Tillfälligt rekryteringsstöd vid anställning av tredjelandsmedborgare

Region Västerbotten inrättar ett tillfälligt rekryteringsstöd för företag som anställer tredjelandsmedborgare som förlorat sin anställning i samband med Northvolts konkurs, så att vi kan behålla den viktiga kompetensen i länet. Stödet kan gå till kompetensutvecklingsinsatser under introduktionsperioden för den nyanställda. Stödet kompletterar andra stöd som ges för omställning inom ramen för Arbetsförmedlingen och Europeiska fonden för justering av globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare (EGF).

 

Stöd kan lämnas med upp till 70% för kostnader i samband med insatser för kompetensutveckling (se stödberättigade kostnader nedan) vid högst 49 anställda och 60% vid högst 249 anställda. Insatser för kompetensutveckling får pågå max 6 månader och ska vara genomförda senast den 31 augusti 2026. Stödet behovsprövas för varje enskilt företag, Region Västerbotten prioriterar ansökningar där stödet behövs bäst.

 

För att arbetstillstånd ska beviljas av Migrationsverket krävs att flertal krav är uppfyllda. Bland annat ska anställningsformen regleras av LAS. Lön, försäkringar och övriga anställningsvillkor ska vara i nivå med kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen. Lönen ska också vara i nivå med 80 procent av den medianlön som är publicerad vid tidpunkten för ansökan enligt de regler som gäller för arbetstillstånd. Mer information om arbetstillstånd finns på Migrationsverkets hemsida: Startsidan – Migrationsverket

 

Stödet är sökbart till och med den 2025-11-30. Ansökan görs via Tillväxtverkets webbtjänst "Min ansökan" minansokan.se. Direktlänk:https://minansokan.se/ma2020client/#/application-call/38481 

 

 

För att kunna söka stödet ska företaget ha:

  • Anställt/anställa en tredjelandsmedborgare (dvs medborgare utanför EU/EES) som förlorat sin anställning i samband med Northvolts konkurs.
  • Arbetsställe registrerat i Västerbotten.
  • Max 249 anställda (företag som ingår i koncern där de ägs till 25% eller mer, av ett eller flera företag, beräknas antalet anställda inom hela koncernen - och endast ett företag i koncernen kan bli beviljad detta stöd).
  • Bedrivit sin verksamhet på heltid i minst ett år och ha minst ett bokslut.
  • Näringsverksamhet med vinstsyfte.
  • Minst två heltidsanställda.

Stödberättigande kostnader:

  • Personalkostnader för lärare för de timmar då lärarna deltar i kompetensutvecklingsinsatsen.
  • Personalkostnader för deltagare och allmänna indirekta kostnader (administrativa kostnader, hyra, allmänna omkostnader) för de timmar då deltagarna deltar i kompetensutvecklingsinsatsen.
  • Driftskostnader för lärare och deltagare som har direkt samband med utbildningsprojektet t. ex. resekostnader, logi, material och utrustning i den utsträckning de används uteslutande för utbildningsprojektet.
  • Kostnader för rådgivning i samband med utbildningsprojektet.

Stöd lämnas inte till:

  • Insatser som påbörjats innan ansökan har inkommit till Region Västerbotten.
  • Företag som är verksamma inom jordbruk, fiske eller fiskförädling (stöd söks i stället hos Jordbruksverket/Länsstyrelsen, via www.sjv.se).
  • Företag med verksamhet som även bedrivs av offentlig sektor (t.ex. tandläkare, privatläkare, skolor m.m.).
  • Köp från närstående (gäller både släktingar/vänner och anknutet/nära företag).
  • Lönekostnad till ägare av enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag.
  • Lönekostnader som omfattas av andra stödåtgärder.

 

Hur görs ansökan och vilka bilagor krävs?

Du ansöker digitalt via Tillväxtverkets e-tjänst  https://minansokan.se/ma2020client/#/application-call/38481 (välj helst att logga in med BankID)

Du fyller i de frågor som är relevant för ansökan och skriver "Ej akuellt" på de frågor som inte är aktuellt för den planerade omställningen.

OBS! I nuläget efterfrågas inte rätt bilagor i webbansökan, det är endast nedanstående bilagor som behöver laddas upp och skickas med webbansökan.

Obligatoriska bilagor som ska bifogas ansökan:

  1. Offert från oberoende utbildare (om sådan används).
  2. Ifylld bilaga:
  3. Lönebesked och definition på kompetensutvecklingsprojektet, om ni söker stöd för bruttolönekostnader.
  4. Enskild firma behöver även skicka in underskrivet årsbokslut.

Om du istället väljer att starta ansökan via startsidan minansokan.se: Logga in med BankID och välj: "Företag - mina sidor".

Skriv in vilken kommun i Västerbotten som investeringen ska göras i och klicka på "Se erbjudanden och ansök".

Välj: "Tillfälligt rekryteringsstöd".

När ska investeringen göras?

Ansökningsperioden för Tillfällig kompetenscheck är 2025-04-14—2025-11-30.

Investeringen får pågå max 6 månader och ska även vara genomförd senast 2026-05-31.

Investeringen ska ha slutredovisats senast 2026-05-31.

Frågor?

Vid frågor, kontakta gärna någon av oss handläggare: Kontaktuppgifter

Hur görs utbetalningen

Utbetalningsansökan görs i efterskott när kostnaderna har betalats.

Lathund för hur du gör utbetalningsansökan Länk finns här

Utbetalningsansökan görs via e-tjänsten (www.minansokan.se) av sökande, på samma sätt som när ansökan om stöd gjordes.

 Bifoga alltid följande bilagor när ni ansöker om utbetalning:

  1. Ifylld Kostnadssammanställning:
  2. Kopia på aktuella fakturor.
  3. Betalningsbevis som styrker att betalning av fakturorna har genomförts av ditt företag (kopia på aktuella fakturor och betalbevis som styrker att betalning av fakturorna har utförts av ditt företag bör laddas upp tillsammans för att underlätta kontrollerna för utbetalning).

Bilagor till ansökan

  • Redovisning av vilka i personalen som omfattas av ansökan och insatsens omfattning (Bilaga med antal timmar/namn på deltagare/lärare/insats).
  • Offerter på externa kostnader.