till sin organisation för support. 

Vanliga frågor och svar

 

Via vårdsystem och mappen Lifecare SP nås inloggningslänken.

Samma rutin som i Prator. Det finns rutor för Läkarens bedömning angående egenvård palliativ vård och medicinsk sammanfattning.

Ja, från 14/5 skrivs de in i Lifecare SP om de har eller tros behöva insatser efter hemgång

I inskrivningsmeddelandet ändras beräknat utskrivningsdatum. Inskrivningsmeddelandet måste skickas om och kvitteras av mottagarna på nytt.
Mottagarna behöver inte besvara några frågor.

På samma sätt som tidigare. Man behöver ju veta om det är SIP patienten motsätter sig eller att det görs i vårt system. Även om patienten nekar så har hen rätt att få sina behov tillgodosedda.

Ja, samtycke måste inhämtas. Den fråga patienten får när hen skrivs in räcker inte. Patientens åsikt angående vilka som ska kallas behöver också inhämtas

Registrering innebär att patienten läggs in i systemet. En patient måste först vara registrerad i systemet för att inskrivning ska kunna ske. Uppgifterna sparas i systemet.

I regionen via medarbetaruppdrag. För att logga in i Lifecare SP måste användaren ha ett aktivt medarbetaruppdrag till aktuell enhet. Medarbetaruppdragen skapas och tilldelas av den egna verksamheten. Användaren kan ha fler än ett medarbetaruppdrag.

Varje kommun i länet har egna rutiner för hur uppdrag skapas i Lifecare SP.

Kallelsen skickas till mottagande enhets inkorg i Lifecare SP. De som ej har tillgång till systemet kontaktas muntligt eller brevledes.

När en SIP-kallelse skapas kan du ange vilka som ska kallas och om en kallelse ska skickas. Om deltagare inte har tillgång till Lifecare SP meddelas mottagaren på ett annat sätt, exempelvis muntligen eller utskriven kallelsen som sänds via post.

I nuläget det är det inte möjligt att bifoga externa bilagor, endast möjligt att använda de bilagor som finns i Lifecare SP, exempelvis SBAR mall, ADL mall. 

Ja, genom att lägga till den nya enheten och skicka om inskrivningsmeddelandet.

Ja, via sidan "Inneliggande patienter SPU".

Ja, om vårdenheten varit involverad kan tidigare processer ses.

Du kan nå informationen på vänstra sidan under patientens namn

Ja, slutenvården kan skicka och uppdatera ADL-status. 

Nej, dessa patienter hanteras enligt manuella rutiner för informationsöverföring.

Du får också upp en varning i systemet om du sökt på en patient som är skyddad identitet.

Inskrivning görs av slutenvården när en patient skrivs in för vård. Gäller patient som har kommunala insatser eller de som bedöms behöva det efter utskrivning.

Patienten måste vara registrerad i systemet för att inskrivningen ska kunna genomföras.

Kriterierna regleras enligt lagen om samverkan vid utskrivning (2018) och påverkas inte av Lifecare SP. För mer information se länsrutinen. Går inte att datera framåt eller bakåt i tiden.

I samband med att patienten skrivs ut från vårdavdelningen. 

Det är ALLTID primärvård/öppenvård som har ansvar för att kalla till SIP i anslutning till ett vårdtillfälle.

Fast vårdkontakt måste anges och bekräftas. Arbetssätt anges i lokal rutin.

Frågorna är olika beroende på enhetstyp som besvarar. De är inte obligatoriska att svara på men de ger en samlad bild av patienten som behövs vid fortsatt bedömning.

Nej, slutenvården ska inte erbjuda SIP. Om SIP är aktuellt i samband med utskrivning så är det den fasta vårdkontakten i primärvård/öppenvård som ansvarar för att erbjuda och kalla till SIP. Om SIP sker utanför ett vårdtillfälle så använder man sig av fristående SIP.

Här finns en användarmanual med information om systemets funktioner.

”Hjälp där du står”.

Vid kännedom om ändrade uppgifter i befolkningsregistret eller i listningstjänsten måste systemet uppdateras manuellt.

Funktionen används för att återuppta ett vårdtillfälle som felaktigt avslutats eller om något händer med patienten när den är på väg ut och utskrivningsmeddelande redan harsänts.

Om patienten insjuknar på nytt görs en ny inskrivning.

Den fasta vårdkontakten ansvarar för samordning, kallelser och genomförande av SIP. Registreringen av fast vårdkontakt görs och bekräftas av primärvården/öppenvården. Närmaste chef på respektive enhet beslutar om vem som ska vara fast vårdkontakt för varje utskrivningsprocess.

Om fältet kryssas i blir det obligatoriskt att ange en mottagare, till exempel en enhet.

Kryss i rutan innebär att läkaransvaret för patientens framtida behandling och uppföljning överförs till angiven enhet. Om nytt behov av behandling och uppföljning tillkommit under vårdtiden, där läkaransvaret vid utskrivning överförs till annan enhet, ska remiss för detta skickas samband med utskrivningen.

Kalendern visar enhetens bokade tider, t.ex. SIP-möten, samordnad vårdplanering, påminnelser och uppföljningar.

Skrivs ut och lämnas till patienten i samband med utskrivning från slutenvården. Patientinformationen ska innehålla information om planerade insatser och åtgärder från alla som är delaktiga efter utskrivning samt information från slutenvården.

Här anges även Välkommen hem (kommunklar), det som tidigare hette Kommunklar.

Det är enbart slutenvården som kan skicka det ADL-status som finns i vänstermenyn. ADL-status kan uppdateras vid behov. Tidigare historik sparas.

Övriga deltagare kan skriva i den ADL-mall som kan bifogas i generella meddelanden, utskrivningsklarmeddelande samt i utskrivningsmeddelande. Den kan dock inte uppdateras, vid förändringar skapas en ny.

En fokuspatient markeras för att uppmärksamma särskild information. När en patient markeras visas en symbol i systemet, men det påverkar inte andra funktioner.

Finns inga rekommendationer i nuläget hur det ska användas.

Det finns inga frastexter i Lifecare SP. 

Vårdbegäran ska inte användas i Västerbotten i nuläget.

Generella meddelanden används inom ett pågående vårdtillfälle. Går endast skickas till enheter inom det aktuella vårdtillfället. Nya aktörer går inte att lägga till.

Meddelande utanför vårdtillfälle används utanför ett pågående vårdtillfälle och är knutet till en patient. Det kan skickas till valfri mottagare. Kan även användas inom ett vårdtillfälle för att information till aktörer som inte ingår vårdtillfället.

Innehåller fastställda frågor som besvaras med ja, nej eller vet ej. Besvaras av mottagare av inskrivningsmeddelandet samt slutenvården. Fritextrutor finns för att beskriva pågående insatser, nya/eller förändrade behov. Vid dokumentation i planeringsunderlaget ange datum, namn och yrkestitel. Sammanställningen av alla svar bildar en spårfärg och spårfärgen är vägledande för den fortsatta planeringen. 

Registreringen av fast vårdkontakt görs och bekräftas av primärvård/öppenvård.

Det är en förkortning för Hälso- och sjukvårdens adressregister. Uppgifterna som finns i HSA används också för att ge rätt behörighet när användare loggar in i tjänster och system.

Frågorna och svaren från inskrivningsmeddelandet ger en spårfärg. Ger vägledning till fortsatt planering.

Läs mer i länsrutinen.

Anges i patientinformationen. 

Skicka ett ärende via Serviceportalen och ange att namn och HSA-id i ärendet på den som ska ha uppdraget.

Den nya länsrutinen är publicerad i regionens ledningssystem. Du hittar den högre upp på den här sidan. 

Det finns utbildningsfilmer för all personal. Kommunerna har sina filmer i teamskanalen för Lifecare SP. (hämtas och distribueras av kommunen)

Regionen har sina filmer i lärande region logga in och titta https://www.laranderegion.se/course/index.php?categoryid=144

När inskrivningsmeddelande ska sändas så finns patientens folkbokföringskommun och listade hälsocentral förifyllda. Har patienten andra registrerade kontakter finns de också med i inskrivningsmeddelandet

Ange beräknat utskrivningsdatum (det som tidigare hette prel ut datum i Prator).

Ange ansvarig läkare, tex den läkare som just då är avdelningsansvarig.

Under lämplig fråga i planeringsunderlaget. Behövs ytterligare förtydligande kan slutenvården använda ADL-status i vänster menyn. Övriga kan använda ADL mall och skicka via generellt meddelande.

Vid SIP i samband med utskrivning inhämtas samtycket alltid av primärvård /öppenvård. Samtycke till informationsöverföring i samband med inskrivning räcker inte som samtycke till SIP.

Vid fristående SIP är det den som uppmärksammar behovet av en SIP och som tar kontakt med patienten.

Mer information

I teamskanalen Lifecare SP information hittar du utbildningsmaterial, aktuell information och du kan även ställa frågor om införandet. 

Gå med i teamskanalen Lifecare SP information

Information om GIS i Lifecare SP

I den utökade adresseringsfunktionaliteten i Lifecare SP finns möjligheten att använda sig av GIS och fastighetsdatabas.

För de kommuner som önskar använda sig av möjligheten att adressera med GIS i Lifecare SP länkas nedan till en pdf med formatspecifikation på de kartfiler och fastighetsdatabas som ska skickas in till Tietoevry. 

Formatspec GIS och fastighetsdatabas

Dokument är ett utdrag ur ett mer beskrivande dokument som kommer att levereras till oss framöver

Kontakt

Vid frågor mejla: Lifecare.SP@regionvasterbotten.se

 

 

Anders Wink Projektledare
E-post
anders.wink@regionvasterbotten.se