NYHETER 2022-11-21

Förlossningen i Lycksele stänger vecka 51 och 52

På grund av fortsatt stora svårigheter att hitta barnmorskevikarier tvingas förlossningsavdelningen vid Lycksele lasarett hålla stängt under vecka 51 och 52. Berörda gravida hänvisas till Skellefteå och Umeå. Jourhavande barnmorska samt gynekolog finns dock på plats i Lycksele för att kunna ta hand om akuta behov och akuta förlossningar.

– Vi har arbetat intensivt hela hösten för att på olika sätt försöka lösa bemanningen över jul och nyår men det har tyvärr inte gått. Nu har vi fattat beslutet om att hålla stängt med samma upplägg som i somras. Vi hänvisar till förlossningsavdelningarna i Skellefteå och Umeå men har jourhavande barnmorska och gynekolog på plats i Lycksele för att kunna hantera akuta händelser säger Olov Grankvist, verksamhetschef vid Centrum för obstetrik och gynekologi i Region Västerbotten.

Berörda kontaktas personligen

De gravida i södra Lappland som kan beröras av stängningen kontaktas nu av förlossningspersonalen i Lycksele med information om hur det kommer att fungera med deras förlossningar och hur de kan förbereda sig.

– Det är ett väldigt tråkigt besked att lämna och vi förstår att det påverkar och kan skapa oro. Vårt fokus är som alltid att erbjuda alla blivande föräldrar en trygg och säker förlossningsvård. Med erfarenheterna från tidigare års stängningar vet vi att det här upplägget fungerar, fast självklart hade det önskvärda varit att kunna ha öppet alla våra tre förlossningsenheter som vanligt, säger Olov Grankvist.

Tillbaka till nyhetslistan